איך תקראו עקומת גדילה של תינוק במהלך 24 החודשים הראשונים
תינוקות נבדלים זה מזה במידות ובמבנה הגוף, וכל תינוק גדל בקצב שלו. בביקוריכם אצל רופא/ת הילדים, ישרטטו עבורכם את הגדילה של תינוקכם על עקומת גדילה כדי לוודא שהוא מתקדם בכיוון הנכון. עקומת גדילה אולי נראית מסובכת במקצת, אך הצוות הרפואי יוכל לעזור לכם להבין את הכלי השימושי הזה ולהסביר את המשמעות עבור הקטנטן שלכם.
מהי עקומת גדילה של תינוקות?
עקומת גדילה של תינוקות היא כלי חשוב שבאמצעותו הצוות הרפואי בודק את הבריאות הכללית של תינוקכם. העקומות משמשות להעריך כיצד התינוק גדל בהשוואה לתינוקות אחרים בני אותו גיל ומין, ולראות כיצד הוא מתפתח לאורך הזמן. קיימים תקנים (סטנדרטים) של התפתחות תינוקות מתחת לגיל 24 חודשים, המיועדים לבדוק את הדברים הבאים:
היקף הראש (המרחק סביב החלק הגדול ביותר של הראש, המראה כיצד מוחו של התינוק גדל).
יחס משקל לאורך.
משקל לפי גיל.
אורך לפי גיל.
קיימות עקומות שונות לבנים ולבנות, וקיימות גם עקומות שונות לתינוקות מתחת לגיל 24 חודשים ולגיל שנתיים ומעלה. לגבי כל פרמטר קיימת טבלת התפתחות תינוקות בה נעזר הצוות הרפואי.
כדאי לדעת שהמידע המוצע בכל עקומת גדילה ייבחן על ידי הרופא/ה בהקשר של אבני דרך התפתחותיות נוספות, מידות הגוף של בני המשפחה, וגורמים אחרים. לפניכם עקומת גדילה בנים ובנות של משרד הבריאות להורדה:
עקומת גדילה בנים: התפתחות תינוקות מהלידה עד 24 חודשים
עקומת גדילה בנות: התפתחות תינוקות מהלידה עד 24 חודשי
מתי ואיך מודדים את התינוק?
יש להניח שביקורכם הראשון במרפאת טיפת חלב ייערך כמה ימים לאחר הלידה או זמן קצר לאחר צאתכם מבית החולים. בדיקת התפתחות התינוק שלכם תהיה חלק שגרתי מכל ביקור, החל מהביקור הראשון. בדיקות מעקב של התפתחות תינוקות נערכות בתחילה אחת לכמה שבועות, ולאחר מכן אחת לכמה חודשים, עד שהתינוק מגיע לגיל שנה. הצוות הרפואי יציג לכם את התוצאות על גבי טבלת התפתחות הילד, יגיד לכם אם עליכם להגיע לעיתים תכופות יותר לביקורת, ומה הם זמני הביקורים הבאים מאותו זמן ואילך. הצוות הרפואי של תינוקכם הוא שותף שלכם, ועליכם להרגיש בנוח להעלות כל שאלה שעולה בדעתכם לגבי התפתחות התינוק שלכם. כל ביקור במרפאה הוא הזדמנות לקבל חיזוק על ביצוע עבודה נהדרת כהורים.
כך מודדים את התינוק בדרך כלל:
היקף הראש: לוקחים סרט מידה רך, ועוטפים סביב החלק הרחב ביותר של ראש התינוק מעל הגבות, אל מעל האוזניים, ועד החלק האחורי של הראש.
אורך: לא קל למדוד אורך של תינוק מתפתל, אך הצוות הרפואי מפתח מומחיות בתחום. הם יניחו את התינוק על שולחן שטוח, וימתחו את רגליו כדי לקבל מדידה מדויקת מקצה הקודקוד עד לתחתית כפות הרגליים.
משקל: תתבקשו להפשיט את התינוק מבגדיו, והצוות הרפואי ישתמש במאזניים מיוחדים לתינוקות כדי למדוד את המשקל באופן המדויק ביותר.
מה עוד יקרה בבדיקות המעקב הבריאותיות של התינוק:
כיצד אפשר להבין את עקומת הגדילה של התינוק או הילד?
כאמור, עקומת הגדילה היא גרף המציג מידע חשוב (להורה ולצוות הרפואי), לגבי התפתחות התינוק בשנים הראשונות לחייו. לפי משרד הבריאות, מדובר באחד המדדים החשובים ביותר להערכת מצבם הבריאותי והתזונתי של התינוק או התינוקת.
הרופא/ה או אח/ות טיפת חלב, יוכלו לעזור לכם להבין את הגרף כשתגיעו לביקור. יחד עם זאת, ואולי גם כדי שתוכלו להגיע מוכנים ועם שאלות, הכנו עבורכם מדריך להבנת עקומת הגדילה. שימו לב! חשוב לקרוא את התרשימים המתייחסים למגדר וזה אומר, עקומת גדילה לבנים במידה ויש לכם תינוק, ועקומת גדילה המיועדת לבנות, במידה ויש לכם תינוקת.
מקור הגרפים המוצגים מטה, הוא אתר משרד הבריאות. הדוגמאות שהוספנו לכל גרף נועדו כדי להמחיש את אופן הבנת הטקסט.
היקף ראש לפי גיל. בשלב הראשון, מצאו את מדד גיל התינוק שלכם בחודשים, פרמטר הנמצא בחלק התחתון של הגרף. החודשים עצמם ממוספרים, וכל חודש מיוצג על ידי קו אנכי. כעת חפשו את מידת היקף הראש של התינוק, מדד שנמצא בצד שמאל של הגרף. עקבו אחר הקו האופקי והאנכי עד שהם נפגשים. ברוב המקרים הנקודה תהיה על קו האחוזון המתעגל ימינה, שבסיומו תגלו המספר המציין את האחוזון בו נמצא ילדכם.
בדוגמה מעלה, ניתן לראות גרף של תינוקת בת 3 חודשים, המייצג שימוש מקובל בגרפי גדילה. במקרה הזה, היקף ראשה הוא 39.5 ס"מ וזה אומר, שהיא נופלת באחוזון 50. המשמעות של נתון זה, שמחצית הבנות בגיל 3 חודשים הן בעלות היקף ראש גדול יותר, והחצי השני עם היקף ראש קטן יותר, ביחס לתינוקת הזו.
משקל ואורך לפי גיל. הפרמטר המתייחס לאורך ילדכם בס"מ, נמצא בחלק התחתון של הגרף. משקל הילד בקילוגרמים ממוקם בצד שמאל. עקבו אחר הקו האופקי והאנכי עד לנקודת המפגש ביניהם. בסופו של קו האחוזון המעוגל תגלו את התוצאה, וזה אומר האחוזון בו נמצא ילדכם.
בדוגמה מעלה, ניתן לראות גרף המייצג תינוק שמשקלו 6.5 ק"ג וגובהו 60 ס"מ. הילד נמצא באחוזון 85, מבחינת היחס בין אורכו למשקלו. נתון שמצביע על כך ש - 85% מהתינוקות ישקלו פחות, ורק 15% ישקלו יותר, מתינוק זה.
אורך לפי גיל. בדומה לדוגמאות המוצגות מעלה, ניתן לקרוא באותו אופן, גם את עקומת הגדילה המציגה את אחוזון הילד, אורך לפי גיל, של משרד הבריאות. את מידת האורך (גובה) של ילדכם בס"מ, ניתן למצוא בצד שמאל של הגרף. גילו של ילדכם בחודשים, נמצא בתחתית עקומת הגדילה. עקבו אחר הקו האופקי והאנכי עד הנקודה בה הם נפגשים. בסופו של קו האחוזון המתעגל, תוצג התוצאה באחוזים.
משקל לפי גיל. גם בגרף הזה ניתן למצוא את האחוזון בו נמצא ילדכם, כפי שעשיתם בגרפים הקודמים. משקלו של הילד בק"ג יוצג בצד שמאל של הגרף. גילו של הילד בחודשים יוצג בחלק התחתון של עקומת הגדילה. עקבו אחר הקו האופקי והאנכי עד לנקודת המפגש שלהם. בסופו של קו האחוזון המעוגל, תתגלה התוצאה באחוזים.
איך מפרשים את התוצאות של התפתחות התינוק?
הצוות הרפואי הוא המתאים ביותר להסביר לכם על התפתחות התינוק שלכם והגדילה שלו. חשוב לזכור שהעקומות מציגות דפוסי גדילה טיפוסיים לבנים ולבנות, ויש מגוון רחב של תוצאות בריאות. אין תוצאה אידאלית יחידה שבוחנים בנפרד, אך באופן אידאלי, תינוקכם אמור להתקדם באותו דפוס גדילה (לאורך עקומת גדילה) על פני זמן, והאורך והמשקל שלו אמורים לעלות באופן פרופורציונלי זה לזה. אתם יכולים להיעזר גם בתוכנת מחשבון התפתחות תינוקות, שתיתן לכם מידע נוסף לגבי הנתונים של התינוק שלכם. ישנו גם מחשבון משקל תינוקות, המתייחס למשקל של תינוקכם בהשוואה לטווח המשקל התקין בו הוא צריך להיות.
מהו אחוזון גדילה?
עקומת גדילה של תינוק מראה באיזה אחוזון גדילה נמצא התינוק שלכם בהשוואה לאחרים באותו גיל ומין. האחוזונים מוצגים בצורת עקומות. לדוגמה, אם לתינוקכם יש אחוזון גובה בנים 70 לפי גיל, המשמעות היא ש-30 אחוז מהתינוקות הבנים באותו גיל הם גבוהים ממנו, ו-70 אחוז נמוכים ממנו. אם מסתכלים על אחוזון משקל, תינוקות מושווים לתינוקות אחרים באותו הגיל ביחס למשקלם.
עם זאת, נתון זה לבדו אינו מציג את התמונה המלאה. הצוות הרפואי שמטפל בכם יעריך מספר ערכים לאורך זמן כדי לראות את המגמה של התפתחות התינוק, בהשוואה לעקומת הגדילה הממוצעת המוצגת בתרשים.
כדאי להשתדל לא להתרכז מדי במספר יחיד. קיים טווח רחב של מידות גוף ואורכים בריאים, וגורמים רבים משפיעים על הגדילה של תינוקכם, לרבות תורשה, גורמים סביבתיים, תזונה, רמות פעילות ובעיות בריאותיות. העיתוי שבו תינוקות עוברים קפיצת גדילה גם הוא משתנה. לדוגמה, תינוקות יונקים ותינוקות הניזונים מפורמולה מגלים דפוסי גדילה שונים במקצת. תינוקות יונקים בדרך כלל מעלים משקל לאט יותר מתינוקות שאוכלים פורמולה לתינוקות, ותינוקות שאוכלים פורמולה בדרך כלל עוברים קפיצת גדילה ומעלים משקל במהירות רבה יותר אחרי גיל 3 חודשים. במונחי משקל, תינוק שגדל בקצב תקין יכפיל את משקלו עד גיל 5 או 6 חודשים, וישלש אותו עד גיל שנה. הצוות הרפואי הוא המתאים ביותר להסביר לכם אם התינוק שלכם במסלול הנכון.
מה קורה אם דפוס הגדילה של התינוק שלי משתנה?
דפוס גדילה שונה לא בהכרח מעיד על בעיה. ייתכן, לדוגמה, שהתינוק שלכם פשוט עובר קפיצת גדילה. עם זאת, לעיתים השינוי בדפוס הגדילה עשוי לאותת על בעיה, והצוות הרפואי יחקור את העניין. לדוגמה, אם תינוקכם תמיד שקל יותר או היה גבוה יותר מ-40 אחוז מיתר התינוקות בגילו ובאותו המין, אך כעת הוא שוקל יותר או גבוה יותר מ-80 אחוז מהתינוקות בגילו, רופא/ת הילדים עשוי/ה לבדוק מה גרם לגדילה המואצת הזאת. שינוי נוסף שעשוי להצביע על בעיה הוא אם תינוקכם לא מעלה במשקל ובגובה בקצב קבוע, למשל אם יש לו אחוזון גובה או אחוזון משקל שמשתנים לעיתים תכופות. כאשר בוחנים אחוזונים, תינוקות בריאים שניזונים בצורה טובה בדרך כלל יגדלו בקצב צפוי מראש והאחוזונים יישארו קבועים. כל שינוי בקצב התפתחות התינוק יכול לעזור לרופא/ה לגלות בעיות בהאכלה, בעיות התפתחותיות או רפואיות, ולטפל בהן.
דבר נוסף שיכול לסייע בגילוי בעיות בקצב התפתחות תינוקות הוא מחשבון גדילה ילדים. ניתן להזין בו את הנתונים של תינוקכם, כמו גובה, משקל והיקף ראש, ולראות האם הערכים הללו תקינים ביחס לגיל ולמין שלו. ניתן להיעזר בתוכנת מחשבון גדילה תינוקות בקופת החולים או במרפאות טיפת חלב.
מה קורה אם התינוק שלי מעל או מתחת לממוצע?
מרבית התינוקות נמצאים בין אחוזון גדילה 3 לבין אחוזון גדילה 97, אך במקרה שלא, עשויים להיות לכך גורמים רבים והצוות הרפואי יביא בחשבון מגוון מהם, כמו האם תינוקכם מגיע לאבני דרך התפתחותיות אחרות, או איזה מבנה גוף הוא ירש מהמשפחה. יש משפחות שהתינוקות בהן גדלים מהר, ואילו באחרות התינוקות מעלים משקל וגובה לאט וביציבות. לא צריך לדאוג, וכדאי לזכור שקיימים הבדלים אישיים כשבודקים עקומת גדילה של כל תינוק. אם רופא/ת הילדים קבע/ה שתינוקכם נמצא בעודף משקל, בתת-משקל, גדל מהר מדי, או גדל לאט מדי, אפשר לסמוך על כך שהמעקב נכון ואתם בידיים טובות – נותר רק לפעול בהתאם להמלצות הרופא/ה לגבי הצעד הבא.
בעזרת עקומת גדילה, תוכלו לוודא שתינוקכם מתפתח בקצב הנכון לו. זכרו כי תזונה מתאימה וגם שינה בהתאם למחזורי שינה משמעותיים להתפתחות תקינה של התינוק.
ודאי ישמח אתכם (ואולי אף יפתיע) לראות עד כמה תינוקכם גדול כעת בהשוואה ליום שבו נולד.
ד"ר עדי קליין מנהלת אגף הילדים מרכז רפואי הילל יפה, ויו״ר חיפ״ק (חברה ישראלית לפדיאטריה קלינית).
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: