דיכאון אחרי לידה – סימנים ודרכי טיפול בדיכאון
ממש לאחרונה נולד לך תינוק מקסים, וציפית להיות מאושרת בתקופה הזו. במקום זה את מוצפת בתחושות של חרדות אחרי לידה יחד עם ספקות, עצבות ובלבול. ההצפה הזו – בייחוד בחודשים הראשונים – יכולה להיות נורמלית לחלוטין: המשפחה התרחבה, את ישנה מעט, ומוטרדת לגבי נושאים רבים. אך אם נראה לך שאת מרגישה משהו מעבר לזה, אולי חמור יותר, יתכן שיש לך דיכאון אחרי לידה. מצב זה אינו סוג של פגם או חולשה שלך, אלא נחשב לסיבוך של הלידה. קראי עוד על דיכאון לאחר לידה, על סימני דיכאון שונים, ולמדי על דרכי התמודדות שעשויים לסייע לך להתנהל מולם, לצד תוכנית טיפול בדיכאון אחרי לידה של הרופא שלך.
מהו דיכאון אחרי לידה?
דיכאון אחרי הלידה הוא מצב רפואי שגורם לאם הטרייה לחוש תחושות שליליות קשות או לחשוב מחשבות לא נעימות למשך חודשים ארוכים לאחר הלידה. לתופעת דיכאון אחרי לידה תסמינים רבים, וחלקם הם אלו. דיכאון לאחר לידה יכול להופיע אחרי כל לידה – לאו דווקא אחרי הלידה הראשונה. הוא בדרך מתחיל שבוע עד 3 שבועות אחרי לידת התינוק, אך אצל חלק מהנשים, הוא יכול להופיע גם כמה חודשים, ואפילו עד שנה לאחר הלידה.
מה מידת השכיחות של דיכאון אחרי לידה?
הוא יותר שכיח ממה שאת חושבת. אחת מתוך כשבע נשים שילדו חווה את התופעה הזו. אצל כמחצית מן הנשים שאובחנו כסובלות מתופעת דיכאון לאחר לידה אובחן דיכאון בהריון עצמו, כך שאם את חווה את הסימפטומים הללו או שלאחרונה אובחן אצלך דיכאון אחרי הלידה, דעי שאת לא לבד, ושעם הזמן תחזרי להרגיש טוב יותר. כמה זמן נמשך דיכאון אחרי לידה?
המצב הספציפי שלך ותוכנית הטיפול הרפואית הם אלו שישפיעו על משך הדיכאון. אצל חלק מהנשים, הסימפטומים יתחילו לדעוך אחרי כמה שבועות, ואצל אחרות הם יכולים להימשך 3 עד 12 חודשים. קבלת טיפול בדיכאון אחרי לידה בהקדם האפשרי עשויה לסייע לך להתמודד טוב יותר עם הסימפטומים, ואף לפתור את המצב כולו מהר יותר.
אין לבלבל דיכאון לאחר לידה עם "בייבי בלוז" הידוע בשם דכדוך אחרי לידה וכולל סימפטומים הרבה פחות חמורים של תחושת עצבות או חרדה וקשיי שינה. הסימפטומים המתונים האלו מתחילים לרוב כמה ימים אחרי הלידה, ולרוב נעלמים אחרי כמה שבועות. למרות שהבייבי בלוז יכול לגרום לך להרגיש מדוכדכת, התנחמי בעובדה שהתחושה הזו תחלוף במהרה. חשוב להבחין גם בין דיכאון אחרי לידה לבין הפרעה נדירה בשם פסיכוזה אחרי לידה, שכוללת סימפטומים קשים יותר, כמו הזיות.
סימנים לדיכאון אחרי לידה וסימפטומים
הצעד הראשון הוא לזהות אם אכן מדובר בדיכאון אחרי לידה. סימנים לדיכאון אחרי לידה כוללים:
מצב רוח ירוד
שינויים תכופים במצב הרוח
בכי מתמשך
קושי בחיבור עם התינוק שלך
התרחקות מהקרובים אליך
אובדן תיאבון
אכילה מרובה
קשיי שינה
שינה מרובה
עייפות מטרידה או אנרגיה ירודה
פחות עניין והנאה מהדברים האהובים עליך
יותר כעס ורגזנות
חשש שאת אמא לא מספיק טובה
תחושת חוסר ערך, בושה, אשמה ופגימות
ירידה ביכולת הריכוז
ירידה ביכולת ההתמודדות עם מטלות היום-יום
חרדות אחרי לידה באופן מוגבר, התקפי חרדה
מחשבות על פגיעה בעצמך ובתינוק שלך
מחשבות חוזרות על מוות והתאבדות.
רק אחרי שתתייעצי עם הרופא המטפל שלך תוכלי לענות על השאלה: האם יש לי דיכאון אחרי לידה? יתכן שתרצי לבדוק עם עצמך (ואחר כך גם עם הרופא שלך) אם את חווה חלק מהסימפטומים הנ"ל, ואם:
חלק מהסימפטומים נמשכים למשך יותר משבועיים
הסימפטומים שלך מחמירים, לא משתפרים
נהיה לך קשה יותר לטפל בתינוק שלך
השלמת המשימות היומיומיות שלך הופכת להיות מאתגרת
סיבות וגורמי סיכון
לא בדיוק ברור מה גורם לדיכאון אחרי לידה, אבל ככל הנראה מדובר בשילוב של גורמים פיזיולוגיים ורגשיים, שכוללים:
שינויים הורמונליים. צניחה חדה ברמת הורמונים אחרי לידה כמו אסטרוגן ופרוגסטרון עלולה לתרום לשינויים במצב הרוח. נוסף לכך, רמת ההורמונים האחרים המיוצרים על ידי בלוטת התריס עשויה גם היא לצנוח ולגרום לך להרגיש עייפות, כבדות ודיכאון.
חוסר שינה. לא רק ההתאוששות מהלידה, אלא גם הטיפול ברך הנולד מפחיתים מיכולתה של האם הטרייה לנוח כמו שהיא צריכה. המחסור הזה בשינה מצטבר ועלול להוביל לבעיות גופניות כמו תשישות, שיכולה לזרז התפתחות סימפטומים של דיכאון לאחר לידה.
נושאים רגשיים. מדובר בתקופה של שינוי גדול בחייה של אישה. גם חרדות אחרי לידה יחד עם תחושה של ירידה באטרקטיביות, מאבק עם הזהות העצמית שלך, והרגשה שאיבדת שליטה על החיים שלך הם גורמים תורמים.
גורמי הסיכון לדיכאון אחרי לידה יכולים להיות אם:
יש לך היסטוריה של דיכאון, חווית דיכאון בהריון או בתקופות אחרות
דיכאון לאחר לידה אחרי הריון קודם
בני משפחה אחרים שלקו בדיכאון או בבעיות נפשיות אחרות
חווית מתח משמעותי בשנה האחרונה (גם כזה שלא קשור להריון)
לתינוק יש בעיות בריאותיות או צרכים מיוחדים אחרים
יש לך קשיים בהנקה
יש לך בעיות ביחסים עם בן הזוג שלך
סביבה לא תומכת
דאגות כלכליות
הפרעה דו-קוטבית.
אם היה לך בעבר דיכאון אחרי לידה, עדכני את הרופא שלך במועד הסמוך ביותר לגילוי ההריון. הרופא שלך ככל הנראה ינקוט באמצעים הבאים:
יעקוב היטב אחרי סימני דיכאון
יבקש ממך למלא שאלון לגילוי דיכאון בהריון ואחרי הלידה
יציע לך להצטרף לקבוצות תמיכה, ללכת לייעוץ או לטיפול פסיכולוגי שיעזרו לך להתמודד עם דיכאון מתון
ימליץ על טיפול תרופתי אנטי דכאוני – אפילו בזמן ההריון
ימליץ על פסיכותרפיה כמה שיותר מהר אחרי הלידה.
כיצד להתמודד עם דיכאון לאחר לידה
זכרי שניתן לקבל עבור דיכאון אחרי לידה טיפול רפואי- הרופא ידבר איתך על אפשרויות לקבלת טיפול בדיכאון אחרי לידה כמו פסיכותרפיה (המוכרת גם כטיפול בשיחות או ייעוץ נפשי) ו/או טיפול תרופתי, כמו תרופות אנטי-דיכאוניות.
למרות שלרוב אי אפשר לטפל בדיכאון אחרי לידה לבד, הרעיונות האלו עשויים לספק לך בסיס טוב לתוכנית טיפול רפואי, ולזרז את ההחלמה:
שמרי על אורח חיים בריא. הוסיפי פעילות גופנית מתונה לשגרת היום שלך. למשל, צאי לטיול של שעה עם התינוק שלך. נסי להקפיד על מספיק מנוחה, ואכלי בריא.
שמרי על ציפיות ריאליות. את בשלבי הסתגלות לתינוק חדש, אז אל תלחיצי את עצמך כדי שהכול יהיה מושלם.
פני זמן לעצמך. ארגני בייביסיטר לתינוק, וקחי קצת זמן לעצמך. צאי מהבית, ועשי משהו מרגיע שאת נהנית ממנו.
צרי קשר עם אחרים. תחושת ניתוק מהווה בעיה לחלק מהאימהות. שוחחי עם יקיריך על מה שאת מרגישה, ושוחחי עם אימהות אחרות על החוויות שלהם.
שתפי אחרים במה שמעיק עליך. יקיריך לרוב ישמחו לעזור. לפעמים צריך רק לבקש! הזמן החופשי הזה ייתן לך הזדמנות לקחת קצת אוויר לנשימה.
אל תתייאשי. מלאי אחר העצות של הרופא שלך, אבל אל תפסיקי טיפול בדיכאון אחרי לידה רק בגלל ש"את מרגישה יותר טוב", כי זה עלול לגרום לנסיגה.
כיצד לתמוך באישה היקרה לך שלוקה בדיכאון אחרי לידה?
רבות מהנשים הלוקות בדיכאון אחרי לידה לא יודעות שהן סובלות מהתופעה; לרוב הן לא מודעות לסימפטומים או סימני דיכאון שונים. אם אתם חושבים שאישה הקרובה אליכם סובלת מדיכאון אחרי לידה, עזרו לה לקבל טיפול באופן מידי. כדאי לזכור שכבני זוג, חברים, או בני משפחה, לא תוכלו ל'תקן' מצב של דיכאון אחרי לידה, אבל תוכלו לתמוך באם הטרייה. הנה כמה עצות מעשיות שתוכלו לנסות:
הבטיחו לה שהיא תרגיש יותר טוב בעתיד
הקשיבו לה והכילו את רגשותיה; הבינו שהיא אינה יכולה לשלוט בתחושות השליליות שלה
הציעו לטפל בתינוק כדי שהיא תוכל לעשות דברים מרגיעים כמו לצאת להליכה או לקבל עיסוי, ללא רגשות אשמה
ארגנו בן משפחה, חבר, או בייביסיטר שישמרו על התינוק למשל כמה שעות, כדי שהיא תוכל לישון
עזרו לה בסידורים ובמטלות הבסיסיות או במשימות היום-יום כדי להוריד ממנה חלק מהעומס.
אם אתה ההורה השני של הרך הנולד, זכור שיש גם דיכאון לאחר לידה של גברים. אם בת הזוג שלך סובלת מדיכאון, זה יכול להשפיע גם עליך, כיוון שהסיכון לדיכאון אצלך גבוה בתקופה הזו. אם את מרגישה מדוכאת, נסי להשתמש בכלים הנ"ל, ודברי עם הרופא שלך.
דיכאון אחרי הלידה אינו באשמתך. למרבה הצער, נשים רבות חשות אשמה או בושה משום שאינן יכולות להסביר מדוע הן מרגישות כל כך לא מאושרות. חלק מהן אפילו מדווחות על כך שמתייחסים בביטול או בביקורת למה שהן מרגישות. זכרי, מדובר במצב רפואי שדורש טיפול וחשוב שלא תסבלי ממנו לבדך. ברגע שתקבלי עזרה והמצב ישתפר תוכלי ליהנות מהזמן הזה עם תינוקך.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: