שאלות נפוצות: הכל על לידה מוקדמת ופגים
לכל ההורים יש שאלות על הטיפול ברך הנולד, אך אם תינוקכם מגיע מוקדם מהצפוי וזקוק לאשפוז לפני שתוכלו לקחת אותו הביתה, אך טבעי שתהיו מוטרדים הרבה יותר. לפניכם כמה מהשאלות הנפוצות על תינוקות שנולדו טרם זמנם:
מה זה פג ומתי תינוק נחשב פג?
הריון מלא נמשך כ-40 שבועות, הנספרים מהיום הראשון של הווסת האחרונה של האישה. אם התינוק נולד בשבוע 38 או 39, ועד שבוע 42, זה נחשב להריון מלא.
אז מה זה פג ומתי מדובר במקרה של תינוק פג? מומחים ברפואה וארגונים שונים מציעים הגדרות שונות במקצת, אך בדרך כלל, כשתינוק נולד בשבוע 37 או 38 או מוקדם מכך הוא נחשב תינוק פג והלידה נקראת לידה מוקדמת.
החישוב מבוסס על תאריך הווסת האחרונה של האם, ועל הערכת הבשלות הפיזית והנוירולוגית של התינוק באמצעות מדידות אולטרסאונד בזמן שהוא עדיין ברחם ובדיקה ישירה לאחר הלידה.
מה ידוע לנו על שיעור ההישרדות של פגים?
בכל יום, המדע והרפואה מוסיפים עוד למה שאנו יודעים על לידת תינוק פג והודות לכך, לתינוקות השבריריים של היום יש סיכוי גבוה יותר לשרוד מאלה שנולדו לפני 10 שנים. קשה לקבוע מהו הסף המדויק המאפשר יכולת קיום – משך הזמן המינימלי שתינוק חייב לשהות ברחם כדי לשרוד מחוץ לו – מכיוון שכל תינוק הוא שונה. הצוות הרפואי המטפל בתינוקך וצוות הפגייה הם המקורות הטובים ביותר שעמם כדאי להתייעץ.
מה הן הסיבות ללידה מוקדמת?
יש סיבות רבות ללידה מוקדמת; חלקן ידועות וחלקן לא. גורמי הסיכון הידועים אחראים למחצית בקירוב מכל המקרים של הלידה המוקדמת. גורמי סיכון ידועים אלה כוללים:
זיהומים: זיהומים בדרכי השתן, מחלות נשימתיות, וזיהומים בנרתיק ידועים כקשורים ללידה מוקדמת. לאחרונה, מחלות חניכיים ומחלות נגיפיות שלא התגלו נמצאו קשורות לשיעור מוגדל של פגות. אפילו במקרה שאין זיהום ידוע במועד הלידה המוקדמת, ייתכן שיהיו סימני זיהום בשליה.
חיידקים מקבוצת סטרפטוקוקוס B בפרט, קשורים ללידה מוקדמת אפילו מבלי שיגרמו למחלה כלשהי אצל האם. מסיבה זו, קיימת בדיקה עבור זיהום זה, שבה משתמשים בתרביות או בתבחין מהיר על דגימות מאזורי הנרתיק ופי הטבעת של האם. במקרה שהתגלה זיהום, ניתן לטפל בו באנטיביוטיקה לפני או במהלך הלידה, כדי למנוע הדבקה של היילוד בזיהום. כאשר לידה מתרחשת מוקדם מן הצפוי, מניחים שקיים זיהום כגורם, ולכן לאחר הלידה האמא והתינוק יקבלו טיפול אנטיביוטי.
הקרומים המקיפים את התינוק ברחם משמשים מחסום משמעותי לזיהום. אם הם נקרעים בקלות, התינוק בסכנת זיהום. זה נקרא פקיעת קרומים מוקדמת. אם יש סימן לזיהום אצל האמא, או שנמצא סימן לכך בניטור העובר, יש צורך להקדים את הלידה. ייתכן שפקיעת הקרומים המוקדמת נגרמה מהזיהום.
לידה רב-עוברית: הריון של תאומים, שלישיות ומעלה לא מגיע עד הריון מלא ברוב המקרים. אצל תאומים קיים סיכוי של 25 עד 50 אחוז ללידה טרם זמנה, והסיכויים הללו עולים ככל שגדל מספר העוברים ברחם. הרחם עלול להימתח ויתחילו התכווצויות, זרימת הדם בשליה עלולה לרדת, או שהשליה או השליות יתחילו להתבלות. מכל הסיבות הללו, לעתים קרובות הריון רב-עוברים מסתיים לפני הזמן, או שמתקבלת החלטה ליילד את האימא מוקדם.
מומי לידה: תינוקות עם בעיות התפתחותיות נחפזים לעתים לצאת לעולם. בדיקות אולטרסאונד מסייעות לרוב לזהות מקרים אלה. אם התינוק זקוק להתערבות רפואית לפני תאריך הלידה המשוער, אפשרי שיתכננו ליילד אותו מוקדם.
מצב האם: אמהות עם בעיה ברחם או בצוואר הרחם; מחלות כרוניות כמו מחלת כליות, רעלת הריון (פרה-אקלמפסיה או אקלמפסיה – לחץ דם גבוה בהריון), או סוכרת; או תפקוד בלתי תקין של השליה, נזק לשליה או דימום, מחייבים במקרים רבים ליילד את התינוק מוקדם מהצפוי. הלידה יכולה להיות על ידי ניתוח קיסרי או לידה וגינלית עם זירוז כדי לשמור על בריאות האם והתינוק.
קיימים עוד גורמים של בריאות האם שנמצאו קשורים לשיעור גבוה של לידות מוקדמות. אלה כוללים:
לידה מוקדמת בעבר
בעיות פוריות, הפלה בשליש השני, או הפלה טבעית
כניסה להריון פחות משישה שבועות אחרי לידה קודמת
תת-משקל במועד ההתעברות או עליה של פחות מ-9 ק"ג במשקל במהלך ההריון
הריון בגיל צעיר מ-17 או אחרי גיל 35
עבודה עד שלב מאוחר בהריון, עבודה פיזית קשה, או חשיפה למתח פיזי או רגשי רב
עישון או שימוש בסמים כמו קוקאין או אמפטמינים
מה הם המיתוסים הנפוצים על הסיבות ללידה מוקדמת?
אמהות ואבות של תינוק פג תוהים לפעמים מה הם עשו כדי לגרום ללידה מוקדמת, וחשים אשמה. ברוב רובם של המקרים, אין משהו שאפשר היה לעשות כדי למנוע לידה מוקדמת. אך יש לא מעט מיתוסים על הסיבות ללידה מוקדמת:
דאגות
מחשבות רעות
ריבים בין אמא לאבא
טיסות
תזונה גרועה
שחייה
בגדים הדוקים, במיוחד מכנסיים
תנאי קור
קנאה של בן משפחה או חבר
איך אוכל לצמצם את הסיכוי שהתינוק שלי ייוולד טרם זמנו?
לא ניתן למנוע לידה מוקדמת, אך יש דברים שאפשר לעשות כדי להפחית את הסיכון. מעקב רפואי נאות במהלך ההריון ושמירה על בריאות טובה בעזרת שירותי הבריאות בין ההריונות יכולים לעזור. טיפול רפואי נכון גם יסייע לתפוס זיהומים בשלב מוקדם ולטפל בהם. אם ההריון שלך בסיכון גבוה, או שיש לך בעיה רפואי כרונית או חמורה, גשי לרופא/ה בשלב מוקדם בהריון והגיעי אליו/אליה לביקורת לעתים קרובות. תזונה טובה, עליה נכונה במשקל במהלך ההריון, והימנעות מעישון וסמים גם יכולים להפחית את הסיכוי ללידה מוקדמת.
מהי פגות קיצונית?
לא כל הפגים הם באותה קטגוריה. הסיבה לכך היא שמספר השבועות אשר פג הקדים משפיע על בריאותו ועל סוג וכמות הסיוע הרפואי שיידרש כדי להבטיח שהוא יתפתח וירגיש טוב. מומחים רבים מחלקים פגים לשלוש קטגוריות כלליות: פגות קיצונית, פגות משמעותית, ופגות בינונית עד מאוחרת.
תינוקות שנולדו במסגרת בשבוע 25 עד 28 נחשבים פגים קיצוניים. איבריו העיקריים של פג שנולד בשלב כה מוקדם טרם התפתחו באופן מלא. לכן, לידת פג בשבוע 26 למשל יכולה להיות קשה ובעלת השפעות על התינוק, אך אינה בלתי אפשרית, ועם הטיפול וההשגחה הנכונים התינוק יוכל לשהות בבית החולים באינקובטור עד הבשלת איבריו. צוות המומחים בפגייה יוכל לסייע להורים לקבל החלטות על הטיפול ועל אמצעים אחרים כדי להקל על הטיפול בתינוק פג.
מהי פגות משמעותית?
אם לידת פג מתבצעת לפני שבוע 32 להריון, מדובר בפגות משמעותית. שיעור ההישרדות בשלב זה גבוה בהרבה מאשר במקרה של פגות קיצונית, אך תינוקות אלה עדיין יתמודדו עם אתגרים בריאותיים, שעליהם יוכל צוות הפגייה להסביר להורים. הצוות קיבל הכשרה מיוחדת ומתקדמת ויוכל לעזור לכם להבין את אפשרויות הטיפול הטובות ביותר. במקרים רבים עשויות להיות השלכות בריאותיות שליליות ארוכות טווח.
מהי פגות בינונית עד מאוחרת?
פגות בינונית עד מאוחרת היא כאשר פג נולד בין שבוע 32 לשבוע 37 להריון. תינוקות אלה יכולים להיראות ממש כמו תינוקות שעברו הריון מלא, רק קטנים יותר. ככל שהפג נולד בשבוע מוקדם יותר, כך סביר להניח שיראה קטן יותר, כלומר פג שבוע 34 להריון כל הנראה ייראה גדול יותר מפג שנולד בשבוע 32 להריון. עדיין יכולות להיות להם בעיות בריאותיות, כמו קשיים בנשימה, בהאכלה, ובוויסות טמפרטורת הגוף. הצוות הרפואי יוכל לתת לכם עצות על דרכים להפחית את הסיכון שיתפתחו סיבוכים כלשהם, על מנת שתוכלו לקחת את התינוק שלכם הביתה בהקדם האפשרי.
איך מחשבים את גיל הפג?
בפגות מתייחסים לשלושה "גילים".
גיל ההריון: גיל ההריון של תינוק פג הוא מספר השבועות אשר פג השלים ברחם במועד לידתו, כפי שחושב מהווסת האחרונה של האם ובהתאם להתפתחות התינוק בזמן לידת פג.
גיל כרונולוגי: זהו הזמן שעבר מאז יום הלידה בפועל.
גיל מותאם: זהו הגיל הכרונולוגי המתוקן לפי מידת הפגות.
לדוגמה, אם ילדך נולד לפני שלושה שבועות (כלומר, גילו הכרונולוגי הוא 3 שבועות) לאחר שהיה ברחם 30 שבועות (כך שבלידה, גיל ההריון שלו היה 30 שבועות), הגיל המותאם שלו הוא 33 שבועות, עד שהוא יגיע להריון מלא (40 שבועות). בגיל 6 שבועות הכרונולוגי, הגיל המותאם שלו הוא 3 חודשים וחצי: 6 חודשים, פחות חודשיים וחצי (10 שבועות) שהקדים להיוולד.
משתמשים בגיל המותאם בדרך כלל כאשר על הפרק התפתחות פגים לפי חודשים אך הגיל הכרונולוגי הוא המתאים לחישוב מועדי הביקורים אצל הרופא וחיסונים.
התפתחות התינוק הפג דומה יותר לגילו המותאם מאשר לגיל הקלנדרי שלו, אך מפני שהוא הגיע בתאריך ספציפי בלוח השנה, זה כמובן יהיה יום הולדתו על פי חוק. בכל שנה תיזכרו ותראו עד כמה הוא התקדם. כשהוא יגיע לגיל שנתיים, התחילו לספר לו את סיפור הלידה שלו. כל הילדים אוהבים לשמוע על עצמם, ופגות היא חלק מהסיפור שלו.
מה ההבדל בין פגים קטנים, בינוניים וגדולים?
בנוסף למשקל בלידה, גובה תינוק פג יחסית לגיל ההריון שלו הוא דרך נוספת לאפיין יילוד. משקל תינוק פג יחסית לגיל ההריון שלו מושווה לנורמות הידועות של גדילה ברחם, ואלה הסיווגים המקובלים:
מתאים לגיל ההריון (Appropriate for gestational age - AGA): פג הנמצא בטווח הממוצע יחסית לגיל ההריון.
קטן לגיל ההריון (Small for gestational age - SGA): פג במשקל נמוך יחסית לגיל ההריון.
גדול לגיל ההריון (Large for gestational age - LGA): פג שמשקלו מעל לטווח הממוצע.
פיגור בגדילה תוך רחמית (Intrauterine growth retardation - IUGR): זה קורה כאשר פג לא מקבלים את חומרי התזונה והחמצן החיוניים לגדילה תקינה, אך אותו פג עשוי לסבול מתופעת התפתחות תינוקות פגים לקויה של האיברים והרקמות.
במקרה של תינוקות קטנים (SGA) וגדולים (LGA) יש יותר סיבות לדאגה, והם זקוקים לעוד בדיקות ולניטור נוסף. כאשר פג מתאים לגיל ההריון (AGA) זהו מצב טוב, אפילו אם הוא נולד מוקדם מאוד והוא קטן מאוד.
זה אומר שיש שלוש דרכים אפשריות לתאר יילודים שנולדו באותו משקל בלידתם. לדוגמה, פג במשקל 2.25 ק"ג יכול להיות קטן לגיל ההריון (SGA) בגיל 42 שבועות, גדול לגיל ההריון (LGA) בגיל 30 שבועות, או מתאים לגיל ההריון (AGA) בגיל 36 שבועות. בהתאם למשקלו ולגיל ההריון, הוא יזדקק לסוגים שונים של בדיקות אבחון, ניטור ותמיכה, והמלצות המעקב תהיינה שונות. כלומר, ניתן לסווג את התפתחות פגים לפי חודשים וכך לקבוע בכל שלב האם תינוקכם נמצא מתאים, קטן או גדול לגיל ההריון או נמצא בפיגור בגדילה תוך רחמית. ניתן להיעזר במגוון עקומות לידה פגים כדי לבדוק האם תינוקכם מצוי בטווח הנורמה בהתאם לנתונים שלו.
איך מתנהלת לידה של תינוק פג?
לידת פג מתבצעת בכעשרים אחוזים מהמקרים בלידה אלקטיבית (מתוכננת) בגלל מצב האם או התינוק. רבים מהם נולדים בניתוח קיסרי כדי להימנע מהמתח של הלידה, ואילו לידות אחרות מתרחשות אחרי זירוז. שלושים אחוזים נוספים נולדים אחרי פקיעת קרומים. כמחצית מכל הפגים נולדים לאחר שצירי לידה כבר התחילו.
ייתכן שתקבלי זירוז או שיוצע לך ניתוח קיסרי אם התינוק במצוקה – מצב זה נקרא מצוקה עוברית. סימני מצוקה והסיבות לשקול לידת פג כוללות פחות תנועה, תגובה לא תקינה בבדיקה של גרימת צירים (מבחן עקה או סטרס), האטה בגדילה, או דימום של השליה.
הסיכוי שיהיה צורך בניתוח קיסרי גדל ככל שמספר העוברים רב יותר. במידה רבה, הסיבה לכך היא התנוחות השונות של ה"שותפים לרחם" חוץ מהתנוחה הרגילה עם הראש למטה.
אם יש לך בעיה רפואית המעמידה אותך בסיכון גבוה, או שאת צפויה ללדת מוקדם מן הצפוי, ייתכן שתתבקשי להתאשפז במחלקת לידה בסיכון גבוה כדי שאת ותינוקך תוכלו לקבל את הטיפול המיוחד שאתם זקוקים לו. צפי לצוות רפואי גדול בזמן הלידה, שיהיו ערוכים לתת מענה מלא ומהיר לכל הצרכים שלך ושל התינוק. מוטב להתכונן לכל מצב, גם אם זה יותר מדי, מאשר להזדקק לציוד חיוני ורופאים מומחים ולא לקבל אותם.
למה עליי לצפות בבית החולים?
אם פג נולד מוקדם באופן בלתי צפוי או שהתפתחו סיבוכים, ייתכן שייקחו אותו באמבולנס או במסוק למרכז רפואי אזורי שבו אפשר יהיה לתת מענה לצרכיו. כאשר מצבו הרפואי יתייצב, לרוב יעבירו אותו חזרה לפגייה בבית החולים קרוב לביתכם כדי שהוא ימשיך לגדול עד שיהיה מוכן ללכת הביתה.
המינוח שבו ישתמש צוות בית החולים עשוי לבלבל קצת, אז הכנו עבורכם מילון מונחים קצר עם כמה מהבעיות והטיפולים הנפוצים ביותר שאולי תשמעו עליהם בפגייה. בהתאם למצב, ייתכן שהתינוק יזדקק למגוון בדיקות מיוחדות, ואתם עשויים להיתקל במגוון פריטי ציוד המיועדים במיוחד עבור תינוק פג ומומלץ להכיר את הבדיקות ואת סוגי הציוד האלה כדי שתרגישו קצת פחות מוצפים. כמובן, צוות הפגייה יוכל תמיד להסביר לכם על המצב הספציפי של תינוקכם. בקשו מהם להשתמש בשפה פשוטה אם אתם מרגישים שאינכם מבינים משהו עד הסוף.
כל אמא דואגת לגבי הנקת התינוק שלה לאחר שהוא נולד, אך השאלות על הנקת תינוק פג יכולות להיות שונות במקצת. צוות הפגייה כולל מומחות ומומחים שקיבלו הכשרה מיוחדת לנושא ויוכלו להעניק לך את ההדרכה הטובה והאישית ביותר לשאיבת חלב ועוד.
אולי תופתעו לגלות את הדברים הקטנים שהופכים לשאלות גדולות כשאתם הורים לפג. לדוגמה, אילו בגדים לובש הפג? זכרו, עבור צוות הפגייה, אין דבר כזה שאלה טיפשית. אז קחו את הזמן ובקשו תשובות לכל שאלותיכם – לא משנה עד כמה גדולות או קטנות.
כיצד אתמודד עם ההוצאות על הטיפול הרפואי המיוחד בתינוק הפג שלי?
כאשר פג נולד טרם זמנו, אין ספק שההוצאות הרפואיות יכולות להיות גבוהות בשל הטיפולים הטכנולוגיים המתקדמים והאשפוזים הממושכים שעשויים להידרש. כדאי לפנות לקופת החולים ולביטוח הרפואי שלכם מיד לאחר הלידה כדי לברר לגבי הכיסוי הביטוחי. משרד המנהלה בבית החולים יוכל לסייע לכם בכך. אם אין לכם ביטוח רפואי, עליכם לפנות לעובד סוציאלי ולמנהלת בית החולים או לרשויות אחרות לשירותים חברתיים, כדי לאתר תכניות שעשויות להציע לכם סיוע כספי.
מתי ישוחרר התינוק שלי מבית החולים?
בדרך כלל, פגים משתחררים הביתה בין שבועיים לארבעה שבועות לפני המועד שבו אמורים היו להיוולד, אך יש יוצאים מן הכלל. גורמים רבים תורמים להחלטה לשחרר פג. לדוגמה, הנשימה, קצב הלב, והחום של התינוק חייבים להיות יציבים כשהוא שוכב בעריסה רגילה. אם פג נמצא בניטור כדי לעקוב אחר דום נשימה (אפניאה) או קצב לב אטי (ברדיקרדיה), עליכם לדעת איך משתמשים במוניטור ואיך מגיבים להתראות של המכשיר. יש לבצע בדיקת שמיעה, בדיקת ראייה ובדיקות נוספות לפני שתינוקכם יוכל לצאת מבית החולים.
התינוק צריך להעלות משקל בהתמדה, כך שעליכם לדעת איך להאכיל אותו על ידי הנקה, בקבוק, צינור הזנה לקיבה, או שילוב של שיטות אלה. אם פג זקוק לתרופות, יש להחליט על משטר טיפול קבוע ועליכם ללמוד כיצד לתת לו את התרופות בצורה נכונה. רוב מרפאות הפגים דורשות מההורים ללמוד החייאה (CPR), וזה טוב לדעת בכל מקרה. כדי להקל על המעבר מבית החולים הביתה, ייתכן שיציעו לכם ללון לילה אחד או יותר בית החולים כדי לטפל בתינוק באופן מלא בזמן שהאחיות בקרבת מקום.
הקטנטן שלכם יצטרך לעבור מבחן כיסא בטיחות, כדי שתהיו בטוחים שהוא נושם היטב בנסיעה ברכב, ואם לא, תצטרכו לבצע שינויים. ייתכן שתצטרכו לעשות כמה שינויים בבית או להתקין ציוד מיוחד. ולסיום, הרופא המטפל של הילד יצטרך לדעת את ההיסטוריה הרפואית שלו כדי שיוכל לקחת את מושכות הטיפול לאחר השחרור מבית החולים.
לפני שתעזבו את בית החולים, הצוות הרפואי יבצע את כל הבדיקות הדרושות, וייתן לכם את כל המידע על המשך הטיפול בתינוק ואיך לסייע למהלך התפתחות תקין. אם במקרה נותרו לכם שאלות, אל תהססו לשאול את הרופאים עד שתרגישו ביטחון לטפל בתינוק פג בעצמכם בבית.
מרגע שההורים מגיעים הביתה, יש דברים רבים שניתן לעשות כדי לסייע למהלך תקין שח התפתחות תינוקות פגים בין אם זה הענקת טיפול קנגורו, בחירת בגדים במידה המתאימה לפגים, ואפילו לוודא שהחיתולים מתאימים לתינוקכם בצורה מיטבית וישמרו שיהיה יבש.
אפשר לקבל אורחים אחרי שהפג מגיע הביתה?
מרגש מאוד לחלוק את אושרכם הרב כשהתינוק מגיע הביתה! אך בהתאם למצב התינוק – עד כמה הוא קטן או שברירי, ייתכן שתיאלצו להגביל את מספר המבקרים למשך זמן מה. פג ששהה מספר שבועות בבית החולים עשוי להזדקק לתקופה מסוימת ללא מבקרים לאחר שיגיע הביתה.
העיקרון מאחורי הגבלת המבקרים הוא שכך תצמצמו את כמות החיידקים שהתינוק ייחשף אליהם. מישהו עם שיעול או צינון, לדוגמה, עלול לסכן את התינוק הרך המחלים ממחלת ריאות, בעיה נפוצה בקרב פגים. מגע עם בני הבית ומטפלים קבועים, כל עוד אין להם מחלה רצינית, לא מהווה בעיה, מכיוון שהם חולקים עם התינוק את אותה סביבה ולא מביאים חיידקים חדשים. אך בן בית עם הצטננות קשה צריך להגביל את המגע עם התינוק אם ניתן, ולהקפיד מאוד על רחיצת ידיים ושליטה בהתעטשויות ככל שניתן.
צמצום מספר המבקרים גם תפחית את הסיכון של גירוי יתר, לא רק לתינוק פג אלא למשפחה כולה. יותר מדי נגיעות, דיבור, וקפיצות יכולים להלחיץ תינוקות רכים. אתם תרגישו בעצמכם למה הקטנטן שלכם מסוגל. אל תשכחו לייחד זמן כדי לחזק הקשר ביניכם כמשפחה, להכיר את ילדכם, ולעזור לו בעדינות להתמודד עם העולם.
כמה זמן יזדקק התינוק שלי לביקורי מעקב?
מרפאות מעקב פגים הן מרפאות מיוחדות לילדים שנולדו לפני הזמן או לילדים עם בעיות רפואיות הגורמות לסיכון גופני או התפתחותי. בדרך כלל קובעים ביקורים תקופתיים לתינוקות החל מיום השחרור מבית החולים. בדיקת התפתחות התינוק במרפאה מקיפה יותר ממה שיכול רופא הילדים לבצע בדרך כלל בביקור רגיל, ומכילה בדיקות שגרתיות על מנת לוודא שהתינוק שלכם מתפתח בהתאם לעקומת הגדילה המתאימה לו. יש מגוון עקומות גדילה פגים נמדדים על פיהן ומסייעים לבחון האם התינוק בטווח הנורמה או לא.
בכל ביקור, צוות המרפאה יבלה זמן עם ההורים ועם התינוק כדי להעריך את התקדמותו, להתייחס למצבים חדשים שהתעוררו, ולהפנות את ההורים לשירותים רפואיים בקהילה ותכניות מתאימות. אף שהביקורים הללו יכולים לגזול זמן רב, זו בדרך כלל לא הסיבה להתנגדותן של משפחות מסוימות להגיע למרפאות הפגים. החלק הקשה הוא ההתמודדות עם האפשרות שתתגלה בעיה חדשה, כשאתם מעדיפים לשכוח את כל הצרות שעברתם כשהתינוק נולד. אך השתדלו להתגבר על הדאגות הללו והגיעו לכל התורים שהוזמנתם אליהם. רוב הזמן, תקבלו שפע תמיכה וביטחון, בנוסף להדרכה חשובה ולהצעת פעילויות שיועילו לכם. מאחר שבעיות למידה קלות או בעיות תפיסתיות לא מופיעות עד גיל בית הספר, כדאי מאוד להמשיך להגיע למרפאה עד שילדכם יתחיל ללכת למוסדות החינוך. למעשה, אחד הביקורים החשובים ביותר יכול להיות זה שלפני כניסת הילד לגן הילדים.
איך תושפע המשפחה שלי, ומה נוכל לעשות כדי להתמודד עם המצב?
תינוק פג דורש טיפול מיוחד ועמידה על המשמר, והצורך לענות על הצרכים של יתר בני המשפחה – הורים וילדים כאחד – יכול להיות מאתגר. שתפו את הילדים הגדולים מההתחלה. תארו בפניכם בצורה פשוטה מה קורה, נסו להסביר מדוע אתם עוברים עליות ומורדות רגשיים, והציעו להם דרכים שבהן יוכלו לעזור.
כשהתינוק בבית החולים, אחיו הגדולים יכולים להיות מעורבים על ידי הכנת ציורים או תמונות שייתלו על האינקובטור שלו, ובחירת צעצועים קטנים או בגדים עבורו. מרגע שציוד התמיכה הטכני של הפג מצטמצם דיו כדי שהילדים לא יירתעו, הביאו את האחים והאחיות לביקור, בתנאי שהם בריאים. זה עוזר לגעת בתינוק, אפילו מעט.
בבית, הקפידו לערב את האחיות והאחים הגדולים בטיפול בתינוק. האחות הפעוטה, לדוגמה, יכולה להביא לכם חיתול או לסגור את הצדדים הדביקים כשאתם מחליפים חיתול לאחיה הקטן. הקדישו זמן אישי לילדים הגדולים בכל יום, אפילו אם מדובר בזמן קצר. בקשו ממישהו להשגיח על התינוק בזמן שאתם מקדישים תשומת לב בלעדית לילדים הגדולים, אל תסתפקו בהפקדתם בידי שמרטף. כשאתם מאכילים את התינוק, קחו סל עם צעצועים לא מרעישים עבור אחיו ואחיותיו, כדי שהם יוכלו לשבת לצדכם ולהעסיק את עצמם בפריטים המיוחדים האלה.
אפשר לצפות לרגרסיה מסוימת בהתנהגות, כמו הרטבה, בעיות שינה, והתקפי זעם – הילד הגדול מסתגל לנסיבות המשתנות, בדיוק כמו הוריו. אל תצפו שהאחים יאהבו את התינוק במיוחד. מנקודת מבטם, התינוק לא ממש משעשע וגורם הרבה בעיות. אמא, זכרי להשתמש באנשים אחרים למלא את מקומך כדי שתוכלי לעשות פעילות גופנית ולנוח. אי אפשר להיות הורים טובים אם אתם עייפים ורגזניים. הניחו לבית להתבלגן קצת (או העסיקו מישהו שינקה ויסדר), בשלו ארוחות פשוטות, וצמצמו את הדרישות מכם בבית ובמישור החברתי ככל שניתן כדי לשמור את האנרגיה שלכם. כל האמצעים הללו יעזרו לכולם לעבור את הימים בצורה חלקה.
האם התינוק הבא שאלד ייוולד טרם זמנו?
זה תלוי מדוע התינוק הראשון שלך נולד מוקדם. אם אין לך גורמי סיכון ללידה מוקדמת פרט לכך שילדת פג בעבר, יש סיכויים טובים שילדך הבא ייוולד בסביבות תאריך הלידה המתוכנן. אולם, אם יש לך בעיה ברחם או בעיה רפואית כרונית, כמו סוכרת או מחלת כליות, סביר מאוד שתעברי שוב לידה מוקדמת. בנוסף, נשים מעל גיל 35 נמצאות בסיכון ללידה מוקדמת.
מהי חופשת לידה מוקדמת ואיך ניתן לממש אותה?
חופשת לידה הינה חופשה בת 26 שבועות לאחר הלידה עבור היולדת, אך ניתן להעביר אותה גם לבן הזוג. במקרה שהיולדת מעוניינת בחופשת לידה מוקדמת היא רשאית לצאת לחופשה עד שבעה שבועות לפני מועד הלידה המשוער, ולהאריך חופשת הלידה בהתאם לתקופת האשפוז בפגייה עד ל-20 שבועות.
כמו כן, בעת יציאה לחופשת לידה מוקדמת זכאית היולדת לדמי לידה בהתאם לזמן הארכת החופשה.
יולדת שלאחר יציאה לחופשת לידה מוקדמת החליטה להפסיק אותה ולאחר תקופה לחדשה (בשל אשפוזים בפגייה), תקופת האשפוז לא נחשבת כתקופת ניצול חופשת לידה מוקדמת עבורה.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי מרופא/ת הילדים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: