עליה במשקל בהריון – מה מצפה לי?
עם גדילת הבטן במשך 40 שבועות ההריון, מרבית המשקל שאת צוברת מגיע מן העובר הגדל, אבל זה לגמרי נורמלי ובריא להעלות עוד כמה ק"ג מעבר לכך. בכל הנוגע לנושא התפלגות עליה במשקל בהריון, לא מדובר במספר אחד שמתאים לכולן, מכיוון שזה תלוי במבנה הגוף שלך, במשקל ההתחלתי ובגורמים אחרים, למשל אם מדובר בהריון רגיל או הריון תאומים. מחשבון עליה במשקל בהריון הנמצא בקופות החולים יוכל לסייע לך לדעת האם אם בטווח התקין או אם עליך לצרוך יותר או פחות קלוריות. קראי עוד מידע על התפלגות עליה במשקל בהריון ומה בריא לך ולעובר שלך.
מה נחשב בתור עליית משקל בהריון באופן נורמלי?
אין שתי נשים הרות זהות, ולכן עליית משקל בהריון תלויה בעיקר במשקלך לפני ההריון וב-BMI שלך.
מהו BMI? מדובר בראשי תיבות של המילים הלועזיות למדד מסת גוף (body mass index), הנגזר מחישוב המשקל (בק"ג) לחלק לגובה (במטרים) בריבוע. ברוב המקרים מדובר בהערכה של כמות השומן הגוף. ערך זה נותן מידע אודות משקל תקין בהתאם לגובה ולמשקל.
בכל הנוגע בנושא התפלגות עליה במשקל בהריון, כלל האצבע הוא שאם יש לך BMI נמוך, עליית משקל בהריון תהיה גבוהה יותר מאשר נשים שה-BMI שלהן גבוה יותר. אם אינך בטוחה מה נכון עבורך וכמה קלוריות עליך לצרוך כדי להגיע למשקל תקין - התייעצי עם הרופא/ה שלך על עליית משקל בהריון באופן תקין ובריא.
בקופת החולים תוכלי להיעזר בתוכנת מחשבון משקל בהריון שיסייע לך לדעת האם המשקל שלך תקין יחסית לשבוע בו את נמצאת ולמשקל ההתחלתי שלך טרם ההריון, או טבלת עליה במשקל בהריון לפי שבועות שתוכל גם לסייע לך בכך. מחשבון עליה במשקל בהריון יעזור לך גם לדעת האם עליך לעלות או לרדת במשקל, כמה קלוריות עליך לצרוך ביום ועוד. אל תהססי להתייעץ עם הצוות הרפואי על המלצות עבור המלצות לתפריט תזונה נכונה בהריון עבורך בכל שלב בהתאם לנתונים הללו.
עליה במשקל בהריון באופן הדרגתי
אל תיכנעי לפיתוי "לאכול בשביל שניים". עליה במשקל בהריון צריכה להתבצע באופן הדרגתי. למעשה, במהלך השליש הראשון גופך לא יזדקק לתוספת קילוגרמים בכדי לתמוך בעובר. בהתחשב בעובדה שאת בטח מתמודדת גם עם בחילות בוקר, עליית משקל בהריון בחודשים הראשונים היא די בלתי אפשרית, אך עם התקדמות ההריון וכניסה לשליש השני והשלישי, תצטרכי להוסיף עוד כמה קילוגרמים באופן יציב והדרגתי.
בחלוקה גסה, זוהי כמות הקלוריות שאת אמורה להוסיף בכל שליש בהריון כדי לעלות במשקל באופן בריא ולהגיע למשקל תקין במהלך ובסיום ההריון:
שליש ראשון: אין צורך בתוספת קלורית.
שליש שני: כ-340 קלוריות נוספות ליום.
שליש שלישי: כ-450 קלוריות נוספות ליום.
תוספת הקלוריות הזו מבוססת על ההמלצה של צריכת 2000 קלוריות ביום תוך התחשבות במסגרת התפלגות עליה במשקל בהריון הנכונה לך. חשוב לבצע את תוספת הקלוריות הזו במסגרת תזונה בריאה על מנת להגיע לטווח משקל תקין עבורך. זכרי, הקווים המנחים הללו יכולים להשתנות בהתאם ל-BMI שלך ולגורמים נוספים כמו הריון מרובה עוברים או תאומים.
את לא צריכה להכריח את עצמך להגדיל את מכסת הקלוריות שלך אם את לא רעבה. עדיף שתקשיבי לגוף שלך. שמרי על תזונה נכונה בהריון באופן בריא, והתייעצי עם הרופא/ה לגבי תוספת הקלורית שלך אם אינך בטוחה.
נשים רבות מבצעות דיאטה בהריון ונמנעות ממאכלים מסוימים, או צורכות באופן מוגבר מאכלים אחרים. דעי כי דיאטה בהריון אינה מומלצת ואף אסורה, אך מצד שני כדאי שתשימי לב למזון שאת צורכת (קראי עוד מה מותר ואסור בהריון). הקפידי לצרוך אוכל מזין ובריא- את בהחלט לא אמורה לפנק את עצמך בכמות כפולה של שוקולד וגלידה כדי להזין את העובר המתפתח שלך. את יכולה לבנות תפריט תזונה בריאה יחד עם איש מקצוע, שיעזור לך לדעת מה כדאי לך לאכול במהלך תקופה זו ואת הכמויות הנדרשות במסגרת דיאטה בהריון שתהיה נכונה עבורך.
אם את בתת משקל או בעודף, הרופא או הרופאה שלך יכולים לייעץ לך בנושא תזונה נכונה בהריון, כדי שאת והעובר שלך תעברו את התקופה הזו בצורה בריאה.
מאיפה מגיעה תוספת עליית משקל בהריון והאם היא נשארת גם אחרי הלידה?
לא כל המשקל הנוסף הוא כתוצאה משומן. התינוק הממוצע נולד במשקל של 3.200-3.600 ק"ג, המהווה חלק משמעותי מהמשקל שנוסף לאם במהלך ההריון, אך ישנם גורמים נוספים המשפיעים על העליה במשקל בהריון:
שלפוחית השתן גדלה (1 ק"ג)
השיליה (700 גרם)
נוזל השפיר (1 ק"ג)
השדיים גדלים (0.5-1.4 ק"ג)
עלייה בנפח הדם (1.4-1.8 ק"ג)
עלייה בכמות הנוזלים בגוף (1-1.4 ק"ג)
מאגרי שומן נוספים (2.7-3.6 ק"ג)
אל דאגה, את תאבדי את רוב המשקל העודף עם לידת התינוק, אך תצטרכי את מאגרי השומן הנוספים האלו כדי לתמוך בייצור חלב האם שלך.
הדבר החשוב ביותר במהלך ההריון הוא הבריאות שלך ושל העובר שלך. זכרי כי התפלגות עליה במשקל בהריון צריכה להתבצע בצורה מבוקרת ונכונה תוך שמירה על תזונה נכונה ותפריט מאוזן. לא משנה מה המשקל שאיתו התחלת את ההריון, הדבר החשוב הוא להזין את עצמך ואת העובר לפי הצרכים שלכם. כל אם היא שונה, ולכן הקשיבי לגופך, ואל תהססי להתייעץ עם הרופא/ה שלך לגבי העליה במשקל בהריון המומלצת עבורך.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: