חיסון שעלת בהריון – המדריך המלא
נשים בהריון יכולות לסייע בהגנה על התינוק, באמצעות מתן חיסון שעלת בהריון. חיסון נגד שעלת בהריון, יכול להיות יעיל בהגנה על התינוק מפני התפתחות של שעלת בשבועות הראשונים של חייו. החיסון עובר לתינוקך דרך השליה, ויכול לספק הגנה עד שיהיה בוגר מספיק כדי להתחסן באופן שגרתי, בגיל חודשיים. האם החיסון בטוח? מתי מומלץ להתחסן? מה משמעות חיסון שעלת בהריון גם עבורך? והאם יש תופעות לוואי?
קבלי את המדריך השלם להכרת חיסון נגד שעלת – לך ולתינוק!
על מחלת השעלת
שעלת נובעת מזיהום חמור, שעלול לגרום להתקפים ארוכים של שיעול, חנק וקשיי נשימה.
זוהי מחלה מדבקת מאוד, שעלולה להוביל לדלקת ריאות ואף לנזק מוחי, במיוחד כשמדובר בתינוקות צעירים. הסימפטומים של שעלת הם: נזלת, עיטוש, דמעות, כאב גרון, שיעול יבש, עליית חום הגוף והרגשה כללית לא טובה. החמרה במצב כוללת: התקפי שיעול חמורים שמגיעים פתאום, ליחה צמיגית, שיעול נבחני, צליל שרקני אחרי ההתקף או הקאה ותשישות.
תינוקות קטנים, שגילם שלושה חודשים או פחות, עלולים פתאום להשתנק ולרגע גם להפסיק לנשום, כתוצאה ממאמץ לשאוף אויר. בנוסף, פניהם של תינוקות, פעוטות וילדים, יכולים להכחיל בזמן השיעול.
חשוב לדעת, כי המחלה מתפתחת בהדרגה, וכי תקופת הדגירה נמשכת בין שישה ימים לעשרים יום.
חיסון נגד שעלת
חיסון נגד שעלת לתינוקות הנו חלק מחיסוני השגרה של ילדים בישראל. יחד עם זאת, בשנה הראשונה לחייהם, תינוקות אינם מוגנים לחלוטין מהמחלה, שכן את המנה הראשונה של החיסון ניתן לקבל רק החל מגיל חודשיים, ואת ההגנה המלאה ניתן לקבל רק עם השלמת החיסון בגיל 4 חודשים, 6 חודשים ושנה. אין (עדיין) חיסון המורכב מנגדנים של שעלת בלבד. החיסון הניתן כיום, כולל גם חיסון נגד טטנוס ודיפתריה. מחקרים בנושא הראו כי חיסונים אלו אינם גורמים למומים בעובר.
האם חיסון נגד שעלת בהריון עובד?
כן. מחקר שפורסם בבריטניה, מראה כי חיסון נגד שעלת בהריון, יעיל מאוד בהגנה על תינוקות צעירים, עד למועד החיסון הראשון בגיל חודשיים. הסיכוי לחלות בשעלת, ירד ב91% בקרב תינוקות שנולדו לנשים שקיבלו חיסון נגד שעלת שבוע לפני הלידה, בהשוואה לתינוקות שאימהותיהם לא קיבלו חיסון שעלת בהריון.
האם חיסון שעלת בהריון אכן בטוח?
הועדה המייעצת לבטיחות חיסונים של ארגון הבריאות העולמי GACVS – Global) Advisory Committee on Vaccine safety), בחנה את הבטיחות והיעילות של חיסון שעלת לנשים הרות, וקבעה שהחיסון בטוח ויעיל. זה מובן שיש לך חששות לגבי חיסון שעלת בהריון ובטיחותו עבור העובר וגם עבורך, ועדיין, אין ראיות לכך שהחיסון נגד שיעול אינו בטוח. לדוגמא - חיסון שעלת בהריון, נעשה באופן שגרתי בקרב נשים הרות בבריטניה מאז אוקטובר 2012. מדינות ברחבי העולם, בנוסף לישראל, כולל ארה"ב, ארגנטינה, בלגיה, ספרד, אוסטרליה וניו זילנד, ממליצות כיום גם הן על חיסון שעלת בהריון. במחקר של סוכנות Medicines and Healthcare Regulatory Agency MHRA המנהלת מעקב קפדני על הנושא עלה כי בקרב כ -20,000 נשים שחוסנו, לא נמצאה כל עדות לסיכונים להריון או לעובר.
מתי עדיף לקבל חיסון שעלת בהריון?
מתן חיסון שעלת בהריון, בין שבועות 27-36, מאפשר ייצור נוגדנים, העוברים דרך השליה ישירות לעובר. חיסון האם ההרה בשבועות אלו, מאפשר לתינוק לקבל כמות גדולה ומרבית של נוגדנים.
מניעת הדבקה באמצעות חיסון שעלת בהריון
נתוני משרד הבריאות מראים כי יותר מ50% מהתינוקות, נדבקים מאחד ההורים. חשוב להבין כי חיסון נגד שעלת בהריון מגן גם על האם, מפני מחלת השעלת ועקב כך, מונע ממנה להדביק את העובר שברחמה. מומלץ גם לחסן ילדים נוספים השוהים בקרבת התינוק, במיוחד את האחים, אשר על פי המלצת משרד הבריאות אמורים לקבל מנה נוספת של חיסון בכיתה א'. ישנה חשיבות גם להתחסנות של המבוגרים השוהים בסביבת האישה ההרה, בהתאם לשנת הלידה שלהם, כמפורט באתר משרד הבריאות.
חיסון שעלת בהריון- תופעות לוואי
אחרי מתן חיסון שעלת בהריון, ייתכנו תופעות לוואי קלות כגון נפיחות, אדמומיות או מעט כאב בזרוע העליונה (המיקום בו מוזרק החיסון). תופעות לוואי חמורות ונדירות יכולות לכלול חום, גירוי, נפיחות, אובדן תיאבון, עצבנות וכאבי ראש. חשוב לשים לב, ותמיד להתייעץ עם הרופא/ה.
לסיכום, מתן חיסון שעלת בהריון נותן הגנה לאם ולעובר, בימים הראשונים לחייו. מדובר בחיסון בטוח, שנכנס לסל הבריאות בשנת 2015, וזמין בכל קופות החולים. חשוב שתבדקי אפשרות גם למתן חיסון שפעת בהריון, כחלק ממתן חיסונים בהריון.
בנוסף לנושא של חיסון נגד שעלת, חשוב גם שתדעי מה עובר עליך ועל העובר מדי שבוע. אם את לא בטוחה במועד הלידה, לחצי>> דף מחשבון הריון. הירשמי לאתר ותוכלי לקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: