הכול אודות עייפות בהריון - למה לצפות ואיך להתמודד
טבעי לגמרי שתרגישי עייפות בהריון, מפני שגופך מסתגל לסערת ההורמונים ששוטפת אותו, בנוסף לשינויים הפיזיים שממשיכים להתחולל ממש עד למועד הלידה שלך. זה חלק ממגוון סימני הריון שתחושי עד הלידה. העייפות יכולה להגיע בגלים לאורך שלושת הטרימסטרים של ההריון: את יכולה להרגיש עייפה יותר בחודש אחד, ומלאת מרץ בחודש שאחריו. גלי מהי עייפות בהריון, ומה תוכלי לעשות כדי להרגיש קצת פחות עייפות וחולשה.
עייפות בהריון - שליש ראשון
בשליש הראשון להריון, רמת הפרוגסטרון שלך עשויה לזנק, וזה יכול לגרום לך להרגיש ישנונית. חילוף החומרים שלך מואץ והגוף שורף יותר אנרגיה, וגם זה יכול לתרום לעייפות בתחילת ההריון. לחץ הדם שלך נמוך יותר והגוף מייצר יותר דם – תהליכים שעלולים לרוקן את האנרגיה שלך, ומובן שרכבת ההרים הרגשית שאת עוברת בהריון תורמת את שלה.
לא רק ההורמונים גורמים לך להרגיש מותשת. גם תסמיני הריון יכולים להשפיע על השינה שלך, כולל בחילות בוקר (שלמרות שמן, יכולות להכות דווקא בלילה), השתנה מרובה וגם חולשה בהריון. תסמיני הריון מציקים אלה יכולים למנוע ממך לישון היטב ולהביס את העייפות.
עייפות בהריון - שליש שני
יש סיבה טובה למוניטין של השליש השני בתור 'ירח הדבש' של ההריון. גופך כבר הסתגל לפרץ ההורמונים של ההריון, ולכן תרגישי פחות עייפה בשליש השני, ותתחילי להתכונן להגעתו של הקטנטן שלך. למרות שעייפות או חולשה בהריון לרוב נעלמות בשלב הזה, את עדיין עלולה לחוש לאות לעתים קרובות, וזה לגמרי תקין. הקשיבי לגוף שלך, והשתדלי לנוח כשאת זקוקה להפסקה או מרגישה עייפות וחולשה.
עייפות בהריון - שליש שלישי
בשליש השלישי את בטח שוב מרגישה מותשת, ואולי גם סובלת ממצב של חולשה בהריון ככל שתינוקך הולך וגדל. יש לשער שהבטן התופחת, לצד תופעות כמו כאבי גב וחרדות, אשר מפריעות לך לישון כמו שצריך, והלחץ על שלפוחית השתן גם עלול לגרום לך לקום לשירותים באמצע הלילה.
איך תתמודדי עם העייפות?
את ודאי מרגישה שגופך עובד הרבה יותר קשה מהרגיל כדי לתמוך בהריון, וזה יכול להיות מייגע ואף להוביל למצבים של חולשה בהריון. כך תוכלי להקפיץ את רמת האנרגיה שלך ולהתמודד עם העייפות ועם חולשה בהריון:
הקפידי על תזונה בריאה. חולשה בהריון ועייפות קשורה לפעמים לחוסר ברזל, ולכן כדאי להרבות באכילת מזונות עשירים בחלבון וברזל. צריכת ויטמינים מפירות, ירקות, ביצים, אגוזים ומגוון מזונות מלאים יכולה לעזור לך לשמור על רמת אנרגיה גבוהה לאורך כל היום.
הקפידי לשתות. שתי הרבה מים לאורך היום, אך הפחיתי את הכמות לקראת ערב כדי להימנע מריצות לשירותים בלילה.
שמרי על שגרת שינה. הרגילי את עצמך להיכנס למיטה בלילה ולקום בבוקר באותן שעות בכל יום. אם את מרגישה שאת זקוקה ליותר שינה, את תמיד יכולה לנמנם במהלך היום. השתדלי מאוד לישון לפחות שמונה שעות בלילה.
מצאי תנוחה נוחה במיטה. ככל שהבטן שלך תגדל, תרצי למצוא לעצמך תנוחה נוחה לשינה. נסי לישון על הצד כדי לשפר את זרימת הדם לעובר ולאיברי הגוף שלך. השתמשי בכריות לתמיכה בין הברכיים, מתחת לבטן, ומאחורי הגב. הראש צריך להיות במקום גבוה יותר.
הקפידי על פעילות. שגרה של פעילות גופנית יכולה לא רק לעזור למנוע התכווצויות ברגליים, אלא גם לתת לך פרץ של אנרגיה. דברי עם הצוות הרפואי על אופציות לפעילות מתאימה בתקופת ההריון.
מתי עייפות בהריון היא סימן למשהו אחר?
אף שמצב של עייפות בהריון אינו אמור לעורר דאגה בדרך כלל, במקרים מסוימים זה יכול להיות תסמין של מצב רפואי שמחייב טיפול. ההריון יכול להעלות את הסיכון לאנמיה אם אינך צורכת מספיק ברזל, ועייפות היא אחד התסמינים של אנמיה. הרופא/ה המטפלים בך ישלחו אותך לבדיקת דם כדי לבדוק את רמת הברזל שלך.
אם לצד העייפות את חשה תחושות של עצבות ואיבוד עניין במה שקורה סביבך, זה יכול להיות סימן לדיכאון. כ-14 עד 23 אחוז מהנשים ההרות מרגישות תחושות של דיכאון, שיכולות להיות קשורות לשינויים ההורמונליים שהגוף עובר. אם את מרגישה כך, חשוב שתדווחי על התסמינים הללו לצוות הרפואי שלך.
תחושות של עייפות ותשישות הן עניין טבעי בהריון, וחשוב שתטפלי בעצמך ובתינוק שלך על ידי תזונה בריאה ומנוחה טובה. לא רק גופך עובר מגוון שינויים, אלא גם הראש שלך עסוק במחשבות על הפגישה עם הקטנטן שיבוא ובהכנת הבית לקראתו. אך טבעי הוא שתרגישי עייפה וישנונית מדי פעם.
הירשמי לאתר ותוכלי לקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך.
גם אם את סובלת ממצב של עייפות בהריון וחולשה, אחד הדברים שחשוב שתזכרי מתי את צפויה ללדת. אם שכחת או שאת לא בטוחה, את מוזמנת להיכנס לדף מחשבון הריון. רוצה לדעת מה עובר עליך ועל העובר, בכל שבוע להריון? בבקשה >> דף שבועות הריון.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: