תסמיני הריון: השתנה מרובה – למה זה קורה ואיך אפשר להתמודד
את אולי תוהה אם הריצות התכופות שלך לשירותים הנן חלק ממה שנקרא תסמיני הריון, ואם הדחף הזה להשתין לעתים כה תכופות ייעלם אי-פעם. השתנה מרובה היא תופעה נפוצה בתחילת ההריון, אך היא יכולה לשוב גם מאוחר יותר בהריון, ככל שהרחם והתינוק גדלים ולוחצים על שלפוחית השתן שלך. זה ודאי יכול להציק, אך ברוב המקרים אין מה לדאוג. המשיכי לקרוא כדי לדעת מה גורם למצב של השתנה מרובה בהריון, לשמוע עצות שיעזרו לך להתמודד עמה, וללמוד מה הם הסימנים שהיא אולי נגרמת מבעיה אחרת, כמו זיהום בדרכי השתן.
מה גורם למצב של השתנה מרובה בהריון?
הדבר שגורם לצורך שלך ללכת לשירותים כל הזמן ולמצבים של בריחת שתן בהריון, הוא כמות הדם המוגדלת בגופך. כדי לעבד את זרימת הדם הזו, הכליות צריכות לייצר יותר נוזלים, ואלה מגיעים בסופו של דבר לשלפוחית השתן. אף שהשתנה תכופה בהריון היא ללא ספק עניין מטריד, היא גם תופעה נורמלית ושכיחה של ההריון. כשמדברים על תסמיני הריון, בריחת שתן בהריון הוא נושא שכיח. לפנייך תשובות לכמה מהשאלות הנפוצות ביותר על תופעה זו:
מה נחשב למצב של השתנה מרובה בהריון? אין מספר מוגדר של ביקורים בשירותים – מדובר פשוט בצורך לעשות פיפי בהריון, לעתים קרובות מהרגיל.
מתי מתחילה השתנה מרובה בהריון? תחילת התופעה משתנה מאישה לאישה, אך יש להניח שתגלי שאת צריכה להגיע לשירותים יותר בסביבות השבוע השישי עד השמיני להריון.
האם אמשיך להשתין בתכיפות הזאת לכל אורך ההריון? התופעה עשויה להתמתן במקצת אחרי שתיכנסי לשליש השני, אך ייתכן שהיא שוב תגבר כשתהיי בהריון מתקדם, ככל שהתינוק יפעיל לחץ רב יותר על שלפוחית השתן שלך. לקראת סוף השליש השלישי להריון, כאשר תינוקך יורד לאגן, הלחץ הנוסף על האגן ועל שלפוחית השתן כנראה יגרום לך לחפש את השירותים הקרובים בתכיפות גבוהה אף יותר.
באיזו תדירות אני אמורה להשתין? מתי שאת צריכה! עדיף לא להתאפק.
עצות להתמודדות עם השתנה מרובה בהריון
לא תוכלי להימנע מהצורך להשתין יותר, ולא באמת היית רוצה לעשות זאת, מפני שזוהי תוצאה טבעית של שתיית נוזלים מרובה, החשובה לשמירת איזון הנוזלים בגוף ולשמירה על בריאותך בתקופת ההריון. הנה כמה עצות שעשויות להקל עלייך:
הישעני קדימה בזמן מתן השתן כדי לרוקן את השלפוחית היטב
למניעת השתנה מרובה בלילה, השתדלי לא להרבות בשתיית מים ממש לפני השינה
הימנעי ממשקאות ומזון שמכילים קפאין, מפני שהוא יכול לגרום להגברת ההשתנה
בצעי תרגילי קיגל לחיזוק שרירי רצפת האגן כדי לסייע במניעת דליפות כשאת משתעלת, מתעטשת או צוחקת, לפני הלידה ואחריה. (אם יש לך דליפות כשאת מתעטשת, שקלי להשתמש במגן תחתון)
אם יש לך שתן בגוון צהוב כהה או כתום, זה יכול להיות סימן להתייבשות − נסי להגביר את צריכת הנוזלים עד שהשתן יחזור לגוון צהוב בהיר רגיל
אם את יוצאת מהבית, או שאת יודעת שאת נכנסת לפגישה ממושכת, כדאי לעשות עוד קפיצה קטנה לשירותים לפני. בדקי גם איפה חדר השירותים הקרוב ליתר ביטחון
האם השתנה בהריון יכולה להיות סימן לבעיה?
השתנה מרובה היא תופעת הריון תקינה של תסמיני הריון. אך במקרים מסוימים, מצב של פיפי בהריון בתדירות גבוהה, יכול להיות סימן של מצב הדורש טיפול רפואי. מצבים כאלה כוללים:
זיהום בדרכי השתן. נשים רבות אינן בטוחות אם ההשתנה המרובה היא חלק רגיל מההריון או זיהום בדרכי השתן. אם מדובר בזיהום בדרכי השתן, תבחיני בתחושת צריבה כואבת בעת מתן שתן, אולי יהיה לך חום, השתן יהיה עכור, או שתראי דם באסלה. ייתכן שתרגישי צורך חזק להשתין, אך ייצאו רק כמה טיפות. לנשים הרות קיים סיכון מוגבר לזיהום בדרכי השתן משבוע 6 עד 24, מפני שהרחם הגדל יכול ללחוץ על דרכי השתן ולהגדיל את הסיכוי שיתפתחו זיהומים חיידקיים. אם את חושדת שיש לך זיהום בדרכי השתן, התייעצי עם הרופא/ה שלך מפני שזיהום כזה מחייב טיפול – בדרך כלל אנטיביוטיקה
סוכרת הריון. השתנה מרובה יכולה להיות לעתים סימן של סוכרת הריון, שהיא צורה של סוכרת זמנית המשפיעה על שיעור קטן מהנשים ההרות. רופאים מבקשים בדרך כלל לבצע בדיקה לגילוי סוכרת הריון בין השבוע ה-24 לשבוע ה-28. אם מקבלים טיפול לסוכרת הריון, אין השפעה על בריאות העובר וברוב המקרים הסוכרת נעלמת אחרי הלידה. אם יש לך השתנה מרובה יחד עם צמא שאינו חולף, בחילות, או תשישות, פני לצוות הרפואי שלך
השתנה מרובה בתחילת ההריון היא תופעה שכיחה וחלק ממגוון תסמיני הריון שאת עלולה לחוות. בדרך כלל איננה סיבה לדאגה. גם אם את מרגישה שאת פשוט כל הזמן בשירותים, זכרי שעם הזמן תחושה זו תחלוף, ואז תחזור שוב... מרגע שתינוקך ייוולד, הצורך להשתין לעתים קרובות אמור להיעלם, ותצטרכי להתעסק רק עם ההרטבות של התינוק!
הירשמי לאתר ותוכלי לקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך.
כדי להתמודד עם מצב של השתנה מרובה ושל בריחת שתן הריון, וגם במטרה להכיר את גופך בהריון וללמוד על תסמיני הריון נוספים, כדאי שתדעי מה עובר עליך ועל העובר בכל שבוע. במידה ועדיין לא חישבת את תאריך הלידה או שאינך בטוחה - יש לנו בשבילך דף מחשבון הריון.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: