יכול להיות שבשלב מסוים תינוקכם יתחיל להתנהג בצורה שונה במקצת. אולי הוא ייצמד אליכם יותר, יחשוש מאנשים או יבכה כשעוזבים אותו לבד. תופעה זו נקראת חרדת נטישה, חלק טבעי בהתפתחות הקטנטן או הקטנטנה שלכם. אופי חרדת הנטישה משתנה בין ילד אחד לאחר. ישנם תינוקות שבוכים בהיסטריה ברגע שאתם נמצאים מחוץ לטווח הראייה שלהם. אחרים, יגלו מצוקה קלה ובעזרתכם יוכלו גם להירגע במהרה.

המשיכו לקרוא כדי לגלות מה גורם לחרדת נטישה אצל תינוקות, מה ההבדל בין חרדת נטישה לחרדה מזרים? מתי מתחילה חרדת פרידה? ומה תוכלו לעשות כדי להרגיע את התינוק או הפעוט כשהוא עובר שלב הזה בהתפתחותו.

מהי חרדת נטישה אצל תינוקות?

חרדת נטישה היא שלב התפתחות אותו רוב הילדים עוברים. זהו חלק טבעי לגמרי מהתפתחותו הרגשית של התינוק או הפעוט, והקטנטן שלכם ודאי כבר ישים אותו מאחוריו כשהוא יגיע לגיל שנתיים או לכל המאוחר שלוש.

חרדת נטישה אצל תינוקות ופעוטות, יכולה לבוא לידי ביטוי בבכי כאשר ההורה או הדמות המטפלת יוצאת מטווח הראייה, מהחדר או מהבית. אחרים גם ייצמדו אליכם חזק, בכל פעם שהם ירגישו שאתם עומדים לעזוב אותם, אפילו לזמן קצר.

מהי חרדת זרים?

לעומת חרדת נטישה היוצרת מצב של מצוקה אצל התינוק, בכל פעם שאתם או הדמות המטפלת יוצאים מטווח הראייה. חרדת זרים יכולה להוביל לאי נעימות כאשר הוא נמצא בחברת אדם זר שאינו מכיר ושלא פגש מעולם, גם כשהתינוק נמצא בזרועותיכם. החרדה, שתבוא לידי ביטוי בדרך כלל בבכי של התינוק ובניסיון לשמור על ריחוק, נובעת מעצם היותה של הדמות חדשה ואינה מוכרת לגמרי.

מה הם הסימנים של חרדת נטישה אצל תינוקות?

בשלב חרדת נטישה, התינוק עשוי להראות את הסימנים הבאים:

  • התינוק יהיה מתוח ליד אנשים זרים, ואפילו ביישן ליד אנשים שהוא רואה באופן די קבוע, כמו חברים, קרובי משפחה, או בייביסיטר.

  • אולי הוא יבכה או יעשה מהומה קטנה כשמשאירים אותו עם מישהו אחר או בכל פעם שההורים יוצאים מהחדר.

  • לפני השינה, כשמשאירים אותו במיטתו, הוא יבכה עד שאחד ההורים יחזור.

  • באמצע הלילה, הוא עשוי להתעורר ולחפש אחריכם.

מתי מתחילה חרדת נטישה אצל תינוקות?

עבור תינוקות רבים, זה מתחיל בסביבות גיל 8 חודשים. תינוק בן 8 חודשים יכול להבחין בין אנשים שהוא מכיר לזרים ולכן עלול גם לפתח חרדת זרים. התפתחות תינוק בן 8 חודשים מאפשרת לו להכיר אתכם ההורים ויחד עם זאת, הוא עדיין חושב שאם אתם רחוקים ממנו – יכול להיות שעזבתם אותו.

ייתכן שסימנים למצב של חרדת נטישה או חרדת פרידה, ייראו כבר בגיל 4 חודשים. הסיבה לכך היא שבין גיל 4 חודשים ל-7 חודשים תינוקות מתחילים להבין שאנשים וחפצים קיימים כשהם לא יכולים לראותם. זה נקרא "קביעות אובייקט" (Object Permanence).

לדוגמה, אם ההורה יוצא מהחדר, התינוק יודע שהלכו ממנו. הוא אמנם יודע שההורה עדיין קיים, אך הוא יהיה מוטרד מאוד מפני שהוא לא יכול לראותכם. ללא הבנה של זמן (שתתפתח רק כשהתינוק יגדל), הוא לא ידע מתי ההורה יחזור או אפילו אם יחזור כלל, ולכן הוא יבכה או יעורר מהומה.

כמה זמן נמשכת חרדת נטישה אצל תינוקות?

כל הילדים מתפתחים בזמנם, ואצל תינוקות זה מגיע לשיאו בדרך כלל בין גיל 10 חודשים ל-18 חודשים. זה נעלם בדרך כלל במהלך המחצית הראשונה לשנת חייו השנייה של התינוק.

משך הזמן של חרדת נטישה אצל תינוקות יכול להיות מושפע מהתגובה שלכם למצבים מסוימים. לדוגמה, אם כשהתינוק נכנס להתקף בכי ההורים רצים אליו ומנחמים אותו, הוא ילמד שבעתיד הבכי שלו ימנע מהם ללכת.

טבעי שתרצו לנחם את הקטנטן כשלא טוב לו. רק כדאי לזכור שהתגובה שלכם יכולה להשפיע על האופן שבו התינוק יגיב במצבים דומים בהמשך.

כשהתינוק הופך לפעוט, ייתכן שהוא עדיין יראה סימנים של חרדת נטישה. עבור תינוק בגיל שנה, פרקי זמן קצרים של הפרדה מההורים יכולים לעזור לו לפתח עצמאות. במילים אחרות, ההורים יכולים לעזור לפעוט ללמוד להמתין לשובם במקום להיכנס להתקף זעם (עצות איך להימנע מהתקפי זעם).

בנסיבות נדירות מסוימות, חרדת נטישה אצל תינוקות יכולה להימשך עד בית הספר היסודי, בבחינת חרדת נטישה אצל ילדים. אם החרדות של ילדך מעוררות בך דאגה, כדאי לבדוק עם רופא/ת הילדים.

איך מתמודדים עם חרדת נטישה תינוקות

ישנן כמה דרכים לטיפול במצב של חרדת נטישה:

  • לעזוב בעיתוי נכון. אם עליכם לעזוב, כדאי להשתדל לעשות זאת כשיש סיכוי יותר טוב שהתינוק רגוע, למשל, אחרי שהוא ישן את תנומת היום שלו, או אחרי שהאכלתם אותו. התינוק נוטה יותר להרגיש חרדת נטישה כשהוא עייף, רעב, או חולה. אם התינוק רעב, חשוב שתשתדלו להיות אתו עד כמה שניתן.

  • אל תלכו מבלי לומר שלום. לעולם אל תעזבו מבלי לומר שלום או תברחו לתינוק. הדבר עלול להגביר את חרדת הפרידה ולגרום לו להרגיש שנטשתם אותו. אם הוא רוטן או בוכה, נשקו אותו והבטיחו לו בזמן שאתם הולכים שתחזרו עוד מעט, גם אם יש צורך לעשות זאת שוב ושוב בזמן שאתם יוצאים. אתם יכולים גם להפריח נשיקות באוויר, זה בטח לא יזיק.

  • לתרגל פרידה בבית. הרבה יותר קל לצאת משדה הראייה של התינוק כאשר הוא זה שיוזם את הפרידה, כמו לדוגמה, כשהוא זוחל לחדר אחר. כשזה קורה, אם המצב בטיחותי עבורו, במקום ללכת אחריו מיד - אפשר להמתין רגע. אם ההורים צריכים לצאת מהחדר לזמן קצר (לאחר שווידאתם שבטוח עבורו לשהות בחדר הזה), כדאי להגיד לתינוק לאן אתם הולכים ומתי תחזרו. אם הוא בוכה אחרי שיצאתם מהחדר, אפשר לדבר אליו מבחוץ כדי להרגיעו אבל לא לחזור מיד. בסופו של דבר התינוק ילמד מהתרגול הזה ששום דבר רע לא יקרה אם אמא או אבא יצאו משדה הראייה שלו.

  • ליצור טקס פרידה. אם עליכם להביא את התינוק לשמרטף או למעון, לא כדאי להניח אותו שם ולמהר לצאת. עדיף לבלות קצת יחד במשחק לפני שיוצאים. חשוב להרגיע את התינוק ולהזכיר לו שתחזרו בהמשך היום לקחת אותו הביתה, וכדאי לציין את הזמן הספציפי: "נבוא לקחת אותך שתאכל ארוחת צהריים".

  • לעמוד בהבטחתכם. חשוב מאוד לחזור לקחת את התינוק בזמן שהבטחתם. זה יסייע לפתח את האמון של התינוק בהוריו ויעזור לבנות את ביטחונו העצמי, ולדעת שהוא מסוגל לצלוח בשלום את הזמן שלו בנפרד מההורים.

  • לדעת שהתינוק שלכם יהיה בסדר גמור. כדאי להזכיר לעצמכם שדמעותיו של התינוק ישככו לאחר צאתכם. בסופו של דבר תשומת הלב שלו תהיה נתונה לאדם שנמצא איתו.

חרדת נטישה אצל תינוקות בלילה

זה בהחלט לא פשוט עבור ההורים כשתינוקם נלחץ כשהם יוצאים מחדרו לפני השינה, או כשהוא מתעורר ומרגיש פחד כאשר הוא מגלה שהוריו לא לידו בלילה.

המצב הזה יכול להיות מאתגר ומתיש עבורכם ועבור התינוק, אך מה שבטוח הוא שהתקופה הזאת תעבור. נסו לשמור על קור רוח ולפתח דפוס התנהגות עקבי במהלך תקופה זו. עם הזמן, התינוק ילמד שהוריו עדיין נמצאים שם בבוקר.

מאמר נוסף בתחום

שינה
איך להרדים תינוק? 9 שיטות להרדים תינוק בצורה טובה ונכונה

שיטות ועצות איך להימנע מחרדת נטישה אצל תינוקות בלילה

הנה כמה אסטרטגיות שאפשר לנסות כדי להפחית את החרדה אצל תינוקות בלילה:

  • ליצור שגרת שינה מרגיעה. שגרה כזאת יכולה לעזור מאוד, מפני שהיא יוצרת ציפייה עקבית אצל התינוק על ידי שמירה על דפוס שחוזר על עצמו כל ערב. למידע נוסף בנושא, מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו בנושא 'שינה של תינוקות'.

  • להשאיר את דלת חדרו של התינוק פתוחה. התינוק ימצא נחמה מהידיעה שהוא עדיין יכול לשמוע אתכם בחדר השני.

  • לתת לתינוק חפץ מעבר. תינוקות רבים מפתחים הרגל מנחם בתקופה הזאת: הם מוצצים אצבע, מנענעים את גופם קדימה ואחורה, או מחבקים או מלטפים חפץ כלשהו. כדאי לשאול את הרופא/ה שלכם אם אפשר לתת לתינוק שמיכה קטנה או בובת פרווה.

  • מתן מענה נכון לתינוק גם באמצע הלילה. חשוב לנסות לתת מענה לתינוק שאינו כולל הרמתו מהמיטה, כשהוא קורא לכם באמצע הלילה. אפשר לבדוק אותו מדי פעם כדי לוודא שהוא לא חולה או זקוק להחלפת חיתול, ולהרגיעו במילים מנחמות. מעבר לכך, נסו לא להרים אותו, לא לקחת אותו למיטת ההורים ולא להדליק את האור. לפני שיוצאים מהחדר, עודדו את התינוק לחזור לישון. אם הוא ממשיך לבכות, הישארו במטרה להרגיע אותו עוד קצת.

תשובות לשאלות נפוצות

חרדת נטישה אצל תינוקות היא חלק טבעי לחלוטין של התפתחות תינוקות, כולל התפתחות רגשית של תינוקכם. אין דרך לעצור אותה או להימנע ממנה לגמרי.

חרדת נטישה אצל תינוקות היא חלק טבעי של התפתחות תינוקות כשהוא הופך לפעוט ונעשה עצמאי יותר. נסו כמה מהטיפים בכתבה זו ודברו עם הרופא/ה שלכם לקבלת ייעוץ נוסף. זכרו שתקופה קשה זו תחלוף.

חרדת נטישה אצל תינוקות יכולה להופיע בגילאים שונים, ולכן חשוב לזהות אותה בכל שלב, ובמיוחד לשים לב לתקופות של קפיצת גדילה, במהלכן דפוסי ההתנהגות של תינוקכם, עלולים להשתנות.