שבוע 15 להריון
שבוע 15 להריון: התפתחות התינוק שלך
השבוע העובר שלך מתחיל לפתח תווי פנים ברורים יותר. העיניים עושות את דרכן קדימה לחזית הפנים, ואוזניים קטנטנות מתחילות להיראות כמו משהו מזוהה. עד סוף השבוע, קו השיער בקרקפת של תינוקך ייקבע לכל חייו. יכול להיות שיתחיל אפילו לצוץ שם מעט שיער, אם כי ברוב המקרים זה יקרה רק בעוד מספר שבועות. כמובן, כל תינוק מתפתח באופן שונה! חלקם נולדים עם ראש מלא שיער, ואילו אחרים קירחים במשך החודשים הראשונים לחייהם. בנוסף, מתפתחת פלומת שיער רכה ודקיקה מאוד. השיער הזה מכסה את כל גופו של הקטנטן שלך, ומגן על עורו מפני מי השפיר. בדרך כלל השיער ייעלם זמן קצר לפני או אחרי הלידה.
מתחת לפלומה נמצאת שכבת עור עדינה שדרכה ניתן לראות כלי דם, שכבר עכשיו מובילים דם. התפתחות הפה ממשיכה - ייתכן שהקטנטן שלך אפילו מוצץ אצבע עכשיו - ותנועות של הפנים הן כבר דבר שבשגרה. קרוב לוודאי שלא תוכלי להרגיש דבר לפני השבוע הבא לכל המוקדם, אך תינוקך כבר עסוק רשמית בשיעורי אירובי ומתנסה בתנועות חדשות.
מה גודלו של העובר בשבוע 15?
הקטנטן שלך הוא בערך בגודל של אשכולית. בשבוע 15, גודלו הממוצע של העובר הוא כ-12 ס"מ, ומשקלו הממוצע בין 48 ל-70 גרם.
מה עובר על הגוף שלך בשבוע 15 להריון?
נשים רבות מדווחות על הרגשה שהן שופעות אנרגיה בשלב הזה של ההריון. אם את נמנית עם בנות המזל שיש להן עודף מרץ, תיהני מזה! צאי להליכה, שתלי פרחים בגינה, או התחילי לתכנן את החדר של התינוק/ת.
תופעות ההריון שלך
נפיחות – אחת התופעות הבולטות שעלולות לצוץ בשבוע הזה היא בצקת, שהיא סוג של נפיחות. בצקות נוטות להתפתח בגפיים, והמוקדים הנפוצים ביותר הם כפות הרגליים והקרסוליים. ייתכן שתהיה לך נפיחות מסוימת גם בכפות הידיים, שתגרום לטבעות שעל אצבעותייך ללחוץ קצת. בצקת מתפתחת כאשר נוזל נדחף ממחזור הדם לתוך הרקמות הרכות. כמו ברבות מהתלונות האחרות בהריון, גם היא נגרמת מכך שדם נוסף זורם בגופך ומהלחץ של הרחם הגדל על כלי הדם באגן.
חניכיים נפוחות ומדממות – חניכיים אדומות ונפוחות, עם רגישות ונטייה לדימום בכל פעם שאת מצחצחת שיניים ומשתמשת בחוט דנטלי, נגרמות מהורמוני ההריון המגבירים את הסיכוי שלך לחלות בדלקת או במחלה של החניכיים, כמו דלקת חניכיים (gingivitis). החדשות הטובות הן שתוכלי לסייע במניעת בעיות אלה על ידי צחצוח השיניים והחניכיים פעמיים ביום במשך שתי דקות כל פעם, וניקוי בחוט דנטלי פעם ביום (כדי לנקות בין השיניים).
אף סתום כרונית – את לא מדמיינת! אם את מרגישה שהאף שלך כל הזמן סתום או שאת סובלת מדימומים כרוניים באף, את יכולה להאשים את ההורמונים המציקים של ההריון. החדשות הטובות הן שתופעת דלקת האף בהריון היא תופעה זמנית; אם יש לך את זה עכשיו, זה יעבור אחרי הלידה.
כאב בגב התחתון – אם את מרגישה כאב בגב התחתון, את לא לבד – רוב הנשים ההרות סובלות מתסמין זה. הקפדה על יציבה טובה יכולה לעזור, וכך גם נעליים נמוכות עקב שמעניקות תמיכה טובה. הן לא תמיד הכי חמודות על המדף, אך הן יעזרו לך לחסוך אי-נוחות.
עלייה במשקל – בשבוע 15 להריון, בחילות הבוקר הן בדרך כלל נחלת העבר. זה אומר שאת מתחילה להבחין בעלייה קצת יותר משמעותית במשקל. בשני השלישים האחרונים של ההריון, נשים מעלות בממוצע כ-1.8 ק"ג בחודש. הקטנטן שלך גדל, והבטן שלך בשבוע 15 כבר בולטת יותר. קראי בהרחבה על עליה במשקל במהלך ההריון.
מוח הריוני – השכחה שנופלת עלייך לפעמים היא תסמין אמיתי של ההריון, והיא נגרמת מתופעה נורמלית של ירידה בנפח תאי המוח. נסי להשתמש בטאבלט או בסמארטפון כדי לארגן את סדר היום שלך.
ורידי עכביש (הידועים גם כוורידי ספיידר). ההריון מוביל לשינויים במחזור הדם ולהגדלת נפח הדם, מצב שיכול לגרום להופעת ורידים אדומים ודקים מתחת לעור הפנים או הרגליים. פעילות גופנית סדירה (באישור הרופא/ה שלך) והרמת כפות הרגליים במידת האפשר, יכולים לעזור לשפר את זרימת הדם ולהפחית את הסיכוי לסבול מהופעת ורידי עכביש, שבדרך כלל נעלמים או נראים פחות לאחר הלידה.
דלקות בדרכי השתן. בתקופה זו את עלולה לסבול יותר מדלקת בדרכי השתן, גם בשבוע 15 להריון. אם את חווה כאב כלשהו במהלך הטלת שתן, דחף חזק להטיל שתן, מחום או מכאבי גב, חשוב שתיידעי את הרופא/ה שלך באופן מיידי. ייתכן שתקבלי טיפול אנטיביוטי, כדי למנוע זיהום חמור יותר בשלפוחית השתן או בכליות.
שבוע 15 להריון: דברים שכדאי לקחת בחשבון
הדרך הטובה ביותר למנוע בצקת היא פעילות גופנית מתונה: הליכה, שחייה, שיעור יוגה. חוץ מזה, חשוב שתשכבי לנוח לעתים קרובות במהלך היום ברגליים מורמות, ואל תשכחי להרבות בשתיית מים בכל יום. אם את מרגישה משהו שהוא מעבר לתחושת מלאות בכפות הרגליים ובכפות הידיים, או שאת מרגישה נפיחות בפנייך או בעינייך, פני לרופא/ה שלך.
הקפידי במיוחד לטפל בבריאות השיניים שלך בתקופה זו. מאחר שההורמונים של ההריון גורמים לך רגישות מוגברת לדלקת חניכיים, את גם נמצאת בסיכון מוגבר ללקות במחלת מיסב השן, שהיא זיהום לא נעים הפוגע בעצמות וברקמות שתומכות בשיניים שלך. אם התפתחה בעיה כזאת, תהיי בקבוצת הסיכון לרעלת הריון ולידה מוקדמת. כדי לשמור על בריאות הפה, השיניים והחניכיים, הקפידי על היגיינת פה טובה.
שבוע 15 להריון: שאלי את הרופא/ה שלך
אם הבצקת שלך רצינית, ואת מרגישה משהו מעבר לתחושת מלאות בכפות הרגליים ובכפות הידיים, או שאת מרגישה נפיחות בפנייך או בעינייך, פני לרופא/ה.
שאלי אם כדאי לך לעבור בדיקת מי שפיר. הליך זה מוצע בדרך כלל בין שבוע 16 לשבוע 20 להריון, כאשר קיים סיכון גבוה של בעיות כרומוזומליות או גנטיות.
גם אם לא תעברי אולטרסאונד השבוע, הרופא/ה שלך עשוי למדוד את גובה הרחם שלך - זהו המרחק בין החלק העליון של עצם החיק לנקודה העליונה ביותר של הרחם. זוהי דרך פשוטה למדוד את גדילת העובר ולוודא שהכול תקין.
הריון שבוע 15 - הצ'ק ליסט שלך
המשיכי ללכת, לשחות או לעסוק ביוגה כדי למנוע נפיחות
שבי לנוח בתדירות גבוהה כשרגלייך מורמות, והקפידי לשתות הרבה מים
אם את עובדת, חשוב שתבדקי (באתר הביטוח הלאומי ובמקום העבודה), מהן האפשרויות העומדות בפניך לגבי חופשת הלידה המתוכננת. כדאי לברר כמה זמן את יכולה לצאת לחופשת לידה, עבור כמה ימים את מקבלת תשלום, מתי המעביד ירצה שתחזרי לעבודה, מעבר לחופשה שמגיעה לך על פי חוק ועוד. במידה ואת עצמאית, נסי לתכנן את מהלך העבודה לאחר הלידה, וגם להבין איך את מנהלת את הלקוחות שלך בתקופה זו. עדיין נותרו לך לא מעט שבועות הריון ומספר חודשים עד ללידה ויחד עם זאת, כדאי לתכנן מראש.
הירשמי לקבלת טיפים שבועיים להריון
התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
שבוע 15 של ההריון - checklist