כאבי ראש בהריון- מתי חשוב לפנות לטיפול?
כאבי ראש בהריון או מיגרנה בהריון, הינם תופעות שכיחות במהלך הריון, המתווספות למגוון תסמיני הריון. חשוב לדעת מהם הגורמים לכך, ומתי זה עלול להדאיג.
כאבי ראש בהריון– למה זה קורה?
מיגרנות וכאבי ראש בהריון משפיעים בדרך כלל על נשים הרות במהלך השליש הראשון או השלישי. חשוב לשים לב להבדל בין כאבי ראש בהריון שהופיעו לראשונה בתקופה זו, לבין כאבי ראש כרוניים, שמלווים את האישה עוד לפני ההריון.
מהם הגורמים האפשריים לכאבי ראש בהריון?
קיימים מגוון גורמים למצב של כאבי ראש בהריון- מכאבים קלים ועד כאבי ראש חזקים:
שינויים הורמונאליים
עלייה במשקל
מתח נפשי
נדודי שינה
עייפות
בחילות
חוסר בנוזלים, שעלול להוביל להתייבשות
כאבי גב וצוואר
שינויים במצב הראייה
מצב של תת סוכר בדם
מתי כאבי ראש בהריון עלולים להדאיג?
ברוב המקרים, כאבי ראש בהריון הנם חלק מתסמיני ההריון ויחלפו עד לשליש השני של ההריון. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי יכולים להופיע כאבי ראש בהריון, המצביעים על סיבוכים. לכן, גם אם יש ספק הכי קטן, חשוב להתייעץ עם הרופא/ה בהקדם עם כל חשש או שינוי.
במידה ואת חווה לראשונה כאבי ראש בהריון, המתרכזים בחלק הקדמי והאחורי של הראש, זה עלול להעיד על התפתחות של רעלת הריון. למחלה מתלווים תסמינים של בחילות, הקאות, עלייה בלחץ הדם וברמת החלבון בשתן. במקרים נדירים, כאבי ראש חזקים או מיגרנות בהריון עלולים להעיד גם על דלקת קרום המוח, אירוע מוחי, קרישיות יתר או עליית לחץ בטני, שעלולה להוביל לעליית לחץ תוך מוחי.
ברגע שאת מרגישה אחד יותר מהתסמינים הבאים, חשוב שתיגשי לייעוץ עם הרופא/ה שלך:
כאבי ראש המלווים בחום ו/או בחילות ו/או הקאות
חוסר הכרה
סחרחורות וכאבי ראש
בלבול
שינוי באופי כאב הראש – מיקום, תדירות ועוצמה
במידה וכאב הראש לא עובר גם אחרי שתיית כמות גדולה של נוזלים, ושימוש במשככי כאבים – שאושרו על ידי הצוות הרפואי
נפיחות באזור הגפיים, הקרסוליים או הפנים
מיגרנה בהריון
בניגוד לכאבי ראש כללים, הסובלים ממיגרנה עלולים לחוש בכאב כרוני חזק, שיכול להימשך יום שלם ואף יותר. את המיגרנה יכולים ללוות סימפטומים נוספים כמו: רגישות לאור ולרעש, בחילות והקאות ואף טשטוש ובעיות ראייה. לפני שמתחיל כאב הראש, את עלולה לחוות תופעה הנקראת 'אאורה', שיכולה לבוא לידי ביטוי בהבזקי אור, הרגשת עקצוץ בגפיים או הופעת נקודות שחורות בטווח הראיה.
מה גורם למיגרנה? הגורם המדויק אינו ידוע. נראה כי שינויים הורמונליים ושינויים במערכת העצבים ובזרימת הדם במוח, המעוררים שחרור של כימיקלים מתאי המוח, דבר שעלול לגרום לכלי הדם להתנפח, וכך לעורר תגובה של כאב. בנוסף, מתח, דילוג על ארוחות וחוסר בשעות שינה, עלולים גם הם לגרום למצב של מיגרנה בהריון.
במידה וסבלת ממיגרנה לפני ההריון, תשמחי לדעת שהריון יכול להקל על תסמינים של כאבי ראש ומיגרנה. בין אם כן או לא, כדאי שתדעי מה לעשות במידה והכאבים מופיעים או מתחזקים.
איך אפשר לטפל בכאבי ראש בהריון?
אם את חווה כאבי ראש בהריון אך הצוות הרפואי ציין שהם אינם מהווים סיכון, ישנן מספר דרכים להרגיש טוב יותר. חשוב שתתני לגופך את המנוחה שהוא צריך, בשילוב תזונה נכונה וצריכה מרובה של נוזלים. הרשי לעצמך גם לישון טוב! נסי להפיג את המתח הנפשי באמצעות מדיטציה, בילוי משפחתי או חברתי, קריאת ספר טוב או פעילות גופנית מתונה המאושרת על ידי הצוות הרפואי.
ומה עם מיגרנה בהריון?
מיגרנה בהריון או מיגרנה אופן כללי, לא ניתן לרפא לחלוטין. החדשות הטובות הן, שאפשר לנסות ולהפחית את תדירות ההתקפים ואת מידת כאבי הראש ותופעות הלוואי. כאשר מדובר במצב של מיגרנה בהריון, ובמידה והוחלט לשלב טיפול תרופתי, חשוב להיוועץ ברופא/ה שלך. נסי להקפיד על אורח חיים בריא ומותאם, הכולל הימנעות מגורמים שעלולים לעודד התקפים שעלולים לעודד מיגרנה בהריון, כמו:
אכילת מזונות כגון: מונוסודיום גלוטמט, שוקולד, קפאין, ממתיקים מלאכותיים, בשר מעובד, חומרים משמרים, גלוטן ועוד
חשיפה לריחות מסוימים
מצבי מתח
זיהוי סימנים מוקדמים, הכוללים: תשישות, עייפות ושינוי במצב רוח
חוסר פעילות גופנית או השמנת יתר
ומה עם תרופות בהריון? כשמדובר במצב של מיגרנה בהריון או כאבי ראש חזקים, ברוב המקרים עדיף להימנע מצריכת תרופות ומשככי כאבים, במיוחד בשלבים הראשונים של ההריון. בשלב זה, משככי הכאבים עלולים להיות בעלי השפעה שלילית על העובר והתפתחותו. בכל מקרה, לפני שאת לוקחת תרופות, אקמול בהריון או תרופות נוספות ממשפחת הפרצטמול, חשוב שתתייעצי עם הצוות הרפואי.
בישראל ישנם מרכזים טרטולוגיים אשר נותנים מענה טלפוני או פרונטלי, לנושאים הקשורים גם לצריכת תרופות במהלך ההריון ובהנקה. חשוב שתכירי את רשימת המרכזים והשירותים שהם מציעים.
אחרי שטיפלת בתופעה של כאבי ראש בהריון או מיגרנה בהריון, הרשי לעצמך ללמוד קצת יותר על ההריון שלך בדף שבועות הריון. אם עדיין לא חישבת את מועד הלידה – זה הזמן!
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: