שינת תינוקות - תפיסות מוטעות נפוצות
נכתב ע"י קיילי סלק
לפני שהפכנו להורים, הרעיון שנדבר ונקרא על שינת תינוקות, או נחפש באינטרנט מידע על הנושא, נשמע לנו מוזר. ואז הגיעה ההורות, ומדהים לגלות כמה מזמננו מוקדש למדע השינה ולאופן שבו הוא נוגע לתינוק שלנו.
שינת תינוקות נעשית רלוונטית מיד מרגע שאנו מביאים את התינוק שלנו הביתה. אם התינוק שלכם לא ישן טוב באופן טבעי, שינת תינוקות לא רק רלוונטית, אלא גובלת בתחושת דחיפות, שגורמת לכם לחפש תשובות בשלוש לפנות בוקר בכל אתר שיכול לעזור. ריכזנו עבורכם כאן חלק מהתפיסות המוטעות הנפוצות ביותר לשאלה איך להרדים את התינוק, תפיסות הגורמות לבלבול רב בקרב הורים.
תפיסה מוטעית 1# - תינוקות לומדים להירדם בעצמם בסופו של דבר, אין סיבה ללמד אותם הרגלי שינה
מרבית התינוקות שרק נולדו יכולים לישון בכל מקום, בכל זמן, ובכל תנאי כמעט. מעצם טבעם הם יודעים לישון היטב, מפני שאין להם עדיין תחושה של המקצב הטבעי של היממה, מחזורי שינה – ערות או מה שמכונה שעון ביולוגי. תינוקות רכים זקוקים לשינה כה רבה, שרוב הסיכויים שבכל פעם שתביטו בהם, הם יישנו. מסיבה זו להורים רבים יש תחושה מוטעית לגבי ההתקדמות של התינוק שלהם.
כשמסתיים השלב שבו התינוק שלכם נחשב ליילוד, המקצבים הביולוגיים מבשילים, ולפתע כ-40% מהתינוקות שרק לפני שבוע היו אלופי השינה, כבר לא מצליחים לישון. כ-60% מההורים הם פשוט בני מזל, והתינוקות שלהם ישנים מצוין באופן טבעי ללא מאמץ מיוחד. עבור אותם הורים שהתינוקות שלהם שייכים ל-40% הנותרים, הקטנטנים יזדקקו לעזרה מסוימת, או אימון, כדי להתפתח עם מחזורי שינה נכונים.
תפיסה מוטעית 2# מחזורי שינה - צריך ללמד את התינוק את ההבדל בין יום ולילה על ידי תנומות יום באור
הורים רבים מניחים לתינוק שלהם לישון במהלך היום באור כדי שילמדו את ההבדל בין יום ללילה. אך האמת היא, שאם התינוק עוד לא בן 12 שבועות, עדיין מוקדם עבורו ללמוד את ההבדל בין יום ללילה, ופעמים רבות הוא יהיה ער ללא קשר לשעה ביום. התינוק הרך ער פשוט מפני שהוא חדש בעולם וזקוק להזנה סביב השעון.
ככל שתינוקכם גדל, עדיין הדבר הטוב ביותר הוא להניח לו לישון במהלך היום בחדר חשוך. התינוק יישן טוב יותר בחושך מפני שהפרשת המלטונין גבוהה יותר בהיעדר אור. הזמן בין התנומות הוא זמן מצוין לפתוח את הווילונות ולהכניס אור לחדר. זוהי גם הזדמנות נהדרת להקנות סדר יום לתינוק ולצאת לטיול קטן כדי לשאוף אוויר צח ולספוג אור שמש.
תפיסה מוטעית 3# - "בשום מקרה לא כדאי לתת מוצץ לתינוק שלי".
הורים רבים חוששים ממוצצים. הם לא רוצים להקנות לתינוק הרגל רע, שבסופו של דבר התינוק יהיה תלוי בו. האמת היא, שלא זו בלבד שאין בעיה לתת מוצץ לתינוק, אלא שהאקדמיה האמריקאית של רופאי הילדים בארה"ב (AAP) הצהירה ששימוש במוצץ עשוי אף להפחית את הסיכון של מוות בעריסה.
עם זאת, ראוי לציין כאן הסתייגות קלה אך חשובה. אם התינוק לא מסוגל למצוא ולקחת שוב את המוצץ שלו, כשהוא מוציא אותו מהפה, כדאי לשקול לקחת ממנו את המוצץ. אם התינוק גדול מספיק כדי למצוא ולקחת שוב את המוצץ אחרי שהוא נופל, מומלץ להמשיך להשתמש במוצץ, ואפילו לשים לידו עוד כמה מוצצים, רק כדי להגדיל את הסיכוי שהוא ימצא מוצץ כשהוא צריך, בלי לקרוא לכם לעזרה. במקרה של תינוקות קטנים הזקוקים לעזרה כדי להחזיר את המוצץ לפה, מוטב שלא ייקחו מוצץ.
תפיסה מוטעית 4# - כשתינוק נרדם מאוחר יותר, הוא יתעורר בבוקר בשעה מאוחרת יותר
רוב התינוקות מתעוררים באופן טבעי בין השעות 6:00 ל-7:30 בבוקר. לתינוקות אין רצון לישון עד מאוחר, ולמעשה אין להם יכולת לעשות זאת. זו אולי הפתעה מאכזבת להורים רבים שרוצים עוד כמה שעות שינה. אין זה אומר שלא כדאי לנסות להשכיב את התינוק מאוחר יותר, כי אולי התינוק שלכם דווקא הולך נגד הזרם וכן יישן עד מאוחר. אך רק זכרו שרוב הסיכויים הם שהתינוק שלכם דומה לרוב התינוקות, והשכבה מאוחרת לא תגרום לו להתעורר מאוחר בבוקר, אלא עלולה למעשה לגרום לו להתעורר מוקדם יותר מהזמן האידאלי.
כשאתם משכיבים את התינוק לישון בשעה מאוחרת, אתם מדלגים על חלון השינה הטבעי של התינוק שבו הפרשת המלטונין נמצאת בשיאה, מה שגורם להפסקת המלטונין ולהתחלת ייצור אדרנלין. אדרנלין בשעת ההשכבה גורם להתעוררויות רבות במהלך הלילה ולהתעוררות מוקדמת בבוקר. השכבה במהלך חלון השינה האופטימלי (בין 16:30-18:00 בהתאם לגיל התינוק) אומרת שאתם מכניסים אותו למיטה בזמן שיא הפרשת המלטונין ואינכם מאפשרים ייצור אדרנלין.
תפיסה מוטעית 5# - כל מכשירי הצלילים מרגיעים באותה רמה
כשהורים מחפשים איך להרדים תינוק, הם מגלים הרבה שיטות, אחת השכיחות בהן היא שימוש במכשיר איכותי להפקת צלילים. באופן מפתיע, לא כל מכשירי הצלילים יעילים ליצירת שינת תינוקות טובה.
כשמחפשים מכשיר צלילים לחדר תינוק, כדאי לחפש כזה שמשמיע צלילי מאוורר בנוסף לרעש חום, ורוד ולבן. מחקר מ-1990 גילה שרעש לבן מועיל בתהליך הרדמת תינוק ועוזר לו להמשיך לישון. לפני שאתם קונים מכשיר, ודאו שאפשר להגביר בו את העוצמה, מפני שהצלילים אמורים למסך את הקולות שבאים מבחוץ ולהגביר את סף ההתעוררות של התינוק. אולי הדבר החשוב ביותר הוא להשיג מכשיר שפותח על ידי מומחים לסאונד. כך תוודאו שאיכות הרמקולים ואיכות הצליל עצמו יעניקו את הצלילים המרגיעים האופטימליים עבור שינה אצל תינוקות בצורה טובה ורגועה.
מנגינה מרגיעה היא רק אחת מהשיטות להרגיע את הקטן שלכם כשהוא בוכה ובוכה. מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו בנושא 'איך להרגיע תינוק בוכה' שמרכז לכם את הסיבות העיקריות מדוע הקטן או הקטנטנה שלכם בוכים, וכן 15 שיטות להרגעה.
תפיסה מוטעית 6# - כל כללי שינת תינוקות חלים על כל התינוקות
הסיבה שרבים מכם קראו כל כך הרבה ספרים על שינת תינוקות ועדיין מרגישים תקועים, ולא בטוחים איך מרדימים תינוק או כמה תינוק צריך לישון, היא שכל תינוק הוא אדם ייחודי. אם יש לכם יותר מילד אחד, אתם יודעים שמה שעבד עבור הראשון, לא בהכרח יעבוד עבור השני. הרגלי שינה אצל תינוקות ובכלל שינת תינוקות לא חלים על כל התינוקות. כדי ללמד תינוק להירדם לבד צריך להתחשב במשתנים כמו גיל, משקל, הרגלי אכילה, אישיות ייחודית, מחזורי שינה, סביבת שינה, בקיעת שיניים, התפתחות חום וכד'. הדרך המומלצת לפתח הרגלי שינה אצל תינוקות היא לנסות שיטות שונות ולגלות מה עובד עבור התינוק שלכם, ולהתמיד בכך. תוכלו גם לדבר עם רופא/ת ילדים או עם יועצת שינה, כדי לברר מה מתאים לצרכים של התינוק שלכם.
תפיסה מוטעית 7# - אי אפשר להימנע מהרגרסיה שמגיעה בגיל 8-10 חודשים
הורים רבים חוששים מהרגרסיה הצפויה בגיל 8-10 חודשים ושיבוש מחזורי שינה של תינוקם. הנה החדשות הטובות ביותר שתשמעו היום: אפשר גם אפשר למנוע את הרגרסיה בגיל 8-10 חודשים. השם של התופעה מטעה.
המציאות היא, שבין גיל 8 ל-10 חודשים, עשויות להתחיל בעיות שינה אצל תינוקות, כשהתינוק יעבור משלוש תנומות ביום לשתיים בלבד. המעבר הזה גורם לרוב התינוקות שבעבר ישנו מצוין בלילה, להתעורר לפתע כמה פעמים במהלך הלילה, וגם להתעורר מוקדם בבוקר. למראית עין, אין קשר בין הדברים. הטעות שהורים רבים עושים מבלי לדעת, היא שהם לא משנים את סדר היום לתינוק, את שעת ההשכבה כשהתנומה השלישית יורדת. כששעת ההשכבה לא משתנה, אך התנומה השלישית כבר לא קיימת, התוצאה היא תינוק לא ישן בלילה כי היה ער זמן רב מדי במהלך הערב. זה גורם לתגובת האדרנלין שעליה דיברנו במס' 4, וכשבוע לאחר השינוי בזמנים של תנומות היום, הלילות יתחילו לקרוס ולא תהיה שינת תינוקות ולא שינת מבוגרים.
אפשר לעקוף לחלוטין את השיבוש של מחזורי השינה בשלב זה פשוט בעזרת הקניית הרגלי שינה לתינוק. למה הכוונה? וודאו שהתינוק הולך לישון מוקדם כשבועיים אחרי שהורדתם את התנומה השלישית. כעבור שבועיים, תוכלו לחזור לשעת ההשכבה הרגילה. אם תרצו לחזור בהדרגה לשעה הזאת, התקדמו במנות של 15 דקות בכל לילה, עד שתשובו לשעת ההשכבה הרגילה.
תפיסה מוטעית 8# - תינוק צריך לישון ביום בשעות קבועות
הורים רבים שואלים את עצמם: כמה שעות תינוק צריך לישון ומתי? אז נכון שתינוקכם זקוק לשגרה ולכמות מסוימת של שעות שינה בכל יום, אך הדברים האלה לא צריכים להיקבע על ידי השעון. במקום לקבוע לוח זמנים מוגדר לתנומות שלו לפי השעון, מומלץ לארגן את התנומות לפי זמני ערות וסימנים שהתינוק צריך לישון. במקום לומר: "עכשיו השעה 9:00 והגיע הזמן לתנומת הבוקר", כדאי להגיד לתינוק: "אתה ער כבר שעתיים וחצי, ועושה סימנים שאתה צריך לישון, אז עכשיו הזמן לתנומה הראשונה שלך".
הסכנה של קביעת שעות שינת תינוק, את זמני התנומה שלו לפי השעון היא שאתם עלולים לגרום לתינוק להיות ער יותר מדי זמן, או להשכיב אותו לישון מוקדם מדי, מה שעלול לשבש את מחזורי השינה שלו. חמש-עשרה עד שלושים דקות יכולות להשפיע על יכולתו של התינוק לישון היטב בתנומות היום שלו. הכלל הוא לפקוח עין אחת על השעון, ועין שנייה על התינוק ולשאול את עצמכם שתי שאלות:
האם אנו מתקרבים לסיום שעת הערות הנכונה של התינוק?
האם התינוק מראה סימנים שהוא רוצה לישון? (עיניים מזוגגות הם הסימן הבולט ביותר שאתם צריכים לחפש.)
אם התשובה חיובית לשתי השאלות, הגיע הזמן לתנומה. לאחר שתעשו זאת במשך שבועיים, התינוק ייכנס באופן טבעי לקצב והשגרה שלו תהיה פחות או יותר דומה בכל יום.
ומה קורה כשהשעון מתחלף? מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו בנושא שינה ומעבר לשעון חורף.
תפיסה מוטעית 9# - אימון שינת תינוקות גורם נזק והזנחה
לפני שנטפל בעניין הזה, זכרו תמיד לעשות מה שמרגיש הכי נכון לתינוק שלכם, ומה שתואם בצורה הטובה ביותר את הערכים שלכם כהורים. ולאחר שאמרנו זאת, אם מסתכלים על הנתונים האמפיריים שנאספו ממחקרים על אימון שינת תינוקות – הממצאים הראו שאין שום נזק או הזנחה באימון שינה של תינוק. אף מחקר תקף אינו תומך בטענה שאימון שינת תינוקות והפרשת הקורטיזול בעקבותיו, גורמים לתינוקות נזק כלשהו בטווח קצר או ארוך.
יותר מכך, קיים גוף מחקר מוערך, המראה כי הקניית הרגלי שינה אצל תינוקות, לא רק שאינה מזיקה, אלא שהתוצאה שלה, שינה משקמת, משפיעה באופן ישיר וחיובי על ההתפתחות הקוגניטיבית, על ויסות מצבי הרוח, ועל התגבשות הזיכרון. במחקר ארוך-טווח שנמשך 6 שנים, ילדים שעברו אימון שינת תינוקות התנהגותי הראו התקשרות בטוחה עם הוריהם, ונהנו מהרגלי שינה בריאים לאורך זמן.
אם רופא/ת הילדים שלכם מרוצה מהעלייה במשקל התינוק, ונותן/ת לכם אור ירוק להתחיל, אתם יכולים להיות רגועים שאינכם יוצאים למסע מסוכן עבור התינוק שלכם. התוצאה היחידה של אימון שינת תינוקות היא תינוק שיודע איך להירדם באופן עצמאי ולישון כל הלילה, ולמעשה מבקש שתיקחו אותו למיטתו כשהוא מרגיש ישנוני.
תפיסה מוטעית 10# - עיכובים כמו מעבר לאזור זמן אחר, בקיעת שיניים, ומחלות מחזירים אתכם לנקודת ההתחלה באימון שינת תינוקות
החשיבה כאן נכונה רק מחצית הדרך. נכון שבקיעת שיניים, מחלות ונסיעות יכולות בהחלט להשפיע על מחזור שינה של תינוק. אך תינוק שעבר אימון שינת תינוקות, יתאושש מהשינויים הללו הרבה יותר מהר ממה שנדמה לכם. נסביר בעזרת אנלוגיה של צביעת שיער. כשצובעים את השיער לראשונה זהו עסק יקר וגוזל זמן מפני שצובעים מהשורשים עד הקצוות. בפעם הבאה, התהליך גם יגזול פחות זמן וגם יעלה פחות, מפני שצובעים רק את השורשים. רוב השיער כבר צבוע ולכן התהליך כבר לא ארוך כל כך בפעמים הבאות. הרגלי שינה אצל תינוקות דומים לזה. בפעם הראשונה זה ייקח זמן, יהיו דמעות (לפעמים לא מעט) עד שתעברו את זה. אך מרגע שזה קורה, ההרגל החיובי מתגבש, המיומנות נלמדת ולא עוזבת את התינוק.
כך שכאשר אתם חוזרים מאזור זמן אחר או מסיימים שבוע שבו מחזורי שינה השתבשו מסיבה זו או אחרת, תצטרכו רק כמה ימים כדי להזכיר לתינוק את שגרת השינה שלו כדי שהוא ישוב להרגליו הטובים. זה ייקח פחות זמן בכללי, הבכי יירגע מוקדם יותר, העוצמה לא תהיה דומה לפעם הראשונה. אתם פשוט "צובעים שורשים" אם תרצו.
תפיסה מוטעית 11# - נהיה כבולים לבית כשנתחיל באימון שינת תינוקות
זוהי שאלה נפוצה וחשש שעולה אצל הורים רבים. התשובה היא, נכון – בשבועיים הראשונים מומלץ להקפיד על 100% עקביות ולבצע את כל תנומות היום וההשכבה בלילה בשעה הייעודה, כשהתינוק במיטתו, בסביבת שינה נכונה (חושך ומכשיר צלילים איכותי), ועם פעולות קבועות לפני שעת השינה. שגרה קבועה משפיעה לחיוב על שעות שינת תינוק ולכן היא חשובה, אז באותם שבועיים ראשונים, היערכו להישאר בבית ואל תעשו תכניות ליציאה או טיולים.
אחרי השבועיים הראשונים, רצוי לשמור על הכלל של 80/20. 80% שעות שינה תינוק צריכים לקרות במהלך היום והלילה, כשהוא במיטתו ובהתאם ללוח הזמנים המתוכנן. 20% הנותרים מאפשרים את הגמישות שכולנו צריכים בחיים. כל עוד רוב שעות שינת תינוק מתרחשים לפי לוח זמנים צפוי ועקבי בסביבה שמעודדת שינה, ה-20% הנותרים שקורים בעגלה או בחדר בבית של חברים או סבא וסבתא לא יהרסו את כל העבודה הקשה שעשיתם כדי להרגיל את התינוק לשינה טובה.
יש הרבה מה ללמוד בכל הנוגע לנושא שינת תינוקות: כמה שעות שינה תינוק צריך, איך להרדים תינוק בן חודש ויותר, מאיזה גיל תינוק ישן לילה שלם, תנוחת שינה על הבטן תינוקות וגם איך ללמד תינוק להירדם לבד. אך חשוב לזכור כי הידע שתרכשו בנושא שינת תינוקות יעזור לכם וגם לתינוק שלכם ליהנות משינה טובה.
לפני שתינוקכם מגיח לעולם ומשנה את חייכם, נצלו את תקופת ההריון ללמידה, שינה וגם לבחירת שם מתוך מאגר השמות שלנו. ואם אתם עדיין לפני הלידה, חשבתם לעצמכם כמה לילות שינה רציפים עדיין לפניכם כשההריון מתקדם? חשבו את מועד הלידה המשוער במחשבון שלנו.
קראו עוד בנושא תינוק
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: