14 תסמיני הריון שאסור להתעלם מהם
רוב התסמינים שנשים חוות במהלך ההיריון הם נורמליים, גם אם לא בדיוק נוחים. הם פשוט חלק מההיריון. עם זאת, טבעי שאת דואגת ותוהה אם הכול תקין, ורוצה לדעת איך לזהות שיש בעיה במקרים של דימום בהריון, כאבים, התעלפות או כל תופעה אחרת. אף שסיבוכים אמיתיים הם נדירים, תמיד טוב לדעת מה הם הדברים שצריך לשים לב אליהם. המשיכי לקרוא על סימני אזהרה בהריון שעם הופעתם כדאי לפנות לרופא או לרופאה שלך.
תסמיני הריון שמהווים סימני אזהרה
זכרי, ישנם תסמיני הריון טבעיים ורגילים, אך עם זאת, חלקם עשויים גם להיות סימן שמשהו רציני יותר מתרחש, ולכן פני לרופא או לרופאה שלך אם הבחנת בתופעות הבאות:
כאבי בטן מתמידים. טבעי שתשאלי את עצמך אם כאב בטן הוא תופעה נפוצה בהריון. אי-נוחות כתוצאה מכאב ברצועות התומכות ברחם – הרצועות העגולות – היא דוגמה לתופעה טבעית לחלוטין במסגרת תסמיני הריון. אך כאב בטן המלווה בחום או צמרמורות עלול להיות סימן שמשהו לא בסדר. במקרה כזה מוטב לפנות לרופא/ה.
כאב ראש קשה. כאבי ראש במהלך ההריון יכולים להיגרם מגורמים רבים, לרבות שינויים הורמונליים, מתח, ועייפות, אך אם את מרגישה שכאבי הראש חמורים, זה יכול להיות סימן ללחץ דם גבוה או להפרעה של לחץ דם גבוה הנקראת רעלת ההריון (פרה-אקלמפסיה). רעלת הריון היא בעיה רצינית המחייבת טיפול רפואי כדי להגן על הבריאות שלך ושל תינוקך.
שינויים בראייה. תסמיני הריון המתבטאים בשינויים בראייה – למשל, אובדן ראייה זמני, טשטוש ראייה, או רגישות לאור, יכולים להתקשר לסיבוכים כמו רעלת הריון או יתר לחץ דם הריוני.
סחרחורת או התעלפות. תחושת סחרחורת בתחילת ההריון יכולה להיות תופעה טבעית במסגרת תסמיני הריון רגילים. ייתכן שתופיע סחרחורת גם בהמשך ההריון בגלל בעיות בזרימת הדם או סוכר נמוך בדם. אך אם תחושות אלה אינן פוסקות, ואם את מרגישה שאת עומדת להתעלף או ממש מתעלפת, או שהסחרחורת שלך מגיעה יחד עם תסמינים אחרים כמו דימום בהריון (דימום מהנרתיק), טשטוש ראייה, כאבי ראש, או כאב בבטן, היוועצי ברופא או ברופאה שלך כדי שיוכלו לזהות את הגורם לבעיה ולתת לך טיפול מתאים.
עלייה חריגה במשקל ונפיחוּת. עלייה פתאומית ומשמעותית במשקל (שאינה קשורה לאכילת-יתר!) קשורה לאפשרות של רעלת הריון. עלייה זו במשקל עשויה להגיע יחד עם נפיחות בפנים ובכפות הידיים, כלומר, בצקות בהריון. זכרי שנפיחות מסוימת בכפות הרגליים ובכפות הידיים היא טבעית, אך יש לעקוב אחר מצב זה.
צורך להשתין או תחושת צריבה בעת מתן שתן. אם את מרגישה דחף מוגבר לרוץ לשירותים אך מגלה שיוצאות רק כמה טיפות, או שיש לך תחושת צריבה בנרתיק בזמן מתן שתן, ייתכן שזהו סימן לזיהום בדרכי השתן. תסמינים אחרים של זיהום בדרכי השתן יכולים לכלול חום, צמרמורות, או גוון דמי בשתן. הרופא או הרופאה שלך יוכלו לאבחן את התסמינים ולטפל בזיהום החיידקי כדי להימנע מסיבוכים. זכרי כי השתנה תכופה שאינה מלווה בתסמינים נוספים הינה שכיחה מאוד במסגרת תסמיני הריון בשליש הראשון, ובהמשך ההריון, כשהתינוק גדל ולוחץ על שלפוחית השתן שלך.
הקאות מרובות או חמורות. הקאות בהריון המלוות בבחילות יכולות להוות תסמיני הריון רגילים לחלוטין בשליש הראשון. השם המוכר הוא "בחילות בוקר", אך הבחילות לא מופיעות בהכרח רק בבוקר! אבל, אם בחילות הבוקר שלך חמורות (ומלוות בתסמינים נוספים כמו סחרחורת או הקאות עם דם), ייתכן שאת סובלת ממצב הנקרא הקאות יתר בהריון (Hyperemesis Gravidarum), המחייב תשומת לב רפואית. לאחר השליש הראשון, אם יהיו לך הקאות, היוועצי ברופא או ברופאה שלך כדי לשלול בעיה רצינית ולטפל בבחילות.
כאבים בבטן העליונה, מתחת לקשת הצלעות. כאבים חזקים בחלק העליון של הבטן (במיוחד אם הם מלווים בתסמינים נוספים כמו טשטוש ראייה, כאבי ראש חזקים או בחילות) יכולים להיות סימן של לחץ דם גבוה ובעיה קשורה הידועה כרעלת הריון. הצוות הרפואי בכל מקרה יעקוב אחר לחץ הדם שלך בביקורי המעקב, אך אם תבחיני בסימנים של רעלת ההריון עלייך לפנות אליו ללא דיחוי.
גרד בהריון. גירודים חזקים בכל הגוף שאינם מלווים בפריחה עשויים להיות מצב הידוע ברפואה בשם עימדון מרה (Cholestasis), בעיה של הכבד שיכולה להופיע בהריון מתקדם. צרי קשר עם הרופא/ה מיד אם הבחנת בתחושת גרד קיצונית. זכרי, תחושת גירוד בעור יכולה להיות נורמלית לחלוטין במסגרת תסמיני הריון. זה קורה מפני שכאשר תינוקך גדל, עורך נמתח, וכשהעור נמתח הוא יכול גם להיות יבש ולגרום לגרד באזורים מסוימים בגוף, כמו הבטן, השדיים והירכיים.
דימום בהריון - דימום וגינלי או הכתמה. דימום בהריון בשלב מוקדם של ההריון עשוי להיות תופעה רגילה במסגרת תסמיני הריון. טבעי שמופיעים כתמי דם הידועים כדימום השרשה, אך דימום בהריון עלול להיות גם סימן של שליית פתח או זיהום בצוואר הרחם. אם אינך בטוחה, דווחי לרופא או לרופאה שלך במקרה שהבחנת בכתמי דימום בהריון.
התכווצויות של הרחם לפני המועד (לפני שבוע 37 להריון). אף שתחושות אלה יכולות להעיד על צירים מדומים הנקראים ברקסטון-היקס, שהם תקינים לחלוטין, אם ההתכווצויות מתמידות (כלומר, הן לא נעלמות כשאת זזה או משנה תנוחות) וגורמות כאב או שהן סדירות, ייתכן שזהו סימן שאת בלידה מוקדמת. במקרה כזה, חשוב מאוד ליצור קשר עם הרופא/ה מיד.
פרץ או טפטוף של נוזל מהנרתיק לפני שבוע 37 להריון. פקיעת קרומים מוקדמת, הידועה כ"ירידת מים", יכולה להופיע בצורת טפטוף, נזילה קבועה, או זרם של נוזל מהנרתיק לפני שההריון הגיע לסיום תקופתו המלאה. צרי קשר עם הרופא או הרופאה שלך מיד אם הבחנת בכך. בהתאם לשבוע ההריון, הרופא או הרופאה ייעצו לך על דרך הפעולה הטובה ביותר. מרגע שתגיעי לסיום תקופת ההריון, ירידת המים היא סימן שהלידה מתחילה.
פחות מרגישה את תנועות התינוק. בדרך כלל, נשים מתחילות להרגיש את התינוק מרפרף, בועט או מתהפך בזמן כלשהו בין שבוע 18 לשבוע 25 להריון. כשאת כבר עמוק בשליש השני, את יכולה לעקוב אחר תנועות התינוק. החליטי על שעה קבועה בכל יום, שכבי, ובדקי תוך כמה זמן העובר מבצע 10 תנועות של בעיטה, גלגול או רפרוף. ייתכן שזה ייקח רק כמה דקות, אך אם חלפה שעה ללא תנועה, אכלי משהו קטן, שכבי ונסי לבדוק שוב. את יכולה לרשום את המעקב שלך אחר תנועות העובר בפנקס. אם הבחנת בהיעדר תנועה או שתינוקך לא מתנועע בתדירות הרגילה במהלך מספר ימים, התקשרי לרופא או לרופאה שלך כדי לבדוק ליתר ביטחון שהכול תקין.
תסמיני הריון חוץ רחמי. חלק מהתסמינים של הריון חוץ רחמי הם גם תסמינים טבעיים של תחילת ההריון. אולם, אם הבחנת בדימום בהריון (דימום קל מהנרתיק) יחד עם כאב בבטן או באגן, סחרחורת קיצונית, או כאב בכתף בשלב מוקדם של ההריון, הגיעי לרופא/ה מיד.
במקרה שאת מרגישה אחד מאותם תסמיני הריון כמו דימום בהריון ואחרים, התקשרי מיד לרופא או לרופאה שלך, אך זכרי שאלה הם רק חלק מכלל תסמיני הריון שאסור לך להתעלם מהם. אם אינך בטוחה, או שמשהו פשוט לא מרגיש לך תקין, תמיד עדיף להתייעץ עם הרופא או הרופאה שלך. כך לא תדאגי, ואם יש בעיה, תוכלי לקבל טיפול רפואי מידי.
תסמיני הריון מסוימים עשויים להופיע בשלבים שונים במהלך ההריון. כנסי למחשבון הריון של פמפרס ובדקי באיזה שבוע את, וקראי אילו תסמיני הריון מצפים לך בהתאם לכל שבוע בהריון.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: