אטופיק דרמטיטיס או אסטמה של העור - למה זה קורה? ואיך מטפלים?
על פי נתוני משרד הבריאות, כ-25-40% מאוכלוסיית ישראל מפתחת אלרגיה, בשלב מסוים בחיים. מחלה כרונית שקשורה לאלרגיות היא אסטמה של העור, המכונה גם אטופיק דרמטיטיס, דלקת עור אטופית, דרמטיטיס אטופית או אקזמה של העור. זוהי למעשה תגובה של מערכת החיסון שתוקפת את העור ועלולה לגרום לאי נוחות, לכאב, ליובש בפנים או לפריחה באזורים שונים בגוף, גם אצל ילדים, פעוטות ותינוקות.
אחד הסימנים למחלה זו היא פריחה אצל תינוקות, שעלולה להעיד על אסטמה של העור אצל תינוקות, פעוטות או ילדים. לרוב היא אינה מסוכנת ובהחלט אינה מדבקת ויחד עם זאת, מחייבת התייחסות ובמקרים מסוימים, גם טיפול.
אטופיק דרמטיטיס או אסטמת עור - איך מזהים?
איך נראית אסטמה של העור (אטופיק דרמטיטיס)? בדרך כלל הסימנים מופיעים לפני גיל חמש ובאים לידי ביטוי בעיקר באזור הראש, על הקרקפת, מאחורי האוזניים, בקיפולי הצוואר, הברכיים והמרפקים. תופעה זו של פריחה אצל תינוקות או פריחה בעור אצל ילדים, יכולה להתבטא גם בהופעת קשקשים על העור, במיוחד באזור הראש.
סימפטומים נוספים למצב של פריחה אצל תינוקות, פעוטות או ילדים הם עור אדום, יבש ומגורה, נפיחות, גבשושיות קשות על הפנים, הזרועות העליונות והירכיים, עור כהה של עפעפיים או סביב העיניים ועור מגורה סביב הפה, העיניים או האוזניים.
לעומת ילדים קטנים, אצלם אטופיק דרמטיטיס יכולה להתפשט על פני כל העור, כולל אזור הברכיים והפנים, אסטמה של העור אצל ילדים גדולים יותר, באה לידי ביטוי בעיקר בכפלים, מאחורי הברכיים ובאזור המרפקים.
איך מטפלים באסטמה של העור?
מצב זה, שלעיתים כולל גם פריחה אצל תינוקות או ילדים, עלול להוביל לאי נוחות גדולה, עד לכדי כאב משמעותי ואף בכי, בכל גיל. מטרות הטיפול הן להפחית גירוד והיווצרות דלקת, ולהוסיף לחות לעור. הטיפול באטופיק דרמטיטיס יהיה תלוי בסימפטומים ממנו סובל התינוק או הילד, בגילו, במצב בריאותו הכללי וגם בחומרת המצב כמפורט.
מה כולל הטיפול באטופיק דרמטיטיס:
רחצה. הקפידו לשטוף את עור התינוק עם חמים ונעימים.
הימנעו משימוש בקרם עתיר נוזלים. כך גם לגבי סוגים מסוים של סבון וקרם רחצה לאמבטיה, שעלולים לגרום למצב של עור יבש, צריבה, גירוד ואדמומיות. גם הזעה עלולה להחמיר מצב של פריחה אצל תינוקות או ילדים.
מרחו שמן על העור, באזור המגורה, מספר פעמים ביום: בזמן האכלה או החלפת חיתול. המטרה היא לשמור על לחות העור, שעלולה להיפגע במצב של אסטמה אצל תינוקות. חשוב למרוח את הקרם בעדינות ולא לשפשף בחוזקה.
שמירה על ציפורניים קצרות ומניעת פציעת העור. חשוב לשמור על ציפורניו של התינוק קצרות בעזרת כפפות או כל בד אחר נעים למגע. חשוב גם לכסות את האזורים הנגועים באמצעות בגדים או תחבושות, במטרה למנוע גירוי או גירוד מתמשך, שעלולים לפצוע את העור עד כדי דימום.
מוזמנים לקרוא עוד במאמר שלנו 'גזירת ציפורניים לתינוק'.
שימוש במשחות ותרופות. משחות אנטי דלקתיות, תרופות אנטיביוטיות וסטרואידים, יכולים לתת מענה לאטופיק דרמטיטיס. ייתכן והצוות הרפואי ימליץ על שימוש בסירופ או כדורים, שיכולים לתת מענה לטיפול בזיהום.
אפשרו לילד שינה טובה ואיכותית (מידע נוסף על הנושא ניתן למצוא במאמר על 'חלונות שינה לתינוקות'), שיכולה גם היא לגרום לשיפור במצב של אטופיק דרמטיטיס.
באופן כללי, חשוב שתימנעו מכל דבר שעלול לגרות את העור ולהחמיר מצב של אטופיק דרמטיטיס, כגון: סוגים מסוימים של בעלי חיים, תרסיסים כימיים, עשן סיגריות אובדי צמר וניילון. העדיפו תמיד בגדים העשויים 100% כותנה.
סוגים שונים של מזונות: יש הטוענים כי מזונות מסוימים עלולים להחמיר מצב של אטופיק דרמטיטיס. מומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי לפני שתבחרו למנוע או לאפשר לילדכם מזונות אלו ואחרים.
ישנם הדוגלים בפוטותרפיה - טיפול באור. מדובר בטיפול קל ופשוט, שיכול להיעשות במרפאה או בבית.
בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלכם, לפני השימוש בכל סוג של משחה, קרם או תרופה.
ממה נובע מצב של אטופיק דרמטיטיס אצל ילדים?
הגורם המדויק למצב של אסטמה של העור אינו ידוע. ככל הנראה מדובר בשילוב של מבנה עור, שמאפשר חדירה של חומרים היוצרים גירוי, ושל פעילות מוגברת של מערכת החיסון.
ישנם מספר גורמים, שנמצא כי הם קשורים לאטופיק דרמטיטיס כגון: גנטיקה או מערכת חיסון שאינה מפותחת לחלוטין, לכן אינה מסוגלת להגן באופן מיטבי על עור התינוק. ישנם גם גורמים חיצוניים כגון: מזג אוויר חורפי ויבש או טמפרטורות גבוהות במיוחד. תינוקות או ילדים אלרגיים, מועדים כנראה יותר לסבול ממצב זה.
אטופיק דרמטיטיס ותזונה
חשוב להכיר את הקשר בין אטופיק דרמטיטיס לתזונה. בדרך כלל, לילדים הסובלים מהתופעה, יש נטייה לפתח אלרגיות למזון, חלב פרה, אגוזים וכדומה.
חשוב לאבחן את סוג האלרגיה למזון מסוים, במטרה להתאים את ההתנהלות בהתאם. במידה והתגובה האלרגית למזון מסוים מאוד גבוהה, חשוב להימנע מצריכת המזון עצמו וגם מהשהייה בסביבתו, וזה אומר הימנעות מהריח שהוא מדיף. במידה והתגובה האלרגית למזון מסוים נמוכה, אפשר להציע את המזון בתדירות קטנה ובמינונים נמוכים. בכל מקרה, חשוב לוודא עם הרופא/ה שלכם (האלרגולוג/ית) שאכן מותר לצרוך מאכלים מסוימים שעלולים לגרום לאלרגיה.
זה יכול להיות מאוד לא נעים עבור הקטנטנן או הקטנטנה שלכם, בכל גיל ויחד עם זאת, ברוב המקרים של אטופיק דרמטיטיס או אסתמה של העור, אפשר להקל ולטפל. כך גם בתופעות דומות כדוגמת סבוריאה או אדמדמת. רק בריאות! ד"ר עדי קליין מנהלת אגף הילדים מרכז רפואי הילל יפה, ויו״ר חיפ״ק (חברה ישראלית לפדיאטריה קלינית). האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת ילדים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן בקרב ילדים והורים.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: