הכל על טרימסטרים בהריון: טרימסטר ראשון, טרימסטר שני וטרימסטר שלישי להריון
הריון הוא חוויה בלתי נשכחת לכל אישה שעומדת להפוך לאמא. עם התקדמותך בכל אחד משלושת שלישי ההריון (טרימסטר ראשון, טרימסטר שני וגם טרימסטר שלישי), תראי את השינויים והתופעות שאת עשויה לחוות, וגם את שלל הדרכים שבהן תינוקך יגדל ויתפתח. המשיכי לקרוא כדי להכיר כמה מנקודות הציון במסעך המרגש - אנו כבר מצפים לשתף אותך במה שעומד לקרות במהלך טרימסטר ראשון, טרימסטר שני וגם טרימסטר שלישי להריון.
שלבי ההריון: שליש ראשון, שליש שני וגם שליש שלישי
הריון תקין נמשך כ-40 שבועות. השבועות נספרים החל מהיום הראשון של הווסת האחרונה, וזה אומר שסופרים שבועיים נוספים בהתחלה, מהזמן שבו למעשה עוד לא היית בהריון. בנוסף, הריון טיפוסי נמשך למעשה כ-10 חודשים, לא 9 חודשים כמו שחושבים רוב האנשים. הרופא/ה שלך ודאי יתייחסו לשבועות ההריון, לא לחודשים. שבועות ההריון גם מתחלקים לשלישים (טרימסטרים): טרימסטר ראשון, טרימסטר שני, טרימסטר שלישי, או בעברית: שליש ראשון, שליש שני, שליש שלישי. נכל אחד מהם נמשך בין 12 ל-13 שבועות. חלוקת השבועות לשלישים היא באופן הבא:
טרימסטר ראשון - שליש ראשון של הריון: שבועות 1-13
טרימסטר שני - שליש שני להריון: שבועות 14-27
טרימסטר שלישי - שליש שלישי: שבועות 28-42
קביעת שבוע ההריון שבו את נמצאת, תסייע לצוות הרפואי לבדוק את התקדמות הגדילה של תינוקך, תכוון את העיתוי של בדיקות הריון מסוימות, ותאפשר לרופא/ה להעריך בצורה מדויקת יותר את תופעות ההריון שלך.
הרופא/ה שלך יעריכו מתי תינוקך צפוי להיוולד, אך בינתיים תוכלי לקבל תאריך משוער בעזרת מחשבון הלידה שלנו. זכרי שאף שהריון טיפוסי נמשך כ-40 שבועות, מרבית הנשים יולדות בטווח של כשבועיים מהתאריך הצפוי לכאן או לכאן.
טרימסטר ראשון / שליש ראשון – מבט מקרוב
ברכותינו - את עומדת ללדת תינוק! אלה הן חדשות מרגשות ואנו שמחים בשבילך. גם אם עוד מוקדם לגלות אם יש לך בן או בת, זה לא אומר שאי אפשר ליהנות קצת ממשחקי ניחושים!
התפתחות התינוק שלך במהלך טרימסטר ראשון / שליש ראשון
בשבועות הראשונים נוצרים כל הדברים שתינוקך יצטרך כדי לגדול ברחם, כולל השליה, חבל הטבור, ושק השפיר שיתמלא במי שפיר. הקטנטן שלך, שמתחיל את קיומו כצרור של תאים, יתחיל עוד מעט לפתח חוט שדרה; איברים מרכזיים כמו מוח, לב וריאות; תווי פנים בסיסיים כמו אף, עיניים, ופה; וניצנים שיגדלו להיות זרועות ורגליים. עורו של העובר עדיין יהיה דק ושקוף בתום שליש ראשון, אך עד מהרה הוא יתעבה, וציפורניים רכות יתחילו לצמוח.
אף ששריריו של התינוק יתחילו להתפתח והקטנטן שלך יוכל לנוע, עדיין מוקדם מדי בשבילך להרגיש את הרטט של תנועותיו.
טרימסטר ראשון / שליש ראשון - תסמינים
כמה מהסימנים המוקדמים להריון במהלך טרימסטר ראשון / שליש ראשון הם:
בחילות בוקר. זהו תסמין מוכר מאוד בשלב הראשון של ההריון; אך בניגוד לשם של התופעה, בחילות בוקר לא מגיעות בהכרח בשעות הבוקר בלבד. לא כל הנשים סובלות מתחושות לא נעימות אלה. עבור אותן אמהות לעתיד שכן, הבחילות, וההקאות שמלוות אותן לעתים, מופיעות על פי רוב בין שבוע 4 לשבוע 9 להריון ונעלמות בתחילת השליש השני. אם יש לך בחילות בוקר, יש כמה דברים שתוכלי לנסות כדי לשפר את הרגשתך. לדוגמה, שתי הרבה, אכלי מזון שאינו מתובל כמו לחם קלוי ובננות, אכלי ארוחות קטנות במרווחי זמן קצרים יותר לאורך היום, והתרחקי מריחות או מזונות שגורמים לך רצון להקיא. בקשי גם מהרופא/ה שלך המלצות על דברים שמתאימים לך.
כתמי דם. בתחילת טרימסטר ראשון ייתכן שתבחיני בכתמי דם בתחתונים. יכול להיות שזהו דימום השרשה, המתרחש כאשר הביצית המופרית מתחברת לדופן הרחם. אם הבחנת בדימום כבד יותר במהלך שליש ראשון, או בכל זמן לאורך ההריון שלך, חשוב שתפני לרופא/ה שלך.
שינויים במצב הרוח. את עשויה לגלות שמצב רוחך משתנה מרגע אחד לאחר, ושמתעוררות בך תחושות שונות ממה שציפית. טבעי שתעברי מגוון של תחושות, מהאושר על הידיעה שבקרוב תהפכי לאמא ועד חרדה על האחריות והשינויים באורח חייך, שיתחייבו מההורות. אולי את אפילו חשה תסכול מהתסמינים הגופניים שאת חווה. תנודות במצבי הרוח יכולות להיות נורמליות לחלוטין, ושיחה עם מישהו קרוב ואהוב על מה שאת מרגישה תוכל לעזור לך. אם נראה לך שהתנודות במצב רוחך חמורות, התקשרי לרופא/ה שלך לייעוץ.
שינויים במשקל. עלייה במשקל וירידה במשקל, שתיהן תופעות תקינות במהלך טרימסטר ראשון. אם את סובלת מבחילות בוקר קשות, יהיה לך קשה לאכול והתוצאה היא שתאבדי משקל. מומחים אמנם ממליצים על עלייה יציבה במשקל, אך יכול להיות שבמקרה שלך שליש שני וגם שליש שלישי יאופיינו בעלייה חדה במשקל, ואילו שליש ראשון יאופיין בעלייה מתונה במשקל. שאלי את הרופא/ה שלך מה מתאים ונכון למצב שלך.
דברים שכדאי לזכור במהלך טרימסטר ראשון
שירותי בריאות. בדקי את שירותי הבריאות הזמינים לך בתקופת ההריון, ובחרי רופא/ה אם טרם עשית זאת.
ביקור המעקב הראשון במרפאה. בביקורך הראשון למעקב הריון, יקבעו לך תורים לבדיקות או סקירת מערכות עבור שליש ראשון. הביקור הזה הוא הזדמנות מצוינת בשבילך לשאול שאלות ולהעלות כל נושא שמטריד אותך. הרופא/ה שלך גם ייתנו לך המלצות שונות, כולל לגבי נטילת תוספות כמו חומצה פולית, שינויים בתרופות שאת נוטלת, או עצות לגבי שינויים לאורח חיים בריא.
יידוע אנשים אחרים שאת בהריון. העיתוי שבו תספרי לאנשים שאת בהריון הוא בחירה אישית שלך. נשים רבות ממתינות עד לתקופה של טרימסטר שני - שליש שני, אז הסיכון להפלה נמוך יותר, אך הבחירה היא שלך לחלוטין.
חופשת לידה. אם את עובדת, ייתכן שאת זכאית לחופשת לידה בתשלום או ללא תשלום בתקופת ההריון ולאחר הלידה. בדקי מה הן זכויותייך, כולל הזכויות המגיעות לך על פי חוק. יש מקומות עבודה שמציעים הטבות נוספות. עלייך לבדוק גם מתי את מחויבת להודיע למעסיק שלך על חופשת הלידה שתיקחי, ואם תצטרכי לדאוג לניירת נוספת כלשהי.
טרימסטר שני / שליש שני - מבט מקרוב
אם היו לך תופעות לא נעימות בשלבים הראשון של ההריון, את אולי תוהה מתי ייגמר שליש ראשון. תשמחי לדעת שבמהלך טרימסטר שני, שמתחיל בשבוע 14, יכול להיות שתיהנו הרבה יותר מממה שחווית במהלך טרימסטר ראשון! יש המכנים אותו "ירח הדבש" של ההריון, כי אז חלק מהתסמינים נרגעים ונשים רבות מרגישות פרץ אנרגיה בשלב הזה.
התפתחות התינוק שלך במהלך טרימסטר שני / שליש שני
התינוק שלך עסוק שם בפנים! במהלך טרימסטר שני, הקטנטן שלך יתחיל לשמוע צלילים ואפילו יגיב לקולות חזקים או מוכרים. ציפוי שומני המכונה ורניקס (Vernix) יכסה את עורו ויגן עליו מפני הנוזלים בשק השפיר. פלומת השיער הנקראת לאנוגו (Lanugo) תצמח על כל חלקי גופו - למעשה, יש תינוקות שאפילו נולדים עם חלקים של הפלומה הזאת. עד סוף שליש שני, צורת אצבעות הידיים והרגליים של התינוק תתגבש וכבר תהיינה לו טביעות אצבעות ייחודיות משלו! תוכלי להרגיש את התינוק בועט ומתמתח בשלב מסוים במהלך טרימסטר שני.
לקראת סיומו של שלב זה, תינוקך יתחיל להאיץ את גדילתו, כולל העלאת שומן נוסף על גופו.
תסמינים במהלך טרימסטר שני / שליש שני
אף שתקופה זו נוחה הרבה יותר לרבות מהנשים ההרות, עדיין יכולות להיות כמה תופעות של אי נוחות. לדוגמה:
כאבים ברצועות התומכות ברחם. רצועות של רקמת חיבור הנקראות רצועות עגולות מושכות ונמתחות כדי לתמוך ברחמך הגדל. כשזה קורה, את עשויה להרגיש כאב עמום או חד בצד אחד של הבטן. כדי לסייע בהקלת הכאב, נסי לשנות תנוחה, או להפך, נסי לא לזוז למשך זמן מה.
כאבי ראש. שליש שני מאופיין בכאבי ראש קלים. נסי לשכב והניחי כרית קירור על ראשך. אם יש לך כאבי ראש קשים שנראה כי אינם חולפים, עלייך לפנות לרופא/ה, מפני שזה יכול להיות סימן למשהו רציני יותר.
חשקים בהריון. טבעי שיש חשק למזונות מסוימים בהריון. התמסרי לחשקים שלך מדי פעם, אך חשוב שלא תזנחי לחלוטין את הרגלי האכילה הבריאים שלך. אם את מרגישה חשק לאכול דברים כמו חימר, עמילן או גיר, בשום אופן אל תאכלי את הדברים האלה ופני לרופא/ה, מפני שזה יכול להיות סימן שחסרים לך דברים מסוימים בתזונה.
דברים שכדאי לזכור במהלך טרימסטר שני / שליש שני
תנועות התינוק מורגשות. בשלב מסוים במהלך טרימסטר שני, תתחילי להרגיש את תנועות התינוק שלך. כל הריון הוא שונה, אז אם את מודאגת ותוהה מתי את אמורה להרגיש את התינוק לראשונה, דברי עם הרופא/ה שמטפלים בך. מרגע שתתחילי להרגיש את תזוזות התינוק, אין צורך לדאוג באובססיביות לגבי התחושות הללו כל ההריון, אך כן חשוב שתדווחי לצוות הרפואי במקרה שאת מרגישה פחות תנועות מהרגיל. דרך טובה לעקוב אחרי זה הוא לספור 10 תנועות ברורות בפרק זמן של שעתיים.
גילוי מין התינוק. בסביבות שבוע 20, יש להניח שיקבעו לך תור לסקירת מערכות באולטרסאונד. במהלך הסקירה, אם תרצי, תוכלי לבקש שיגלו לך את מין העובר. אם תקבלי את המידע הזה ותרצי לחלוק את הידיעה המרגשת עם בני משפחה וחברים, מה דעתך לעשות אירוע להכרזה חגיגית על מין התינוק?
תכנון חופשה עם בן הזוג לפני הלידה. אם את מרגישה טוב וחווה פרץ אנרגיה, יכול להיות שזהו זמן מצוין לצאת לחופשה. קבלי אישור מהרופא/ה שלך, ובדקי טיפים ורעיונות במדריך שלנו לנסיעות בהריון.
הכנת הבית. זהו מועד מצוין להתחיל לבדוק ולארגן את הדברים שתצטרכי עבור התינוק, כמו ריהוט לחדר התינוק, סלקל לרכב, כיסא אוכל, בגדים במידה המתאימה לתינוק שרק נולד, וציוד חיוני לטיפול בתינוק כמו חיתולים. את יכולה גם למגן את הבית עכשיו כדי להיפטר מהמשימה הגדולה הזאת.
פעילות גופנית להריון. אם טרם התחלת להתעמל, הוסיפי פעילות גופנית עדינה לשגרת יומך, לאחר שתבדקי את העניין עם הרופא/ה שלך. אפשרויות טובות עבורך כוללות הליכה, שחייה, ויוגה.
רשימת מתנות. אם חברות שלך מתכננות לך מסיבה לפני הלידה, הכיני רשימת מתנות שתרצי לקבל.
טרימסטר שלישי / שליש שלישי – מבט מקרוב
טרימסטר שלישי מתחיל בשבוע 28 ומסתיים בלידת תינוקך! התינוק שלך נחשב כמי שנולד לאחר הריון מלא בשבוע 39. כאשר תגיעי לשלב הזה של ההריון, את בחלק האחרון! נסי ליהנות מהחודשים האחרונים של ההריון, ונצלי את הזמן הזה כדי לנוח ולהתכונן.
התפתחות התינוק שלך במהלך טרימסטר שלישי / שליש שלישי
במהלך החודשים האחרונים עיני התינוק היו "דבוקות", אך בתחילת טרימסטר שלישי, תינוקך יוכל לפקוח ולעצום את עפעפיו ולחוש אורות חזקים. מוחו של התינוק מתבגר במהירות והקטנטן שלך כבר מסוגל לווסת את חום גופו בצורה טובה יותר כעת, אז הוא כבר לא מסתמך על מי השפיר לצורך זה. עצמות התינוק מתקשות כעת, אף שהגולגולת שלו עדיין רכה. תינוקך מעלה כ-225 גרם בשבוע ומעלה גם שומן נוסף על גופו, ולכן עורו פחות מקומט משהיה באמצע שליש שלישי. ככל שתינוקך ילך ויגדל, יהיה לו פחות מקום לעשות "סלטות" בבטן, אך את עדיין תרגישי אותו בועט ואפילו משהק. לקראת סוף שליש שלישי, ייתכן שתינוקך ירד נמוך יותר לאגן שלך בהכנה ללידה. בשבוע 40, תינוקות רבים שוקלים בין 2.7 ל-4 קילוגרם ואורכם נע בין 45.7 ל-50.8 ס"מ.
תסמינים במהלך טרימסטר שלישי / שליש שלישי
קוצר נשימה. ככל שרחמך הולך וגדל ולוחץ על ריאותייך, את עלולה לחוש קוצר נשימה. תרגול יציבה נכונה יכול לעזור לך למלא את הריאות ביתר קלות, אך נסי גם לנוח לעתים קרובות יותר כדי להסדיר את נשימתך.
גרד בעור. מכיוון שעורך נמתח על בטנך ושדייך גדלים, את עשויה לגלות שהעור נעשה מגרד מאוד. השתדלי להרבות בשתייה והשתמשי בקרם גוף בבוקר ובלילה.
צירי ברקסטון היקס. טבעי שיהיו לך צירים "מדומים" הידועים כצירי ברקסטון היקס, המגיעים במרווחים אקראיים או כשאת עושה תנועות חדות. אם יש לך התכווצויות כאלה, זה לא אומר שהלידה שלך עומדת להתחיל. אך אם ההתכווצויות נעשות סדירות או מכאיבות יותר ככל שחולף הזמן, או שאינך בטוחה כלל אם מדובר בצירים מדומים או בצירי לידה, התקשרי לרופא/ה שלך מיד.
דברים שכדאי לזכור במהלך טרימסטר שלישי / שליש שלישי
קורסים להורים. הירשמי והשתתפי בקורס כדי שתרגישי יותר מוכנה למה שצפוי לך. יש קורסים שמתמקדים בהכנה ללידה, החייאה לתינוקות, הנקה, או טיפול בתינוקות. קראי עוד על איך לבחור קורס הכנה ללידה כאן.
תכנית לידה. אם את שוקלת להכין תכנית לידה, חשבי אילו פריטים היית רוצה לכלול בה ודברי על כך עם הרופא/ה שלך. קראי על דברים שתוכלי לכלול בתכנית הלידה שלך.
סיור בבית החולים. אם את מתכננת ללדת בבית חולים, בדקי אם אפשר לעשות סיור במקום. כך תקבלי הזדמנות לדעת איפה המקום הטוב ביותר לחנות את הרכב, ולברר את המסלול המהיר ביותר להגיע למחלקת הלידה. זו תהיה גם הזדמנות עבורך לשאול שאלות על מדיניות בית החולים והמסמכים שצריך, מה תצטרכי לקחת איתך, ומה בית החולים יספק לך.
תיק לבית החולים. ארזי לעצמך תיק לבית החולים מוקדם מספיק והניחי אותו במקום נוח. אנחנו כאן כדי לעזור לך עם הרשימה שלנו לתיק הלידה.
שמות תינוקות. כבר בחרתם שם? אם לא, אל דאגה! יש עוד זמן, ובעזרת מחולל השמות שלנו לתינוקות תוכלו ליצור רשימה של מועמדים סופיים.
תשובות לשאלות נפוצות בקצרה
כיצד מתחלקים שלישי ההריון לשבועות?
טרימסטר ראשון - שליש ראשון כולל את שבועות 1 עד 13, טרימסטר שני - שליש שני נמשך משבוע 14 עד 27, טרימסטר שלישי - שליש שלישי מתחיל בשבוע 28 ומסתיים ב-42.
כמה זמן נמשך כל טרימסטר?
כל טרימסטר נמשך כ-12 עד 13 שבועות.
מתי אגיע להריון מלא?
בשבוע 39 התינוק שלך נחשב כמי שנולד אחרי הריון מלא.
עד כמה מדויק תאריך הלידה המשוער שלי?
רק כ-5 אחוזים מהנשים יולדות בדיוק בתאריך הלידה המשוער, מפני שזהו אומדן בלבד. רוב הנשים יולדות בטווח של שבועיים לפני או אחרי התאריך הזה.
כעת משיש לך סקירה כללית על הטרימסטרים של ההריון, אם את רוצה פרטים נוספים על שלבי ההריון היכנסי ללוח שבועות ההריון שלנו.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: