מעקב הריון - מה זה כולל? איפה עושים? וכמה זה עולה?
מזל טוב! אתם בהריון. לצד ההתרגשות הגדולה והציפייה לרך הנולד, חשוב גם לקיים מעקב הריון אצל רופא/ת הנשים או אצל אחות ליווי הריון, הכולל את כל הבדיקות במהלך ההריון שמומלץ לעשות בכל טרימסטר. במידה ועברתם את שבוע 40 להריון, תתבקשו גם לקיים מעקב הריון עודף, כולל בדיקת מעקב אחת נוספת או יותר. המשיכו לקרוא כדי להבין מה מחכה לכם בתשעת החודשים הקרובים, ומה חשוב שיכלול מעקב סדיר שאמור לשפר את הסיכוי להריון תקין וללידת תינוק בריא.
מה כולל מעקב הריון?
במהלך ההריון יש לעקוב אחר ההתפתחות התקינה של העובר ואחר בריאות האם. לצורך כך, מתבצע מעקב משולב אצל גורמים רפואיים שונים, הכולל בדיקות מעבדה פרטניות ובדיקות ייעודיות, המאבחנות את מצבו של העובר. רשימת בדיקות ההריון כוללת: בדיקת אולטרסאונד ראשונה בהריון, שקיפות עורפית, חלבון עוברי, סקר ביוכימי ראשון, סקירת מערכות ועוד. המעקב כולל גם בדיקת רעלת הריון המשלבת בדיקת לחץ דם, חלבון בשתן וכמה ק"ג נוספו מאז הכניסה להריון. בנוסף למעקב רפואי צמוד במהלך כל ההריון, חשוב גם שתהיו ערים לכל תחושה שונה או מוזרה בגוף האם, למשקל גופה, לשגרת התזונה ולביצוע הבדיקות במועד. כך גם לגבי הסימנים הדורשים המשך ברור ומעקב, מעבר למעקב השגרתי. בכל מקרה של ספק או שאלה, כדאי לפנות לרופא/ה המטפל/ת או לאחות ליווי הריון.
מעקב הריון אצל רופא/ה
המלצות משרד הבריאות מתייחסות לכמה פרמטרים בסיסיים, שחשוב שילוו אתכם לאורך מעקב ההריון וכוללים:
מפגשים קבועים
- במהלך המפגש הראשון תתבקשו להעביר מידע רפואי כולל בדיקות גנטיות, במידה ונערכו או כל בדיקה אחרת שרלוונטית להמשך. בנוסף, תקבלו סקירה על הבדיקות הצפויות, המפגשים העתידיים והייעוץ הנדרש.
ניהול מעקב ההריון
- משרד הבריאות ממליץ כי מעקב ההריון, במהלכו בודקים את תקינות ההריון ואת התפתחות העובר, יבוצע על ידי גורם אחד, במטרה לאפשר רצף טיפולי ועקבי.
בדיקות במהלך ההריון
- מומלץ לעיין בטבלת בדיקות הריון לפי שבועות של פמפרס, ולהבין מהי מטרת כל בדיקה. גם אם תקבלו את המידע מהרופא/ה או אחות ליווי הריון, כדאי שתדעו למה לצפות, כולל בדיקות נוספות שאולי תדרשו לעשות. חשוב לזכור כי ישנן בדיקות הכלולות בסל הרפואי ואחרות לא. מומלץ גם להתעדכן עם הצוות הרפואי, לגבי סדרת הבדיקות הצפויות ונתונים שמתעדכנים באופן קבוע.
אחות ליווי הריון
אחות ליווי הריון (שיכולה להיות גם אחות טיפת חלב מוסמכת), אמורה להיפגש אתכם במועדים קבועים, לבדוק את מצב ההריון והעובר, לבצע בדיקה גופנית הכוללת בדיקת לחץ דם ולוודא שביצעתם את כל הבדיקות במהלך ההריון. בדיקת לחץ הדם יכולה להעיד על רעלת הריון, כך גם בדיקות נוספות שייתכן ויבוצעו במסגרת האבחון כדוגמת: בדיקת דם לתפקודי כבד, כליות ורמת טסיות בדם, בדיקת שתן לבדיקת כמות החלבון בשתן בהריון, אולטרסאונד עוברי, מוניטור עוברי, פרופיל ביופיזי ועוד.
בנוסף היא אמורה לעדכן אתכם מה עוד צפוי ולעזור לכם בהכנה להנקה, במידה ותבחרו בכיוון זה. בנוסף תקבלו הנחיות והדרכה בכל הקשור לניהול אורח חיים בריא ונכון בהריון, תעודכנו במידה ויש צורך בצריכת ויטמינים ובמידת הצורך, תופנו לייעוץ של מומחים נוספים, לגבי סוגיות שיעלו בתקופה זו. אחות ליווי הריון היא הגורם איתו תוכלו לדבר על כל מה שמפריע, להציג שאלות ואפילו להעלות בקשות שנובעות מהמצב החדש.
מעקב הריון ובדיקות הריון ניתן לבצע אצל אחות ליווי הריון של טיפת חלב או אחות השייכת לאחת מקופות החולים.
אחות ליווי הריון השייכת לקופת החולים
קיימים הבדלים בין קופות החולים, שבאים לידי ביטוי בכמה פרמטרים:
עלות שירות של אחות ליווי הריון.
ישנן קופות חולים שמעניקות שירות זה ללא עלות רק בהריון הראשון לחברות הקופה ואחרות, גם בהריונות הבאים אחריו..
שירות טלפוני.
רוב קופות החולים, מספקות מענה טלפוני של אחות ליווי הריון ללא עלות, לחברות הקופה. בדרך כלל, שירות זה כלול במוקד הטלפוני של הקופה.
ליווי לאחר הלידה.
ישנן קופות חולים שמעניקות ליווי ותמיכה גם אחרי הלידה, בין אם באמצעות שיחת טלפון או במסגרת פגישות בקופה או בבית הלקוחות.
במידה ובחרתם באחות ליווי הריון השייכת לאחת מקופות החולים, חשוב שתבדקו כבר בשלב תכנון ההריון איזו קופה נותנת את סל הבריאות הטוב ביותר להריון וגם אחרי הלידה (כולל בדיקות הריון), בכל אחד מההריונות.
אחות ליווי הריון השייכת לטיפת חלב
כל אחת מתחנות טיפת חלב הממוקמות ברחבי הארץ, מספקות שירותי בריאות ורפואה גם לנשים בהריון. תחנות טיפות חלב מופעלות על ידי לשכות הבריאות בכל אזור ומעניקות שירות על ידי משרד הבריאות, קופות החולים והעירייה. השירות ניתן ללא עלות.
חשוב לציין כי בקופות החולים וגם בתחנות טיפת חלב ובמסגרת מעקב הריון, ניתן שירות של רופא/ה ואחות ליווי הריון.
מעקב הריון אצל רופא/ה פרטי/ת
מעקב זה (בדרך כלל כרוך בתשלום), כולל ביקורת אחת לחודש אצל רופאים המתמחים ברפואת האם והעובר. במסגרת הביקורים ניתן לבצע את כל הבדיקות במהלך ההריון, כולל שקיפות עורפית, סקירות, דיקור מי שפיר במידת הצורך, ואפילו ליווי בלידה או בניתוח קיסרי. המעקב הינו אישי ופרטני וכולל בכל מפגש גם הערכה לאם ולעובר, הערכת משקל והתייחסות לכל השאלות שעולות אצל בני הזוג.
תדירות מעקב ההריון
מומלץ לבצע מעקב הריון אחת לחודש, עד שבוע 36 כאשר ההריון תקין. לאחר שבוע זה, בדרך כלל יתקיים מעקב של אחת לשבוע עד שבועיים. החל משבוע 40 יתבצע מעקב של אחת ל-3 ימים. ככלל, עדיף שלא להגיע למצב של הריון עודף - וזה אומר לעבור את שבוע 40.0 להריון, עקב החשש לתאונות וסיבוכים לעובר. במצב זה, תדרשו למעקב הריון עודף ואולי לבדיקות הריון נוספות.
מעקב הריון עודף
החל משבוע 40 ויום מתבצע מעקב הריון עודף, הכולל השגחה צמודה על העובר והאם, תקינות ההריון ובדיקות הריון נוספות. במסגרת זו תתקיים בדיקה גופנית מקיפה, ניטור עוברי ובדיקה של צוואר הרחם כדי לבדוק האם יש פתיחה ומחיקה. במעמד זה יוחלט האם ומתי להפנות את האם למיון או לחדר הלידה, והאם יש צורך בזירוז הלידה.
כאשר המעקב נעשה בקופת החולים, תופנו בדרך כלל למעקב הריון עודף בבית החולים בו תרצו ללדת.
שאלות נפוצות
במהלך כל ההריון מתקיים מעקב אחר ההתפתחות התקינה של העובר ובריאות האם. המעקב כולל השגחה של צוות רפואי, בדיקות הריון ושיח פתוח וכן עם ההורים.
לסיכום, מטרתו של מעקב הריון היא לעזור לכם לקיים את כל הבדיקות במהלך ההריון, להיות בהשגחה עקבית ורציפה של צוות רפואי וכדי שתוכלו לשתף ולהעלות כל מה שמטריד אתכם בתקופה זו. במטרה לעשות מעקב הריון לפי שבועות או חודשים גם בבית (מבלי לוותר על מעקב הריון אצל הרופא/ה או אחות ליווי הריון כמובן), חשוב שתדעו בכל שבוע הריון מה עובר על האם והעובר. מחשבון ההריון שלנו, יעזור לכם לקבל מידע חשוב נוסף והוא תאריך הלידה המשוער.
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: