שבוע 24 להריון
שבוע 24 להריון: התפתחות התינוק שלך
התפתחות העיניים וצבען. למרות שעיניו של התינוק עדיין סגורות לחלוטין, כל חלקי העין כבר קיימים. אף על פי שהקשתית עדיין נטולת פיגמנט כרגע, היא תתמלא בצבע במהלך החודשים הבאים. רוב התינוקות נולדים עם עיניים בצבע כחול-אפור. לקראת גיל שלוש יתקבע צבע העיניים הסופי.
התפתחות המוח והריאות. מוחו של תינוקך מתפתח במהירות ויצירת ריאותיו הושלמה, אם כי הן עדיין לא פועלות. הן יהיו מוכנות לתפקד כמו שצריך רק לאחר הלידה, אז הן יתחילו לייצר חומר הנקרא סורפקטנט, דבר שיתחיל לקרות במהלך השבועות הקרובים, בדרך כלל סביב שבוע 26 להריון.
מתחילים לספור תנועות. בשבוע 24 להריון, תנועותיו של התינוק עשויות להרגיש מעט יותר חזקות ומורגשות, במיוחד כאשר הן הופכות לבעיטות ומופיעות בתדירות גדולה יותר. ריבוי התנועות וחוזקן, אף יכול להעיר אותך בלילה. בשלב זה גדלים גם שריריו של התינוק וטונוס השרירים שלו. בהמשך יהיה לו פחות מקום להתנועע, כפי שיש לו היום. יהיו זמנים בהם נראה שהתנועתיות עולה, במיוחד לפני השינה. בפעמים אחרות תחושי כי הוא זז פחות, אולי כי הוא ישן. כך או כך, מעתה ועד הלידה חשוב להמשיך ולעקוב אחר התנועות וגם לספור אותן.
הקשיבו הקשיבו. בשבוע 24 להריון, האוזן הפנימית של התינוק מפותחת לחלוטין. איבר זה שולט בתחושת האיזון שלו ומסייע לו לחוש האם הוא ממוקם בחלק העליון הימני של הרחם, או שלא...
רואים שקוף. בשלב הזה, עורו של התינוק בדרך כלל עדיין שקוף באופן חלקי, עם הזמן הוא יקבל את הגוון הטבעי שלו.
מהו גודל התינוק בשבוע 24 להריון?
בשבוע 24 להריון, התינוק שלך בערך בגודל של קלח תירס. כעת הוא שוקל 590-680 גרם ואורכו 28-30 ס"מ בערך.
מוזמנת להציץ איך התינוק שלך נראה השבוע:
מה עובר על הגוף שלך בשבוע 24 להריון?
בשבוע 24 להריון את נמצאת במרחק של כמה שבועות מסוף השליש השני, שמסתיים בסוף שבוע 26 להריון. במידה ואת שואלת את עצמך, כמה חודשי הריון כבר עברו? חשוב שתדעי שאת למעשה מתחילה את החודש השישי. כדי להבין טוב יותר את הקשר בין שבועות הריון לחודשים, את מוזמנת לקרוא את המאמר שלנו בנושא - שבועות הריון לפי חודשים, שיעשה לך קצת סדר.
בשלב זה יתכן שהוספת למשקלך 10-15 קילוגרמים, וגם הבטן שלך עדיין גדלה מיום ליום. את יכולה לנסות להשתמש בחגורת הריון או רצועת בטן, כדי לשמור על הבטן שלך כשאת מתאמנת (באישור רופא/ה כמובן).
שמירה על תזונה בריאה ופעילות גופנית קבועה (באישור רופא/ה) במהלך ההריון, יכולה לעזור לך להרגיש טוב יותר גם מבחינה פיזית וגם מבחינה נפשית, בתקופה זו. זה גם יכול להקל עליך לרדת במשקל, לאחר הלידה.
שבוע 24 להריון: הסימפטומים שלך
בשבוע 24 להריון, ישנן כמה תופעות לוואי שאת עלולה לחוות:
שינויים בעור. ייתכן שתתחיל להבחין בכתמי עור כהים יותר על פני גופך ובאזור הפנים, שיכולים להופיע עקב שינויים הורמונליים. זה קורה כתוצאה מגירוי התאים המכילים את הפיגמנט מלנין. הכתמים החומים על עור הפנים נקראים כלואזמה, והקו הכהה במורד הבטן - לינאה נגרה. לאחר לידת תינוקך, כתמי הפיגמנטציה בדרך כלל דוהים עם הזמן. מומחים טוענים כי הימנעות מחשיפה ממושכת לשמש ושימוש בקרם הגנה, יכולים לסייע בהפחתת התסמינים.
סימני מתיחה. ככל שגופך גדל, ייתכן שתבחיני גם בפסים אדומים במקום בו העור נמתח. מדובר בסימני מתיחה שבדרך כלל מופיעים באזור הבטן, הישבן והשדיים. לא ניתן למנוע סימני מתיחה, אך הם יכולים לדהות עם הזמן ולאחר לידת התינוק. כאשר העור נמתח את עלולה לסבול מגרד; מריחת קרם לחות עשויה לעזור להפחית את תחושת אי הנעימות.
כאב בליגמנט העגול (הרצועות התומכות ברחם). ייתכן שאת חווה כאב באחד משני צדי הבטן או באזור המפשעה. זה יכול להיות כאב הנובע מהרצועות התומכות ברחם, דבר שכיח במהלך ההריון. מתיחות עדינות ושינוי תנוחה עשויים לסייע בהפחתת הכאב. אם הכאב מתעצם ו/או זה מלווה בתסמינים נוספים כדוגמת חום או דימום; או אם את מודאגת, פני לרופא/ה שלך לבדיקה.
הפרעות שינה. גודל הבטן שלך בשבוע 24 להריון עשוי להקשות על מציאת תנוחת שינה נוחה. נסי למקם כמה כריות או לישון על הצד עם ברכיים כפופות, כרית אחת בין הרגליים ועוד אחת מתחת לבטן לתמיכה. מוזמנת לקבל מידע נוסף על הנושא, במאמר שלנו 'שינה בהריון'.
אובדן שיווי משקל וסחרחורת. בטן ההריון גדלה ומשפיעה על מרכז הכובד של גופך שמשתנה, דבר שעלול להפר את שיווי המשקל שלך. נוסף על כך, שינויים במחזור הדם יכולים לגרום לך להרגיש סחרחורת. כדי להתמודד עם המצב, חשוב לקום או לעבור ממקום למקום בצורה איטית והדרגתית, להרבות בשתיית מים ולשהות במקום קריר. אם את מרגישה סחרחורת, שכבי על הצד. במידה ואת מודאגת, צרי קשר עם הרופא/ה שלך.
התכווצויות ברגליים. האם את חווה התכווצויות בשרירי הרגליים או בכף הרגל בזמן האחרון? זה לא יוצא דופן להרגיש התכווצויות מסוג זה בשבוע 24 להריון. למעשה, את עלולה לסבול מכך מעת לעת ועד ללידת תינוקך. למרות שמומחים אינם יודעים מה הסיבה המדויקת להתכווצויות ברגליים במהלך ההריון, הם כן מסכימים שיש מה לעשות בעניין. נסי למתוח את השרירים באזור לפני שאת הולכת לישון. במידה ויש אישור רופא/ה, הקפידי על ביצוע פעילות גופנית סדירה, ושתי הרבה מים להפחתת ההתכווצויות.
טחורים. התרחבות של הוורידים בפי הטבעת, שלרוב נגרמת כתוצאה מעליית הלחץ באזור גורמת לטחורים בהריון. נסי להימנע מעמידה ממושכת והקפידי על תזונה שיכולה למנוע עצירות, ככל שניתן, כדי שלא תצטרכי להתאמץ בכל הקשור לפעולת המעיים. רחצה באמבטיה פושרת עשויה גם היא להקל על הכאב.
בשבוע 24 בהריון עם תאומים, את עלולה להרגיש עייפה ולעלות במשקל יותר מאשר נשים עם תינוק אחד. קראי עוד על הריון תאומים - מה זה אומר, התסמינים, במה הריון מרובה עוברים שונה מהריון יחיד ועוד.
שבוע 24 להריון: מה חשוב לקחת בחשבון
קיום יחסי מין. כל שהבטן שלך גדלה, את ומי שלצידך עשויים לתהות האם יחסי מין עדיין בטוחים. אם ההריון שלך מתקדם כרגיל, קיום יחסי מין הוא כנראה בטוח. במידה ומדובר על הריון בסיכון או שיש סיבוכים, ייתכן שתתבקשי מהרופא/ה שלך להימנע מכך. קראי עוד על יחסי מין בהריון והקפידי לדון על הנושא גם עם מי שלצידך. זכרי כי במהלך ההריון הדחף המיני של אחד מכם או של שניכם עשוי להשתנות.
בדיקת העמסת סוכר. הבדיקה נעשית בדרך כלל בין שבועות 24-28 להריון. בדיקת העמסת סוכר תעזור לרופא/ה שלך להעריך את הסיכון לסכרת הריון. למידע נוסף על הבדיקה, מה היא כוללת ואיך מבצעים אותה, את מוזמנת לקרוא את המאמר בנושא 'בדיקת העמסת סוכר בהריון' - איך עושים ומה התוצאות אומרות.
התאמת השימוש בחגורת הבטיחות של הרכב. ככל שהבטן שלך הולכת וגדלה, תצטרכי גם לבצע התאמות בשגרת היומיום שלך, כדוגמת אופן חגירת חגורת הבטיחות ברכב, במטרה להגן עליך ועל תינוקך. זכרי כי חגורת הבטיחות צריכה לעבור מתחת לבטן שלך ולנוח על עצמות הירך. את רצועת הכתף הניחי במרכז החזה ולא מתחת לזרועך. לעולם אל תניחי את רצועת הבטיחות מעל בטנך.
חשיבות השתייה המרובה. ישנם המתקשים לשתות כמות מספקת של מים מדי יום. אבל את, כאמא לעתיד, זקוקה להרבה מים כדי להישאר בריאה ולתמוך בתינוק הגדל בתוכך. מומחים ממליצים לאישה בהריון לשתות כ-10 כוסות נוזלים ביום. חשוב שרוב מקור הנוזלים יהיה ממים ויחד עם זאת, את יכולה להרשות לעצמך גם מיץ או קפה מדי פעם. אם את נוטה לשכוח לשתות במסגרת השגרה העמוסה שלך, את יכולה להגדיר תזכורת בטלפון הנייד. ניתן גם להתקין אפליקציות שנותנות שירות זה או שפשוט תניחי בקבוקי מים מלאים בתחילת כל יום ותוודאי כי בסופו כולם ריקים.
צורת הלידה. זה יכול להיות רעיון טוב לדון בשלב הזה בהעדפותיך לקראת לידה עם הרופא/ה שלך, המיילד/ת ועם מלווה הלידה. ככל שהאנשים שאמורים להיות לצידך בלידה ידעו מהן העדפותיך האישיות ומהו סוג הלידה שתרצי, כך הם יכולים לתמוך בך יותר טוב ברגע האמת. תוכלי לקבל תמיכה ממלווה הלידה שלך, על ידי בדיקת התנוחה הנוחה לך ביותר, ביצוע עיסויים, כמו גם המון עידוד ותמיכה רגשית. למרות שיש עוד זמן רב, חשוב לדון בנושא ולבנות תוכנית לידה כבר בשבוע 24 להריון.
הפיכת הבית למקום בטוח, כבר עכשיו. אף על פי שתינוקך אמור להגיע רק בעוד כמה חודשים, לפני שתשימי לב הוא כבר יזחל ואפילו יתחיל לטייל ברחבי הבית. השליש השני הוא זמן מצוין להתחיל ללמוד על בטיחות בבית. הסיבה לכך היא שאולי בשלב הזה יש לך זמן ואנרגיה, משאבים שלא בטוח יהיו לרשותך באותו אופן לאחר הלידה, ובטח שתהיי עסוקה יותר ועם ידים מלאות (תרתי משמע). מוזמנת לקרוא מגוון כתבות וטיפים בנושא מיגון הבית לקראת הגעת התינוק. זכרי כי הכנת הבית מבחינה בטיחותית כעת, כמו אבטחת כבלים חשמליים והוספת מנעולים לארונות ומקומות אחסון נמוכים, היא רק תחילת הדרך. מדובר במשימה מתמשכת שתדרוש התאמת הבית בכל שלב בחיי התינוק.
מבולבלת? ייתכן שאת חווה הרגשה משונה, אבל את לא יכולה לשים את האצבע בדיוק מה זה אומר. אולי את חולמת חלומות מטורפים, או מתקשה להישאר מרוכזת כהרגלך. אל דאגה. מדובר על חלק בלתי נפרד מתקופה זו, ואולי מדובר בטפשת הריון, ביטוי לתופעות המוזכרות והמשפיעות על נשים בהריון.
שבוע 24 להריון: מה חשוב לשאול את הרופא/ה
האם יש בדיקות הריון או בדיקות אחרות שחשוב לעשות בשליש השני, ועדיין לא נעשו? מומלץ לבדוק במאמר שלנו בנושא 'בדיקות הריון לפי שבועות' שיעזור לכם לוודא כי עשיתן כל מה שצריך.
האם מותר לשתות מי ברז מסוננים?
האם יש מאכלים שכדאי לאכול מהם יותר? מאילו מאכלים חשוב להימנע במהלך ההריון?
האם יש חיסונים שחשוב לקבל בזמן ההריון? מתי הזמן הטוב ביותר לעשות אותם, כדי להבטיח את את ההגנה הטובה ביותר עבורי ועבור הקטנטן או הקטנטנה שלי?
איזו עזרה אוכל לקבל, במידה ואני מרגישה מדוכדכת או עצובה?
שבוע 24 להריון - הצ'ק ליסט שלך
מרגיש לחוצה? פנקי את עצמך בעיסוי לפני הלידה. נסי למצוא איש מקצוע שהוכשר לטיפול בנשים בהריון, ואל תשכחי לקבל אישור מהרופא/ה שלך.
בשבועות הקרובים תהיה לך הזדמנות לנסוע ולטייל, לפני שהתינוק נולד. ייתכן שלאחר שבוע 28 להריון, ההתנהלות והנסיעה יהיו קשות יותר, ואז הליכה מרובה עלולה להיות מעייפת וישיבה ממושכת הרבה פחות נוחה. אם בא לך לברוח קצת, את יכולה לבדוק אפשרות של חופשה ברגע האחרון. אולי תרצי גם לבדוק את הנושא עם הרופא/ה שלך, שיעזור לך להתכונן לקראת הנסיעה ולהסביר לך כיצד תוכלי להתנהל בצורה הטובה יותר במהלכה. במידה ואת עומדת לטוס, כדאי שתקראי את המאמר שלנו בנושא 'טיסה בהריון'.
הכירי את הסימנים ללידה המוקדמת, שיכולים להעיד על התפתחותה של לידה. במידה ואת אכן חווה הופעתו של סימן אחד יותר, חשוב לפנות לרופא/ה שלך לבירור מקיף.
אם את מרגישה דליפה או זרימה של נוזלים מהנרתיק, פני לטיפול רפואי מיידי.
שוחחי עם מי שלצידך על התפקידים החדשים שלכם כהורים, ואיך הם ישפיעו על מערכת היחסים שלכם.
הירשמי לקבלת טיפים לשבועות הריון.
התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
שבוע 24 של ההריון - checklist