מותר ואסור בהריון - 12 איסורים וכמה הם נכונים
החלקה בהריון, כוס קפה (כי למי יהיה זמן אחר כך), טבילה בג'קוזי ומה עם אלכוהול? בתקופת ההריון יש לא מעט איסורים שמטרתם לשמור עליך, על העובר ועל תקינות ההריון. מצד שני, זה בדיוק הזמן בו החשקים משתנים, ויש רצון להספיק, והרבה. אז מה עושים? קודם כל לומדים מה מותר ואסור בהריון - החל מנושאים רלוונטיים ועד למיתוסים שהתפתחו עם השנים. לפניך מידע חשוב, שיכול ללוות אותך במהלך ההריון הזה והבאים. את מוזמנת גם לספר לחברה שנמצאת בהריון, אם נראה לך מתאים.
מותר ואסור בהריון - מיתוסים ואמיתות
תקופת ההריון יכולה להיות מרגשת ומפחידה כאחד. לא רק שברחמך גדל עובר קטנטן (או יותר), פתאום את אחראית לבריאותו, הזנתו ורווחתו. כל מה שאת אוכלת, שותה או עושה - מגיע ישר אליו! זה הופך למדאיג, במיוחד כאשר מסביבך יש כל כך הרבה סיפורים והסברים (חלקם מיתוסים), מה מותר ומה אסור בהריון. אז רגע לפני שאת מתחילה להילחץ, הרשי לנו להרגיע אותך. אמנם ישנם לא מעט איסורים ויחד עם זאת, יש גם הרבה דברים שאת יכולה לעשות. אחרי הכל, מדובר בתשעה חודשים לכל היותר.
קפה בהריון - מותר או אסור?
לא פעם הדהדו הכותרות והזהירו מצריכת קפה בזמן הריון והשפעתה על העובר. רגע לפני שאת מאחסנת את קופסת הקפה או את הקפסולות, כדאי שתקראי כמה עובדות חשובות על קפה בהריון.
מחקרים הציגו לאורך השנים תוצאות לכאן או לכאן, עם התייחסות לקפה נטול קפאין. חלקם מעידים כי כמויות קטנות של קפה אינן גורמות להפלות, אם כי לא ניתן לשלול את הסיכון לחלוטין. עם זאת, ברור שצריכה מרובה של קפה בהריון, עלולה להזיק לעובר המתפתח, דבר שאף נקשר למשקל לידה נמוך. בנוסף, צריכה גבוהה מאוד של יותר משמונה כוסות ביום, נקבעה כמזיקה מאוד. אז כמה קפה מותר בהריון? משרד הבריאות ממליץ להגביל את צריכת הקפה בהריון ל - 200 מ"ג, וזה אומר כ- שתי כוסות קפה (שחור או נמס וכדומה) או 5 כוסות אספרסו קצר או 3 כוסות תה.בכל מקרה, בכל הקשור לצריכת קפאין, וזה אומר גם שוקולד, תה ומזונות נוספים שמכילים קפאין, מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה שלך לגבי צריכתם בהריון.
דיאטה בהריון – מותר או אסור?
תזונה נכונה היא חלק חשוב מאורח חיים בריא בכל עת, וחיונית במיוחד בהריון, דבר שיכול להשפיע לחיוב על מהלכו וגם לעזור לתינוקך להתפתח ולצמוח. מצד אחד, אין צורך לאכול בשביל שניים (גם כשמדובר בהריון מרובה עוברים). עם זאת, חשוב לצרוך מגוון מזונות שונים מדי יום כדי לאפשר לך ולתינוק חומרים מזינים. מוזמנת לקרוא על 'תזונה בהריון', כדי לקבל את כל המידע בנושא.
ומה לגבי דיאטה בהריון? מחקרים מראים כי ירידה מסוימת במשקל במהלך ההיריון, עשויה להיות אפשרית - ואף מועילה - עבור חלק מהנשים הסובלות מעודף משקל או מהשמנת יתר. יחד עם זאת, דיאטה בהריון אינה מתאימה לנשים שהיו במשקל גוף תקין לפני ההריון.
צביעת שיער בהריון - מותר או אסור?
האם מותר לצבוע שיער בהריון? הכימיקלים בצבעי שיער הקבועים והחצי קבועים אינם רעילים במיוחד. מרבית המחקרים, אם כי מוגבלים, מראים שבטוח לצבוע את שערך בהריון. יחד עם זאת, ישנם מחקרים שמצאו שמינונים גבוהים מאוד של הכימיקלים בצבעי השיער, עלולים לגרום נזק. צביעת שיער בהריון שמתמקדת בקווצות שיער וחלקי שיער המרוחקים מהקרקפת, יכולה לצמצם את הסיכון. בצורה כזו קטן הסיכוי לספיגה של הכימיקלים, בקרקפת או בזרם הדם שלך.
נשים רבות מחליטות לחכות ולצבוע את שיערן רק לאחר 12 השבועות הראשונים להריון, כאשר הסיכון לחומרים כימיים לפגוע בתינוק נמוך בהרבה. אם אתה צובעת את שיערך בעצמך, את יכולה להפחית את הסיכון עוד יותר על ידי שימוש בכפפות ובמסיכה, שהות בחדר מאוורר ושטיפת הקרקפת היטב לאחר הסיום. בשורה התחתונה, ניתן לצבוע את השיער בהריון ללא חשש.
החלקה בהריון - מותר או אסור?
התשובה לשאלה 'האם מותר לעשות החלקה בהריון' אינה חד משמעית, בעיקר בשל בטיחותם של טיפולים אלו באופן כללי, המכילים חומרים שנחשדים כמסרטנים. כשמדובר על החלקת שיער בהריון, בקשי ממעצב השיער את רשימת המרכיבים של החומר בהם הוא משתמש. את הרשימה הציגי לרופא/ת הנשים שלך, שמלווה אותך בתקופה זו, גם כשמדובר בהחלקה אורגנית בהריון.
לייזר בהריון - מותר או אסור?
עדיף שלא. כשאת בהריון, גופך מלא בהורמונים כדוגמת אסטרוגן ואנדרוגן. רמות גבוהות של הורמונים אלו, עלולות לגרום לצמיחת השיער במקומות שבהם הוא מעולם לא הופיע לפני כן, במיוחד בשליש השלישי וזה אומר: בפנים, בצוואר, בבטן, בשדיים ועוד. שיעור יתר בהריון בדרך כלל נעלם לאחר הלידה. גם הבטן הגדלה שלך יכולה למנוע מהמטפל/ת או ממך להגיע למקומות מסוימים בגוף, הזקוקים להסרת שיער. בפועל, אין די מחקרים המתייחסים לבטיחות פעולות אלו, והכוונה למרכיבים של החומרים בהם משתמשים ולתהליך עצמו. ההמלצה היא להימנע מלייזר בהריון, בבחינת עדיף להיות בצד הבטוח מאשר להצטער.
שיזוף בהריון - מותר או אסור?
האם שיזוף בטוח במהלך ההיריון? אין שום הוכחות ברורות לכך ששיזוף בהריון - בחוץ או במיטת שיזוף - פוגע ישירות בתינוק. יחד עם זאת, קרני UV במהלך ההיריון עלולות לפרק את החומצה הפולית שחשובה כל כך להתפתחות בריאה של מערכת העצבים של העובר. בנוסף, התינוק רגיש ביותר להשפעות שליליות מהקרינה האולטרה סגולה (UV) במהלך השליש הראשון ובתחילת השליש השני של ההריון (למידע נוסף על כל טרימסטר מוזמנת לקרוא את הכתבה שלנו בנושא 'טרימסטרים בהריון'). שיזוף במהלך ההריון עשוי גם להזיק לך, מכיוון שעורך עשוי להיות רגיש יותר להשפעות של הקרינה, כתוצאה מההורמונים הגואים בתקופה זו.
אמבטיה בהריון - מותר או אסור?
רחצה באמבטיה בדרך כלל בטוחה בהריון, כל עוד טמפרטורת המים לא עולה על 37 מעלות צלזיוס. בנוסף, חשוב לוודא שבמהלך השהייה באמבטיה המים לא יורדים, כדי לא לפספס את הצורך לגשת לחדר הלידה.
ג'קוזי בהריון - מותר או אסור?
רצוי להימנע משימוש בסאונה, חדרי אדים וטבילה בג'קוזי בהריון, בשל הסיכונים להתחממות יתר, התייבשות והתעלפות. בנוסף, השינויים ההורמונליים עלולים לגרום לך להרגיש חם יותר מהרגיל ועקב כך להוביל להתעלפות.
בריכה בהריון - מותר או אסור?
אם מדובר על שחייה בהריון, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלך, כך גם לגבי כל סוג של ספורט בהריון. לגבי שהות בבריכה בהריון, זה לא אמור להזיק לך או לתינוק. חשוב להיזהר מירידת מים בזמן שאת בבריכה, מצב שמצריך פנייה מיידית לבית היולדות.
ספורט בהריון - מותר או אסור?
במידה וההריון שלך תקין וגם קיבלת אישור מרופא/ת הנשים שלך, אז את כנראה יכולה לבצע כמעט כל פעילות גופנית שביצעת קודם לכן, כולל ריצה בהריון. במידה ולא התעמלת לפני ההריון ובהתאם למצבך, את יכולה להתייעץ עם הרופא/ה, לגבי התעמלות ייעודית לתקופה זו. למידע נוסף על הנושא את מוזמנת לקרוא את המאמר על ספורט בהריון, וגם מידע על יוגה בהריון - מה לעשות וממה להימנע, כולל תנוחות מומלצות.
אלכוהול בהריון - מותר או אסור?
הגישה הבטוחה ביותר היא לא לצרוך אלכוהול בהריון בכלל, במטרה להקטין את הסיכון לך ולתינוק למינימום. צריכת אלכוהול בהריון, עלולה להוביל לפגיעה ארוכת טווח בתינוק. ככל שאת שותה יותר, כך גדל הסיכון לפגיעה. אלכוהול בהריון, יכול לעבור מהדם שלך דרך השלייה ישירות לתינוק, דבר שעלול לפגוע באיבריו המתפתחים, ביניהם גם הכבד. צריכת אלכוהול בהריון, במיוחד בשלושת החודשים הראשונים יכולה להגדיל גם את הסיכון להפלה, ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך. בנוסף, שתייה מרובה של אלכוהול בהריון עלולה לגרום לתינוקך לפתח את 'תסמונת האלכוהול בעובר' (FAS), הכוללת פגיעה בצמיחה, בעיות התנהגות, קשיי למידה ועוד.
בנוסף לאלכוהול, חשוב שתדעי גם ממה חשוב להימנע במהלך ההריון. בדיוק בשביל זה הכנו לך כתבה שמסבירה מה אסור לאכול בהריון.
לק ג'ל בהריון - מותר או אסור?
במידה ואת מוזמנת לניתוח קיסרי מתוכנן, הרופא/ה או המיילד/ת יבקשו ממך להסיר את הלק ג'ל מראש. ככלל, לק ג'ל מכיל כימיקליים, שרובם בטוחים לשימוש. יחד עם זאת ומכיוון שעורך יותר רגיש בתקופה זו, חלקם עלולים לגרום לגירויים בעור ולפריחה, במיוחד במחצית השנייה של ההריון. בכל מקרה, אין לשימוש בלק ג'ל השפעה על ההריון או על העובר.
אחרי שלמדנו קצת מה מותר ואסור בהריון, חשוב לזכור כמה נהדרת יכולה להיות התקופה הזו וגם אם יש מגבלות, בסופו של דבר - זה שווה את זה. עוד כמה חודשים תוכלי לעשות כמעט הכל, אלא אם תחליטי להניק וגם אז, חשוב שתדעי מה מותר ומה אסור. אז כמה זמן נשאר לך לחכות? מוזמנת להיכנס למחשבון ההריון שלנו, כדי לגלות מהו תאריך הלידה משוער לך. ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: