השפעת מסכים על ילדים - כמה זמן מומלץ בכל גיל? ואיך תגבילו את השימוש?
מסכים הם חלק מחיינו, במיוחד עכשיו שהאינטרנט והרשתות החברתיות מספקים לנו מידע בנושאי אקטואליה, תרבות, חינוך, קניות ועוד. בתקופה זו, בה אנו מבלים שעות בבית עם הילדים, צפייה מבוקרת בתוכן איכותי ביוטיוב, במחשב (כולל משחקי מחשב ויש ממש מדליקים!) ובטלוויזיה, עוזרת לכולנו להעביר את הזמן וגם ליהנות קצת מאסקפיזם – בריחה מהמציאות. המסכים גם עוזרים לנו כעת להיות בקשר, 'להתראות' בוידאו ולתת חיבוק וירטואלי. מדובר בטכנולוגיה שעוזרת לנו לקבל מידע ולשמור על קשר ויחד עם זאת, אין תחליף למגע אנושי והתנהלות ב'עולם האמיתי', במיוחד כשמדובר בתינוקות וילדים קטנים, שגופם ומוחם נמצאים בשלב קריטי בהתפתחות. מה עושים? המשיכו לקרוא כדי ללמוד על השפעת מסכים על ילדים, זמן מסך מומלץ לפי גילאים ולהכיר מגוון אפליקציות להגבלת זמן מסך לילדים.
זמן מסך לתינוקות וילדים - מה קורה בעולם ובישראל?
על פי נתוני ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י), 90% מהורים לתינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים בארצות הברית, מדווחים כי הילדים שלהם צורכים מדיה. ממחקרים שנעשו בנושא, עולה כי ילדים בגיל זה צופים בטלוויזיה כשעה וחצי ממוצע ביום. 14% מהילדים צורכים מדיה במשך שעתיים ומעלה. לשליש מהילדים בגילאי 3, יש טלוויזיה בחדר. 40% מההורים גם הודו כי הם צופים עם ילדיהם כל הזמן, ו-28% מרבית הזמן.
מה קורה בישראל? על פי ה'שנתון הסטטיסטי של המועצה לשלום הילד', המתייחס גם להרגלי הגלישה של ילדים בישראל, 87% מהילדים בגילאי 7-17 גולשים באינטרנט כשעתיים ומעלה ביום. 60% גולשים 4 שעות. כשליש מהילדים בגילאים הללו, גולשים 4-6 שעות ואף יותר.
מה הילדים עושים באינטרנט? הרוב משתמשים במדיה כדי לשמור על קשר עם חברים, יש הצופים בסרטים וסדרות, אחרים מחפשים מידע וקרוב לחצי מהגולשים בגילאים הללו משחקים.
השפעת מסכים על ילדים
ההסתדרות הרפואית בישראל, פרסמה בשנת 2014 נייר עמדה, המתייחס לנושא.
להלן השפעת זמן מסך על ילדים, במיוחד כשמדובר על צריכת מדיה גבוהה מדי בגיל צעיר, בקרב תינוקות ופעוטות:
שינה.
שימוש במסכים לפני השינה, עלול ליצור הרגלי שינה לקויים ולגרום לקיצור זמן השינה, דבר שיכול להשפיע על התפתחות הילד, התנהגותו, מצב הרוח ועל הלמידה. במחקר שנערך בארצות הברית עולה, כי זמן השינה בגילאי 6 חודשים ועד 7 שנים התקצר מ-12 שעות ל-8 לערך. התוצאות התייחסו בעיקר לילדים מתחת לגיל 3. בנוסף, נמצא קשר בין נוכחות המסכים בחדר לזמן ואופי השינה, והתפתחות תופעות של חרדה.
השפעה על התפתחות הילד.
בדיקות MRI של המוח שנעשו ביפן, הראו כי לצפייה ממושכת בטלוויזיה, יש השפעה שלילית על התפתחות חלקים מהמוח. מחקרים נוספים הציגו גם עיכוב בהתפתחות השפה בקרב תינוקות ופעוטות וכך גם לגבי הופעת קשב וריכוז, יכולת החשיבה, מיומנויות חברתיות ועוד.
עודף משקל.
על פי ארגון הבריאות העולמי AAP, ישיבה ממושכת מול המסכים, יכולה להוביל לעודף משקל והשמנת יתר. הישיבה הממושכת מול המסך, בין אם פאסיבית או אקטיבית, יכולה לפגוע בזמן המוקדש לפעילות גופנית או למשחק פיזי ולעודד צריכת נשנושים ומאכלים מסוגים שונים.
הנחיות להגבלת זמן מסך לילדים
איגוד רופאי הילדים הישראלי פרסם המלצות המתייחסות זמן מסך מומלץ לילדים בכל גיל:
גילאי 0-2
הימנעו ככל שניתן לחשוף את הילדים למסכים או מדיה מכל סוג.
ארגון הרופאים האמריקאי AAP מחריג שיחות וידאו עם המשפחה והחברים, כאמצעי לשמירה על קשר וניהול תקשורת. המלצות הארגון מאפשרות גם צפייה משותפת עם ההורים של תכנים איכותיים בלבד, החל מגיל שנה וחצי.
גילאי גן
אפשרו שימוש במסכים לכל היותר שעה ביום.
גילאי בית הספר
מומלצת חשיפה של שעתיים ביום, הכוללת תוכן איכותי ובפיקוח ההורים.
במידה ותראו לנכון, ישנן גם מגוון אפליקציות שיכולות לעזור לכם לדעת כמה זמן הילדים שלכם צמודים למסך הטלפון, כולל הגבלת זמן השימוש, היכן נמצא הילד בכל רגע נתון, היסטוריית הגלישה, אילו אפליקציות הוריד, האם השיח שהוא מקיים בקבוצות הווטסאפ כולל בריונות ומילים לא ראויות, מתי עומדת להיגמר סוללת הטלפון הנייד ועד לחצן מצוקה לילד עם התראה להורה. בחנויות האפליקציות ניתן למצוא דוגמא לאפליקציה להגבלת זמן מסך לילדים, אחת או יותר, לכם נשאר רק לבחור. במידה ואתם מחפשים בחנויות האפליקציות, רשמו: בקרת הורים או באנגלית parental control. ברשת נסו לרשום: הגבלת זמן מסך או בקרה הורית מסכים.
זמן מסך לילדים - ההמלצות
להלן ההמלצות של הסתדרות הרופאים בישראל (הר"י), המתייחסות לאופן החשיפה וזמן מסך לילדים:
1. תוכן איכותי. חשוב לבחור תכנים איכותיים המותאמים לגיל הילד. מהו תוכן איכותי במדיה דיגיטלית ומסכים? במרכז 'מרכז פרד רוג'רס' ללמידה ומדיה לילדים בקולג' Saint Vincent גובשו שני עקרונות לקביעת תוכן איכותי:
מדיה דיגיטלית איכותית צריכה לשמור על הבריאות, הרווחה וההתפתחות של ילדים קטנים.
איכות המדיה הדיגיטלית לילדים צעירים צריכה לקחת בחשבון את היכולות הקוגניטיביות המובחנות, הגופניות, הצרכים החברתיים-רגשיים, הכישורים והאינטרסים של כלל הילדים, כולל ילדים הנמצאים בשלבים התפתחותיים שונים. כוונת התוכן צריכה להיות ברורה - לחנך, להציג מידע חדש, לפתח כישורים מסוימים ולבדר. ישנם סוגים רבים של תוכן איכותי, ברחבי הרשת ובאתרים של מוסדות החינוך השונים ודוגמאות, יש למכביר: תוכן שיכול ללמד את הילד כישורים לימודיים בסיסיים כדוגמת: א'-ב', כישורי שפה בסיסיים, קריאה, מספרים, לוח הכפל, יסודות מדעיים ואפילו מיומנויות חברתיות ונימוסים והליכות. רצוי שהתוכן בו צופים הילדים, יעשיר את עולמם ויחשוף אותם לדברים מיוחדים ומקוריים כמו חיות אקזוטיות, ארצות רחוקות, כלי נגינה, מקומות היסטוריים ועוד.
2. צפייה משותפת. הקפידו לצפות יחד עם הילדים, ולתווך את התכנים להם הם נחשפים.
3. אין מסכים בחדר הילדים! הימנעו מהכנסת מסך מכל סוג שהוא: טלוויזיה, מחשב או טלפון נייד (הטענה) בחדר הילדים.
4. אוכלים וישנים בשקט. הימנעו מחשיפת הילד למדיה בזמן האוכל או לפני השינה.
5. שחקו יחד. משחק קופסא, משחק פיזי או משחק עצמאי - בכל גיל, יאפשר פיתוח החשיבה, המיומנויות המוטוריות והחברתיות ויאפשר לכולכם זמן משותף.
תחליפי זמן מסך
בנוסף לשימוש במסכים, תוכלו גם: :
לקרוא יחד ספר
לשחק משחקי אצבעות, חרוזים או משחקי קופסא, בהתאם לגיל הילד
לקיים פעילות גופנית יחד
לנסות למצוא פעילויות יצירה שמתאימות לכל גיל
תשובות לשאלות נפוצות בקצרה
שאלה: מהי השפעת זמן מסך על ילדים?
תשובה: ישנם שלושה פרמטרים מרכזיים שמושפעים מחשיפת יתר למסכים: קיצור זמן השינה, יצירת הרגלי שינה לקויים, פגיעה בהתפתחות ויצירת עודף משקל והשמנת יתר.
שאלה: מהן ההמלצות לגבי זמן מסך לילדים? תשובה: כמפורט, הסתדרות הרופאים בישראל (הר"י), מתייחסת לאופן החשיפה וזמן מסך לילדים וממליצה על צריכת תוכן איכותי, צפייה משותפת עם ההורים, הימנעות ממסכים בחדר הילדים, אכילה ושינה ללא רעשי רקע, משחק פיזי ופעילויות משותפות.
שאלה: הגבלת זמן מסך לילדים – איך עושים את זה נכון ? תשובה: בנוסף לסמכות ובקרה הורית, ישנם גם אמצעים טכנולוגיים, שיכולים לעזור לכם כדוגמת אפליקציה להגבלת זמן מסך לילדים - אחת או יותר, אותם ניתן למצוא בחנויות האפליקציות.
מדיה ומסכים, המאפשרים קידמה וטכנולוגיה הם דבר נהדר, במיוחד בימים בהם כל המשפחה בבית, כל יום וכל היום. ישנם זמנים שבהם זמן מסך עשוי גם להיות בלתי נמנע, וכהורים, אנו יודעים שהטכנולוגיה ממלאת תפקיד בחיינו. יחד עם זאת, חשוב לאזן את בין הזמן הוירטואלי לפיזי ולחשוף את הילדים למסכים, בהתאם לגילם ולהמלצות אליהן התייחסנו במאמר זה.
קראו עוד בנושא תינוק
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: