חומצה פולית בהריון - כמה חומצה לקחת ומתי להתחיל?
כבר בילית את שלושת הדקות הארוכות ביותר בחייך בציפייה שבדיקת ההריון שלך תצא חיובית, וזה אכן קרה! הדבר הבא בסדר היום שלך, צריך להיות... הכפלת כמות דגני הבוקר, והזמנת כיכר לחם נוספת מחיטה מלאה, שתלך מעולה עם מרק עדשים.
מהי חומצה פולית?
חומצה פולית בצורתה הטבעית נמצאת במזונות כמו עדשים, תרד, ברוקולי ופירות הדר כמו תפוזים ותותים. בנוסף, חומצה פולית היא גרסת המעבדה של ויטמין B9 הזמין בתוספי מזון שנספגים בקלות בגוף.
מדוע החומצה הפולית חשובה במהלך ההריון?
דיאטה עשירה בחומרים מזינים חיונית להתפתחות העובר הקטן שלך, וחומצה פולית נחשבת לאחד החומרים החשובים ביותר, כי היא חשובה לבניית תאי הגוף, חיונית לחילוף החומרים, להתפתחות מערכת העצבים המרכזית, ובסופו של דבר צריכה להגיע לגופו המתפתח של התינוק. מחסור בחומצה פולית עלול לגרום לפגיעה במערכות גופו של העובר ולהופעת מומים קשים, במיוחד בעמוד השדרה של התינוק, שיכולים להוביל למחלות, לנכות קשה ואפילו לתמותה.
מתי להתחיל ולכמה זמן?
כאמור, החומצה הפולית חיונית למניעת פגמים בצינור העצבי של העובר שלך, במהלך התפתחותו. מאחר שהתעלה העצבית מתפתחת בתחילת ההריון, כשבועיים וחצי לאחר ההפריה, מומלץ לך להתחיל לצרוך חומצה פולית מייד לאחר שהחלטת לנסות להיכנס להריון, במקום לחכות עד הסימנים הראשונים של ההריון.
משרד הבריאות ממליץ ליטול חומצה פולית לפני ההריון, מדי יום (כבר בשלב התכנון) ולאורך שלושת החודשים הראשונים לאחר ההתעברות. ההמלצה מתייחסת לכל הנשים בגיל הפוריות, שרצוי כי יטלו מדי יום תוסף של חומצה פולית, מכיוון שלא תמיד ההריון מתוכנן או שמודעים אליו ברגע ההתעברות. עוד ממליץ משרד הבריאות, להמשיך וליטול חומצה פולית במהלך כל ההריון, לטובת התפתחות העובר ובמטרה למנוע אנמיה אצל האישה ההרה.
על פי דיווחים של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, הסיכון למומים ופגמים בצינור העצבי מצטמצם בשיעור של עד 70% אם הנשים ההרות מתחילות לקחת את המינון היומי של חומצה פולית לפחות חודש לפני ההריון וממשיכות לצרוך אותה במהלך השליש הראשון שלו.
מהי הכמות המומלצת של חומצה פולית בהריון?
כדי להימנע ממחסור בחומצה פולית, הכמות המומלצת בדרך כלל היא 0.4 מ"כ של חומצה פולית ליום, חשוב להבהיר כי אין לקחת מינון גבוה מהמומלץ בלי התייעצות עם הרופא.
בקבוצת סיכון מצויות נשים עם רקע משפחתי של מום בתעלה העצבית שלהן או של האב לעתיד, או שבעבר התגלה בעובר שלהן מום פתוח בתעלה העצבית, אליהן מצטרפות נשים שמקבלות טיפול תרופתי נגד אפילפסיה או נשים עם סכרת, עודף משקל או מחלות שיכולות לפגוע בספיגת המעיים. חשוב שידווחו לרופא/ה שלהן על כך ויקבלו המלצה אישית לגבי מינון של חומצה פולית שדרוש להן.
מה היתרונות הנוספים של חומצה פולית בהריון?
צריכת חומצה פולית בהריון ידועה כעוזרת במניעת הפלה מוקדמת, מקטינה את הסיכון של סיבוכים בהריון וגם מגנה על הילד שלך מלהיוולד במשקל נמוך או עם שפה או חך שסועים. גם את מרוויחה מזה. אכילת מזונות שעשירים בחומצה פולית, כמו לימונים, ירקות ירוקים כהים ודגנים מלאים, עוזרים לצמצום סימפטומים מוקדמים של הריון, כמו בחילות בוקר ועצירות. בכל מקרה, יש פה הרבה יותר מיתרון אחד.
מוזמנת לקרוא בהרחבה על נושא תזונה נכונה במהלך ההריון והיתרונות במאמר שלנו: 'תזונה בהריון'.
מה ההשלכות של מחסור בחומצה פולית בהריון?
הצינור העצבי הוא החלק שמתפתח והופך למוח ולעמוד השדרה של העובר. מחסור בחומצה פולית בהריון עלול להעמיד את התינוק שלך בסיכון לפגמים בחוט השדרה, כמו ספינה ביפידה (שדרה שסועה), ומומים במוח, כגון אנאנצפלוס, בנוסף למומים במערכות אחרות, כמו הלב ומערכת העיכול.
כשמדובר במחסור בחומצה פולית בהריון, הסימנים מרומזים. את עלולה לאבד תיאבון ולרזות, להרגיש חלשה, לסבול מכאבי ראש, לשון כואבת, שלשולים, אנמיה ועצבנות. כשאת מבינה שאת סובלת ממחסור בחומצה פולית, את יכולה לטפל במחסור בקלות בעזרת תוספי חומצה פולית ותזונה טבעית העשירה בחומצה פולית.
במהלך ההריון וגם קצת לפני, מומלץ להכין את הגוף ולאפשר לו לעבור תקופה זו בהצלחה, וזה רלוונטי גם כשמדובר על חומצה פולית. חשוב שתזכרי, כי גם אם ויטמין זה נמצא בירקות כדוגמת חסה, כרוב ותרד, בפירות מסוימים, בקטניות, בדגנים מלאים ומזונות נוספים, אין זה תחליף לנטילת חומצה פולית, היחידה אשר נספגת בגוף במלואה.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: