טחורים בהריון ואחרי לידה: לא נעים אך בר טיפול
בוודאי שאלת את עצמך מה זה טחורים, או איך נראים טחורים בהריון? מדובר בהתנפחות של ורידים וכלי דם מוגדלים, באזור פי הטבעת. הטחורים מתפתחים כאשר הוורידים הופכים נפוחים או מגורים. הסימפטומים לטחורים הנם: גרד, כאב, נפיחות סביב פי הטבעת, כאבים בפי הטבעת, כאב במהלך מתן צואה או לאחר מכן, לעיתים מלווה בדימום אדום בוהק, הרגשה של גוש התלוי מחוץ לפי הטבעת, תחושה כי שורף בפי הטבעת ועצירות. ייתכן גם מצב בו טחורים בהריון, עלולים גם לגרום לכאבים בישיבה או בעמידה. טחורים בהריון, יכולים להופיע במהלך ההריון, אך יתכן גם מצב של טחורים אחרי לידה.
טחורים פנימיים מופיעים בתוך פי הטבעת התחתונה, אינם גלויים, וברוב המקרים לא יגרמו לכאב או גירוי. טחורים חיצוניים מופיעים בחלקו החיצוני של פי הטבעת, ועלולים לגרום לכאב ולאי-נוחות.
טחורים בהריון - למה זה קורה?
ישנם מספר גורמים שעלולים לגרום להופעת טחורים בהריון:
עלייה בנפח הדם
עומס רב המופעל על הגוף, במיוחד בשליש האחרון של ההריון, כולל לחץ על כלי הדם והורידים, על קרקעית האגן, פי הטבעת ואזורים נוספים בגוף
משקל עודף והרחם הגדל, שעלולים להפעיל לחץ על הוורידים הממוקמים ליד פי הטבעת
מאמץ גדול במהלך ההריון בעת הטלת צואה, במיוחד במצב של עצירות, שעלולה לנבוע כתוצאה מצריכת תוסף ברזל
עלייה ברמות הורמון הפרוגסטרון, שעלולה לגרום גם להיחלשות השרירים בגוף, כולל אזור פי הטבעת
לחץ דם גבוה
טחורים אחרי לידה
גם אם לא יצא לך לחוות טחורים בהריון, ייתכן שהם יופיעו אחרי לידה. בדרך כלל זה קורה כתוצאה מלחץ על רצפת האגן, שעלול להופיע במהלך הלידה. טיפול בטחורים אחרי לידה דומה מאוד לטיפול במצב של טחורים בהריון. ההבדל היחיד הוא היכולת לצרוך תרופות, במיוחד אם את מניקה. בכל מקרה, כדאי שתתייעצי עם הרופא/ה שלך.
מה ההבדל בין טחורים לבין פיסורה?
בניגוד לטחורים, שהנם התרחבות של כלי דם באזור פי הטבעת, פיסורה היא למעשה סדק שאינו נרפא, פצע בפי הטבעת, שבא לידי ביטוי בכאב חזק ו/או דימום בזמן יציאה. קשה להבדיל בין תופעה של טחורים בהריון או טחורים אחרי לידה לבין פיסורה בהריון, ולעיתים את עלולה גם לסבול משניהם במהלך ההריון.
פיסורה- תסמינים ודרכי זיהוי
במקרה של פיסורה, את עלולה להרגיש כאב חד או צריבה בזמן יציאה. התחושה עלולה להימשך גם כמה שעות, ולעיתים תלווה בדימום בצבע אדום בהיר על נייר הטואלט או הפרשה בצבע צהוב. ייתכן ותרגישי גם בגרד מתמשך באזור פי הטבעת, ואולי תבחיני בקרע או סדק הנראה לעין.
מה גורם למצב של פיסורה בהריון? מתי צריך ניתוח?
פיסורה בהריון עלולה להיגרם כתוצאה ממצב של פצע באזור פי הטבעת, שעלול לגרום להתכווצות של השרירים באזור או בתעלה האנאלית, ועקב כך למצב של ירידה באספקת הדם. עצירות, שלשולים והשינוי שעובר הגוף במהלך ההריון ולקראת הלידה, עלולים לגרום גם הם למצב של פיסורה. במצב קיצוני של פיסורה, ובמידה והמקום אינו מחלים תוך שישה שבועות לכל המאוחר, יתכן שמדובר במצב של פיסורה כרונית וכדאי לשקול ניתוח פיסורה.
טיפול בטחורים ובפיסורה - כיצד להקל על טחורים בהריון ועל פיסורה
קיימות כמה דרכים שיכולות לעזור לך להתמודד עם טחורים בהריון וגם עם פיסורה:
הימנעי מעמידה ממושכת
כשאת צריכה ללכת, לכי ואל תחכי. אל תבזבזי זמן רב מדי בישיבה על האסלה, דבר שעלול לגרום ללחץ מיותר על הורידים באזור
נסי לתמוך ברגלייך, במהלך הביקור בשירותים. בצורה כזו תוכלי לנסות ולהשפיע על מיקומו של הרקטום, ועל מעבר הצואה
שבי על חבילת קרח, כדי להפחית כאב או אי הנוחות
הקפידי על פעילות גופנית סדירה, כדי לשפר את זרימת הדם שלך (באישור הרופא/ה כמובן)
השתמשי בבד לח (מים קרים), כדי להקל על הכאב. החזיקי אותו בעדינות כנגד הטחורים ואל תשפשפי
אחרי עשיית צואה, נקי את פי הטבעת שלך עם נייר טואלט לח. השתמשי במגבונים מיוחדים לניגוב אזור פי הטבעת, הנמכרים ברשתות הפארם
במהלך עשיית צואה, נסי לא ללחוץ יתר על המידה. אם לא יוצא, חכי בסבלנות.
שתי הרבה מים – זה טוב גם לתופעה של טחורים בהריון וגם בכלל!
התפנקי באמבטיה קרירה או שטפי את האזור – זה יכול לכווץ את כלי הדם ולהרגיע
התייעצי עם הרופא/ה לגבי היכולת לצרוך תרופות, נרות או למרוח משחות או קרמים, שיכולות להקל על הכאב, במהלך ההריון
טחורים ותזונה
השינויים ההורמונליים המכינים את שרירי האגן לעבודה מאומצת, עלולים להאט את פעילות מערכת העיכול, בעוד הרחם הגדל שלך. המצב עלול להפעיל לחץ על אברים אחרים ולגרום גם לעצירות, שיכולה להוביל למצב של טחורים בהריון. אם זה המקרה, נסי לשמור על הצואה שלך רכה, על ידי צריכת מזון עשיר בסיבים תזונתיים. לדוגמא: לחם מקמח מלא, קטניות, פירות (להוציא בננה) וירקות, שמן בריא ושתייה מרובה של מים.
טחורים בהריון ורפואה משלימה
דרך נוספת לטפל במצב של טחורים בהריון היא רפואה משלימה, נטורופתיה, משחות טבעיות או תרופות סבתא, שיכולות לסייע באופן משמעותי ולהקל על הכאב שאת עלולה לחוש כתוצאה ממצב של טחורים בהריון או של טחורים אחרי הלידה.
גם הרפואה הסינית מציעה מגוון דרכים כדי לתת מענה, דהיינו להקטין את הטחורים וכך לנסות ולהקל על הכאב והסבל, שאת עלולה לחוש. הטיפול ברפואה הסינית, מתבסס על האבחון כי במהלך תקופת ההריון, הגוף עלול לסבול מחולשה וחוסר איזון, שיכולים לגרום לעומס על מערכת שונות בגוף, כולל על אזור פי הטבעת.
בפועל, ישתמש המטפל במחטים, אותם יחדיר בצורה עדינה למספר אזורים בגוף. כך ניתן מענה לתופעות הלא נעימות שגורמים הטחורים, לחיזוק הגוף ולמצבו הכללי.
חשוב לזכור כי בכל פעם שאת חושבת לנסות כל סוג של תרופה או טיפול אלטרנטיבי, חשוב שתתייעצי קודם עם הרופא/ה שלך.
הירשמי לאתר ותוכלי לקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך!
במידה ואת רוצה לדעת מה עובר עליך ועל העובר בכל אחד משבועות ההריון או לחשב שוב את תאריך הלידה המשוער שלך, בשמחה!
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: