מה זה דולה? משמעות ויתרונות
כאשר תלדי את תינוקך, כל תמיכה פיזית ורגשית נוספת יכולה להועיל לך. בתקופת ההריון, יש נשים ששוכרות את שירותיה של דולה - תומכת לידה בעלת הכשרה מיוחדת, במטרתה להעניק לך עזרה נוספת לפני, במהלך ואחרי הלידה. מובן שאין שום הכרח שתיעזרי בדמות של תומכת לידה. הבחירה היא שלך לחלוטין. כדי לעזור לך לשקול את הרעיון, המשיכי לקרוא ולמדי עוד מה היא עושה, מה יכולים להיות היתרונות מבחינתך, כמה עולה דולה ומה כדאי לך לשאול אותה.
מה זה דולה?
דולה מוגדרת כדמות של תומכת לידה שהוכשרה לייעץ, לספק מידע, ולהציע נוחות רגשית ופיזית לאם לפני, במהלך ואחרי הלידה. המילה דולה לקוחה מהמילה היוונית doulē, שמשמעותה עוזרת או משרתת. בפועל היא איננה משרתת אלא תומכת לידה שיכולה לעזור לך במהלך הלידה, ויכול להיות גם שתבחרי בגבר.
ראוי לציין כי תומכת לידה איננה בעלת הכשרה רפואית מקצועית. היא לא מחליפה את הרופא/ה שלך. עם זאת, היא יכולה להציע טיפול ותמיכה שהצוות הרפואי לא תמיד יכול להציע, ואת זאת נסביר במאמר זה.
מה עושה דולה?
הדרך הטובה ביותר להבין את תפקידה של הדולה היא להכיר את סוגי התמיכה השונים שהיא יכולה להעניק. תפקידה של הדולה אינו מוגבל רק לעזרה במהלך הצירים והלידה. היא יכולה לייעץ בתקופת ההריון וגם להמשיך להדריך אותך לאחר שתינוקך יצא לאוויר העולם. האופן והזמן בהם תרצי להשתמש במומחיותה של דולה תלויים בך.
הנה כמה דוגמאות לתמיכה שיכולה לתת דולה:
נוחות פיזית. היא יכולה לתת מגע עדין או עיסוי בזמן הצירים, או אפילו רק להחזיק את ידך. היא יכולה גם לעזור לך להשתמש בטכניקות נשימה.
תמיכה רגשית. בין אם את זקוקה לביטחון, לנוחות או לעידוד, היא תוכל לסייע בכך. היא גם נמצאת שם רק כדי להקשיב, אם זה מה שאת צריכה.
מידע לגבי הכנה ללידה, הלידה עצמה והימים הראשונים בבית. ניסיונה של דולה מועיל כאשר את זקוקה למידע על מה שמתרחש במהלך הלידה, להסברים על הליכים מסוימים וגם כדי לקבל מושג מה צפוי לך בתקופה שלאחר הלידה.
תקשורת. הדולה יכולה לשמש כאשת קשר בינך (ומשפחתך) לבין צוות בית החולים. לפעמים קשה לבני המשפחה לתקשר עם הרופא/ה בזמן שאת נמצאת בחדר לידה. דולה יכולה להועיל ברגעים הללו כאשת קשר, לעזור להרגיע את העצבים המתוחים של בני המשפחה וגם למסור להם מידע על מה שקורה איתך ועל מצב התינוק.
הדרכה. דולה יכולה גם להעניק תמיכה לבן הזוג שלך ולאנשים הקרובים אלייך בעת הצורך. אם אבא שלך לחוץ מאוד או אימא משתגעת מדאגה, דולה תוכל לעזור גם להם במישור הרגשי.
סיוע בהאכלת התינוק. אם בחרת להניק את תינוקך, דולה תוכל לעזור לך לנווט באתגרי ההנקה, כולל אי-נוחות בשדיים (אם תהיה לך דלקת שד, לדוגמה), להסביר לך איך לגרום לתינוק להיצמד לשד ולמצוא תנוחות הנקה נוחות. דולה גם תוכל להשיב על שאלותייך אם את משתמשת בתחליף חלב. לדוגמה, היא תוכל להסביר לך מתי וכמה מזון לתת לתינוק.
עזרה בטיפול בתינוק. אם תרצי, דולה תוכל להסביר לך איך לעשות אמבטיה ראשונה לתינוק, כיצד להרגיע את תינוקך אם הוא לא שקט, על הטיפול בגדם הטבור ועוד ועוד.
היתרונות בעזרתה של דולה
מחקרים מראים שהתמיכה הרגשית של דולה יכולה לייצר חוויה חיובית יותר בזמן הלידה ואחריה עבור חלק מהאימהות. לדוגמה:
קיצור זמן הצירים
סיכוי מופחת בהזדקקות לתרופות משככות כאבים בזמן הצירים
ירידה בשכיחות של ניתוח קיסרי
ירידה ברמת החרדה ו/או דיכאון אחרי לידת התינוק הראשון
חוויה חיובית יותר לאימהות לאחר הלידה
מחקרים אלה מצביעים על יתרונות משמעותיים מאוד, אך תומכת לידה לא מתאימה לכל אחד. אם את מתלבטת לגבי שכירת שירותיה של דולה, זכרי שזו אינה דרישה מחייבת, וכי ישנן נשים שמעדיפות לא להשתמש בדולה כלל. אם עדיין אינך בטוחה, יכול להיות שכדאי לך לדבר עם הרופא/ה שלך על הנושא. יכול להיות שיהיו להם תובנות שיעזרו לך לדעת אם דולה יכולה להתאים לך. בסופו של דבר, ההחלטה היא שלך.
דולה לעומת מיילדת או אחות טיפת חלב
כשמדברים על דולה לעומת מיילדת או אחות טיפת חלב, לא צריך לחשוב על כך כבחירה בין השתיים. יש הבדל גדול בין מה שדולה מציעה לבין מה שמיילדת או אחות טיפת חלב יכולה לעשות כדי לעזור לך.
מוטב לחשוב על הדולה כעל מישהי שנמצאת שם כדי להעניק לך הרבה מאוד תמיכה, קצת כמו מעודדת שמחזקת אותך בזמן הלידה. היא לא רשאית לתת לך ייעוץ רפואי כלשהו, אבל היא כן יכולה לעזור לך למצוא את הרופא/ה המתאימים או להציע לך למי לפנות כדי לקבל עזרה מהמומחים.
מיילדת היא אשת מקצוע בעלת הכשרה מיוחדת ורישיון לעסוק במיילדות, שעובדת בצמוד לרופא/ה כדי לסייע לך במהלך ההריון, הצירים והלידה. בשונה מדמות של תומכת לידה, מיילדת היא אחות מוסמכת בעלת תואר מוסמך בסיעוד עם התמחות במיילדות.
אחות טיפת חלב, תוכל לסייע לך לאחר הלידה.
איך למצוא דולה
אם החלטת שדולה היא אופציה טובה עבורך, כדאי שתבדקי עם עצמך מתי את רוצה להתחיל לעבוד איתה. נסי לקבל מידע נוסף על הנושא ולראיין דולות פוטנציאליות בשלב מוקדם, כדי לתת לעצמך שפע של זמן למצוא את האחת שמתאימה לך.
ארגוני דולות, המציעים גם הכשרה עם תעודה הם מקומות מצוינים להתחיל. הארגון ליגת לה לצ'ה ישראל מציע קו תמיכה (1599-525-821), מפגשי הנקה ומגוון דולות שחברות בארגון ויכולות להעניק לך שירות מתאים.
לחלופין, תוכלי לבקש המלצות מהרופא/ה שלך, מהמדריכ/ה בקורס הכנה ללידה, מהמיילד/ת ואפילו מבני משפחה או חברות. את יכולה גם לפנות לקופות החולים או לבית החולים כדי לקבל המלצות.
לפני שתדברי עם דולות פוטנציאליות, כדאי לברר עם הרופא/ה שלך אם השירות של הדולה מכוסה בביטוח הרפואי שלך במסגרת השירות שנותנות קופת החולים או באופן פרטי. חלק מסוגי הביטוח הרפואי אינם מכסים דולה.
מומלץ גם לברר האם הדולה תוכל להגיע בית החולים בו את אמורה ללדת, וששירותיה מתאימים לכללי מדיניות או הנחיות של בית החולים, אותם עלייך לדעת מראש.
אם יש לך תכנית לידה, ייתכן שתרצי להוסיף לשם את פרטי הקשר של הדולה שלך, וגם תיאור קצר של התפקיד שאת מועידה לה במהלך הצירים והלידה. אל תשכחי למסור עותק של תכנית הלידה גם לדולה שלך.
שאלות שכדאי לשאול כשבוחרים דולה
המפתח הוא לבחור דולה שתרגישי איתה בנוח. מרגע שתמצאי כמה אופציות, כדאי שתנהלי שיחה עם כל אחת מהמועמדות.
תוכלי לשאול כל דולה על:
ההכשרה, המיומנויות, והניסיון שלה
כמה לידות היא ליוותה
מהי השקפת עולמה בכל הנוגע לתהליך הלידה
מה היחס שלה להעדפות שלך ללידה
מה היא עושה בדרך כלל עבור היולדת בזמן הצירים והלידה
אילו שירותים אחרים היא מספקת
וכמובן, הנושא של: דולה מחיר עבור השירותים.
כשאת נפגשת עם דולה, כדאי גם לדבר על כל דבר שמדאיג אותך לגבי ההריון שלך, ולהעלות כל שאלה שעולה בדעתך. חשוב שתבדקי איך את מרגישה בסביבתה. בסופו של דבר, שתיכן תעבדו בצמוד זו לזו ברגעים מאוד חשובים ואישיים בחייך.
תשובות לשאלות נפוצות בקצרה
ש': מה בדיוק עושה דולה?
ת: דולה מספקת נוחות ותמיכה רגשית ופיזית לפני, במהלך ואחרי הלידה. דולה יכולה לספק גם מידע והדרכה, ולעיתים משמשת כמתווכת בינך לבין צוות בית החולים
ש': האם דולה יכולה ליילד תינוק?
ת: לא. דולה אינה מחליפה את הרופא/ה, הצוות הרפואי או המיילדת במהלך הלידה ואחריה.
ש': האם לדולה יש הכשרה רפואית?
ת: לרוב הדולות אין הכשרה קלינית או רפואית. נוכחותה אינה מחליפה את הצורך ברופא/ה בכל שלב בהריון, מעקב ההריון, הלידה ואחריה. הדולה עובדת בשיתוף עם הצוות הרפואי ואינה מחליפה אותו.
ש': האם קופת החולים שלי מכסה את שירותיה של דולה?
ת: בשנת 2018, שונתה הזכאות להחזר של קופות החולים עבור דולה, במסגרת "חבילת היריון ולידה", דבר שנעשה באישור משרד הבריאות. בפועל, קיימת מאז תקרת החזר של עד 1500 ש"ח עבור דולה לכל הריון. מומלץ לבדוק עם כל קופת חולים את גובה ההחזר, וכך גם במקרה שיש ביטוח פרטי.
ההחלטה להיעזר בדולה במהלך ההריון היא החלטה אישית, ורק את יכולה לדעת מה יגרום לך להרגיש הכי בנוח. אף שדולה יכולה להועיל לאימהות רבות, זה לא מתאים לכל אחת. המטרה היא שתרגישי רגועה ובטוחה בעצמך ככל האפשר בזמן ההריון, הצירים, הלידה ומשם והלאה.
הבחירה של תומכת לידה יכולה להיעשות בתחילת ההריון, במהלכו, לקראת הלידה או שתחליטי לוותר על שירות זה. כדי לעשות החלטה נכונה, חשוב שתדעי מה צפוי לעבור גופך והעובר שברחמך במהלך חודשי ההריון. את מוזמנת להיכנס לדף שבועות ההריון שלנו, ולקבל את כל המידע הדרוש. רוצה להיות בטוחה במועד הלידה הצפוי שלך? לחצי על דף מחשבון ההריון שלנו ותבדקי.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: