מהי דלקת בשד וכיצד מטפלים בה?
דלקת בשד היא לרוב זיהום, שבדרך כלל גורם לכאב ורגישות בשדיים. התופעה מתרחשת לרוב בקרב אימהות, במהלך השבועות הראשונים להנקת הרך הנולד. עם זאת, ישנן נשים שיחוו זאת מאוחר יותר. חשוב מאוד לטפל כמה שיותר מהר בזיהום בשד, כדי למנוע סיבוכים. ישנם מגוון טיפולים, החל מהנחת קומפרסים ועד לטיפול אנטיביוטי. ההנקה יכולה למנוע דלקת בחזה או לסייע בפתרון המצב ויחד עם זאת, חשוב להשתמש בטכניקות הנכונות על מנת למנוע גודש בשד בהנקה, ולרוקן לחלוטין את השדיים מחלב.
מהי דלקת בשד בהנקה?
הדלקת מתפתחת כשרקמת השד הופכת להיות מודלקת, כתוצאה מזיהום. התופעה מתרחשת לרוב אצל אימהות מניקות (ולכן היא נקראת דלקת שד בהנקה), במהלך 6 עד 12 השבועות הראשונים של ההנקה, ולעתים עלולה להתפתח גם מאוחר יותר. מצב של דלקת בשד בהנקה עלול להיות כואב, ולגרום לך לוותר על ההנקה, אבל חכי! אחרי שהזיהום יחלוף ואתו גם גודש בשד, תוכלי לשוב להניק ללא כאב, וליהנות מן הזמן המשותף שלך עם התינוק, בידיעה ששניכם מרוויחים מהעניין.
סימנים ותסמינים של דלקת בשד
בשלבי ההנקה הראשונים, טבעי שהשדיים שלך יהיו רגישים וכאובים. את גם עלולה לסבול ממצב של גודש בשד. איך אפשר לדעת שאכן מדובר במצב של דלקת בשד בהנקה? הנה כמה מהסימנים והתסמינים:
כאבים בשד בהנקה, כאבים בפיטמה או תחושת צריבה בזמן ההנקה (ברוב המקרים פוגעת דלקת בשד, בצד אחד בלבד)
כאבים בחזה בהריון
רגישות למגע או כאב בשד
נפיחות בשד
השד חם למגע
אדמומיות בשד (לרוב בצורת משולש)
תחושת עייפות וחולשה
חום וצמרמורת
מה גורם להיווצרות דלקת או גודש בשד?
היווצרות חלב בשד - טכניקת הנקה שגויה עלולה לגרום למצב בו השד לא התרוקן לגמרה. עקב כך נוצר גודש בחזה.
צינורות חלב חסומים - כאשר צינור חלב נסתם, יכול להצטבר בו חלב. אם החסימה לא מטופלת, עלול להתפתח זיהום.
חיידקים - חיידק הנמצא בעורך או בפיו של התינוק, עלול לחדור לצינורות החלב באמצעות סדק, חתך בעור הפטמה או דרך פתח בצינור החלב. מכיוון שחלב אם משמש מצע לגידול חיידקים, זה עלול לגרום להיווצרות דלקת או גודש בשד.
ישנן אימהות שיסבלו מהמצב ואחרות קצת פחות, אם בכלל. כך או כך, חשוב שתכירי את גורמי הסיכון להיווצרות דלקת בשד בהנקה:
פטמות סדוקות
הנקה בתנוחה אחת בלבד, שגורמת לכך שהשד לא מתנקז במלואו
הגבלה בזרימת החלב, הנוצרת על ידי לבישת חזייה הדוקה מדי או הפעלת לחץ על החזה
עייפות יתר או מתח
אירוע קודם של דלקת בשד, שיכול להגדיל את הסיכון לסבול שוב מדלקת בהנקה
תזונה לקויה (קראי בהרחבה על 'מה אסור לאכול בהנקה')
איך אפשר למנוע דלקת בהנקה או גודש בשד?
ודאי שהתינוק יונק היטב בשעת ההאכלה
שני תנוחות בעת ההנקה, כדי לסייע להתרוקנות מלאה של כל אחד מהשדיים
ודאי שהתינוק שלך מרוקן לגמרי שד אחד, לפני שאת מציעה לו את השד השני
הניקי בתדירות הגבוהה ביותר שאת יכולה, והציעי לתינוק שלך שד בכל פעם שהוא רעב. השתדלי להימנע מיצירת פערים גדולים בין הנקה אחת לשנייה
כדי לסייע לשדיים להתרוקן, וכך למנוע גודש בשד, הניחי קומפרסים חמים (כמו מגבת חמימה ורטובה) על השדיים או עשי מקלחת חמה לפני ההנקה
קראי על הנקה, והיעזרי ביועצת הנקה או ברופא/ה שלך, כדי לדעת עוד על הטכניקות הנכונות, כך שכל שד ירוקן במלואו בעת ההאכלה. בקשי מאיש מקצוע הנחיות לגבי תנוחות הנקה, שיכולות לעזור במקרה זה.
הקפידי להניח גם קומפרסים קרים בין הנקה להנקה
כשתהיי מעוניינת בשלב כלשהו לגמול את תינוקך מהנקה, תרצי לדעת איך לייבש את אספקת החלב שלך בלי לסבול מדלקת. המפתח לכך הוא גמילה הדרגתית. שוחחי על כך עם יועצת הנקה או עם הצוות הרפואי.
היווצרות דלקת בשד בהנקה
את יכולה להמשיך להניק. בהתחלה זה עלול להיות לא נוח. בפועל, ההנקה יכולה לעזור לפתור את הבעיה מהר יותר. זה גם בטוח יותר לתינוק. הרכיבים האנטי-בקטריאליים שבחלב שלך, עוזרים להגן על התינוק מהזיהום. קומפרסים יכולים לעזור לך להרגיש טוב יותר. התייעצי עם הצוות הרפואי בנושא הנקה בעת נטילת טיפול אנטיביוטי, המיועד להתמודדות עם דלקת בשד.
קומפרסים או טיפול אנטיביוטי – כל הדרכים לטפל
חשוב שתטפלי במצב של דלקת בשד כמה שיותר מהר מרגע האבחון. בשלב הראשון, ייתכן שיהיו לך תסמינים דומים לשפעת, שילוו בהמשך בכאב בשד. כבר בשלב זה, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה על אופן הטיפול. דלקת בשד שלא תטופל, עלולה להוביל להצטברות מוגלה ולהיווצרות מורסה (אבצס) שידרשו ניקוז.
היווצרות דלקת בשד דורשת בדרך כלל טיפול אנטיביוטי, ולעיתים נעלמת באמצעות מתן קומפרסים בלבד. במידה ושום דבר לא עוזר, או אם היא חוזרת שוב ושוב, התייעצי עם הצוות הרפואי, על דרך יעילה להיפטר ממנה לצמיתות.
קבלי מאתנו טיפים, שיקלו עליך ולו במעט במידה ואת סובלת ממצב של דלקת:
עקבי אחר העצות למניעת דלקת בשד בהנקה, שבחלק מהמקרים יוכלו לעזור לך לפתור את הבעיה
הנחת קומפרסים קרים על השד הכאוב, יכולה לעורר פלאים בתוך רגעים ספורים
רכני מעל כיור מלא מים חמים וטבלי בהם את שדייך, כמה פעמים ביום, למשך 10 דקות בכל פעם. פעולה זו מסייעת להיפטר מהפרשות יבשות, שעלולות לחסום את זרימת החלב, כך ששדייך יוכלו להתרוקן לחלוטין בזמן ההנקה
התייעצי עם הרופא/ה שלך על נטילת משככי כאבים בהנקה, כדי שתוכלי להקל על חוסר הנוחות
השתדלי לנוח. גם מנוחה במיטה עם התינוק שלך, יכולה לעודד האכלות מרובות יותר
שתי הרבה מים כדי לעזור לגוף שלך להתמודד עם הזיהום
אם ההנקה כואבת מדי, נסי לשאוב חלב או לסחוט את השד ידנית
לבשי חזייה תומכת
דלקת בשד יכולה לגרום לך לוותר על הנקה. חשוב שתדעי שברגע שהאזור נרפא, תוכלי לחזור להניק כרגיל, וליהנות מזמן החיבור המיוחד והאיכותי עם התינוק שלך.
במידה והתחלת לחשוב על שילוב מזון עם הנקה, ולהציע לתינוקך טעימות ראשונות, חשוב שתדעי איך לעשות את זה נכון. אם התינוק עדיין לא ישן טוב בלילה, הרשי לנו לעזור בקליק אחד >> הכל אודות חלונות שינה.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: