הפרשות בהריון – מה אומרות הפרשות מהנרתיק בהריון? והאם זה מסוכן?
במהלך ההריון, הגוף שלך עובר תהליך של שינויים מרובים והתאמה לתינוק המתפתח בתוכך. כחלק מהתהליך, סביר מאוד שתגלי הפרשות בהריון בתחתונים ובמקומות מפתיעים אחרים. הפרשות בהריון הן תופעה מוכרת, ובמקרים רבים אינן צריכות להוות סיבה לדאגה. תשמחי לשמוע שבמקרים רבים, מטרת ההפרשות בהריון היא לשמור על תעלת הלידה שלך נקייה מחיידקים. עם זאת, הפרשות מרובות בהריון עלולות להיות עסק די מלוכלך ולעיתים להעיד על בעיה.
מה המשמעות של הפרשות בהריון?
נשים רבות מזהות הפרשה נרתיקית ללא ריח בצבע שקוף עד חלבי, החל מהשבועות הראשונים להריון. זה בדרך כלל קורה בסביבות השבוע ה-9 להריון, כתוצאה מעלייה חדה בייצור האסטרוגן, לצד התגברות זרימת הדם. שינוי זה בגופך יכול להוביל לעלייה בכמות ההפרשות מהנרתיק בהריון ולשינוי במרקמן - ייתכן גם שהן יהפכו לסמיכות יותר.
בנוסף להפרשות מהנרתיק בהריון, ייתכן שתזהי דליפה קלה של הפרשה של נוזל דליל ודביק בצבע לבן עד צהבהב מהשדיים.
למרות שהפרשות צמיגיות בהריון עלולות לגרום לבהלה, במיוחד אם זה הריונך הראשון - בדרך כלל זהו מצב נורמלי לחלוטין. יחד עם זאת, ישנם מקרים של הפרשות חומות בהריון, הפרשות צהובות ללא ריח או עם ריח או הפרשות לבנות, שדורשות טיפול מיידי של רופא/ה. המשיכי לקרוא כדי להכיר את הנושא היטב, ולזהות מתי המצב דורש טיפול.
הפרשות חומות בהריון
לרוב, הפרשות חומות בהריון מצביעות על דימום קל מהנרתיק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות חסרות משמעות כגון:
השתרשות העובר ברירית הרחם
אספקת דם מוגברת שמקבל צוואר הרחם
דימום לא מוסבר ממקור לא ידוע
הפרשות המצטברות ברירית הרחם, המופרשות לקראת הלידה
ישנם מקרים בהם הפרשות חומות בהריון, יכולות להעיד על מצבים בעייתיים כגון:
אי תקינות של ההריון
שליית פתח היושבת על צוואר הרחם
בעיה בצוואר הרחם
במידה ואת סובלת מהפרשות חומות בהריון, חשוב להתייעץ עם רופא/ת נשים, על מנת לקבל מידע מקיף אודות הסיבה לכך וקבלת טיפול מתאים.
הפרשות צהובות בהריון והפרשות לבנות
ייתכן שתגלי כי סוגים מסוימים של הפרשות בהריון מקבלים גוון לבן עד צהוב. הפרשות אלו לעיתים הופכות להפרשות צמיגיות. הסיבה העיקרית לכך הינה עלייה ברמות אסטרוגן, הורמון שגורם בעיקר להפרשות צהובות בהריון.
ברוב המקרים הפרשות צהובות בהריון או לבנות, לא אמורות להדאיג. עם זאת, ישנם מקרים בהם הפרשות מסוג זה, עשויות להצביע על זיהום בעל השפעה על מהלך ההריון ועל העובר, כדוגמת קנדידה - פטרת בנרתיק שנמצאת אצל רוב האנשים באזורים חמים או לחים בגוף ונפוצה במערכת העיכול.
חשוב להכיר את המצבים, בהם הפרשות צהובות בהריון או לבנות, עלולות להעיד על זיהום:
כמות גדולה של הפרשות לבנות סמיכות חלביות (בדומה לחלב מבחינת סמיכות, צבע וכמות), המלוות בריח לא נעים
הפרשות לבנות בצורת גושים
הפרשות צהובות המלוות בריח חזק ולא נעים
הפרשות צהובות ומוגלתיות
הפרשה צהובה צמיגית
הפרשות צהובות המלוות בצריבה או גרד
הפרשות ירוקות בהריון
הפרשות ירוקות בהריון יכולות להעיד גם כן על זיהום, שעלול להוביל לסיבוכים ולכן חשוב לגשת במיידי לרופא/ה שלך. לעיתים הפרשות ירוקות יהיו עכורות, מוגלתיות ומלוות בריח לא נעים מהנרתיק, תחושות צריבה, אי נוחות בעת מתן שתן ודימום לאחר קיום יחסי מין. בנוסף, הן עלולות לסכן את ההריון, להוביל ללידה מוקדמת ואף להשפיע על העובר ולגרום להדבקה. במקרים מסוימים המצב עלול להוביל לעיוורון או פצעים בקרקפת.
הגורמים השכיחים להפרשות מסוג זה הם:
כלימידיה
זיבה
זיהום פטרייתי אחר
הפרשות שקופות בהריון
הפרשות שקופות מימיות בהריון, יכולות להיות תקינות, במיוחד כשמדובר בתחילת ההריון. בתחילת הדרך הפרשות שקופות יכולות להיגרם כתוצאה מהיווצרות הפקק הרירי, שעוטף וסוגר את צוואר הרחם, כדי לשמור על העובר בפנים. סיבה נוספת לכך יכולה להיות דליפת שתן. עם זאת, ישנן הפרשות שקופות שיכולות להעיד על זיהום או בעיה אחרת, ולכן חשוב תמיד להיבדק אצל הרופא/ה שלך.
חשוב לפנות לרופא/ה במיוחד במקרים בהם מופיעות תוך ימים ספורים, הפרשות מוגברות או שהן בעלות ריח לא נעים (שמזכיר לעיתים ריח של זרע). במיוחד אם זה קורה אחרי שעברת בדיקת מי שפיר, בדיקת סיסי שליה או כל בדיקה פולשנית אחרת. אם אכן מדובר בדליפת מי שפיר או בירידת מים, הכרחי שתיבדקי.
בין אם מדובר בהפרשות צהובות ירוקות לבנות, חומות או שקופות, במידה וההפרשה בהריון משתנה או מטרידה אותך, כדאי להתייעץ עם רופא/ת הנשים שלך ולא לחכות.
מתי כדאי לפנות לרופא\ה?
על אף שהפרשות מרובות בהריון הן שכיחות ונורמליות, הן עלולות להתפתח לתוך צוואר הרחם ולסכן את ההריון ואת העובר. מסיבה זו ועל מנת לשלול בעיות שונות, מומלץ לפנות לרופא\ה כאשר את סובלת מאחת התופעות הבאות:
במקרה של הפרשות בהריון בעלות ריח חריג, ולא משנה מה הצבע או המרקם
הפרשות חומות בהריון שהנן הפרשות דמיות או במרקם של קוטג'
הפרשות מרובות ובכמות גדולה מהרגיל
הפרשות שמלוות בגירוד, צריבה, אודם, התנפחות או כאב
בנוסף למקרים הללו, החל משבוע 24 להריון יש להתייעץ עם הרופא\ה במידה ואת חשה שינוי בהפרשות בהריון. כדי לאבחן ולזהות האם אכן מדובר בהפרשות שמקורן זיהום או מחלה, לעיתים תילקח ממך תרבית מהנרתיק ומצוואר הרחם. הטיפול יינתן בהתאם לתוצאות ויכול לכלול מתן אנטיביוטיקה, קרם, משחה או נרות. יש לציין כי לעיתים האבחנה ברורה כבר מתיאור צבע ואופי ההפרשות וניתן להתאים טיפול ללא חובה לבדיקה
האם ניתן למנוע הפרשות בהריון?
להלן פעולות שיכולות אולי למנוע היווצרות של זיהום והפרשות בהריון:
שמירה על היגיינה.
מניעת השימוש בשטיפות אינטימיות מרובות.
לבישת בגדים נקיים.
צריכת תוספי תזונה עם חיידקים פרוביוטיים (באישור רופא/ה בלבד), היכולים להילחם בזיהומים ובדלקות בנרתיק.
שימוש בבגדים תחתונים או תחתוניות מכותנה.
תשובות לשאלות נפוצות
ברוב המקרים הפרשות בהריון הן ביטוי לחלק מהשינויים ההורמונליים שמתרחשים בתקופה זו, ואין להן משמעות. ישנם מצבים של הפרשות חומות בהריון, הפרשות מוכתמות בדם ועוד, שמחייבים בדיקת רופא/ה. אם יש ספק, אין ספק ועדיף לגשת לרופא/ת הנשים שלך.
כמו כל דבר שאת עוברת בהריון, גם במקרה של הפרשות בהריון חשוב להכיר את הנושא ובמקרה של ספק, שאלה או חשש לפנות לרופא/ה, בין אם מדובר בהפרשות חומות, שקופות, ירוקות או בהפרשות צהובות בהריון. ישנן הפרשות שהנן חלק בלתי נפרד מההריון. אחרות, יכולות להעיד על בעיה הדורשת טיפול. מסיבה זו, חשוב לזהות מה אומרים הצבע והמרקם של ההפרשות וללמוד על סוגי הפרשות בהריון, ומה אומר כל סוג.
כדי להעביר לרופא/ה הנשים שלך את כל המידע החשוב, וגם כדי שתוכלי לעקוב ולהכיר את ההריון שלך היטב, חשוב שתדעי באיזה שבוע של ההריון את נמצאת. כך גם בנוגע לתאריך הלידה המשוער שלך. ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי. האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: