שבוע 8 להריון: התפתחות התינוק שלך

השבוע נוצרות אצבעות זעירות בידיים וברגליים. הזנב של הקטנטן שלך מתחיל להיעלם. צורתו של העובר יותר מרובעת מעגולה כעת.

לא רק הגפיים מתפתחות - גם החלק האמצעי מתקדם בצעדים קטנים. בתהליך היווצרות המעיים, חודרת לולאה אמצעית לתוך חבל הטבור כי אין מספיק מקום בשבילה בבטן. גם בשלב כה מוקדם המעיים כבר פועלות בפינוי פסולת מן הגוף. בעוד חודש, כשהחלל בבטן של הקטנטן שלך יגדל, המעיים ינועו אל מחוץ לחבל הטבור ויתפסו את מקומם בחלל הבטן.

אם היית יכולה לדחוף קלות את הגוף הקטן שלו עם האצבע שלך, היית רואה אותו מיטלטל באופן רפלקסיבי. מערכת העצבים המתפתחת כבר מתקשרת עם השרירים.

מה גודלו של העובר שלך בשבוע 8 של ההריון?

העובר שלך עשה כבר דרך ארוכה – ובקרוב תהליך הגדילה שלו אף יתקדם מהר יותר. העובר הממוצע הוא בגודל של פרי הפטל ואורכו 1.5-1.3 ס"מ. משקלו הממוצע הוא כ-1.4 גרם.

embryoimage-week08-700

מה עובר על הגוף שלך בשבוע 8 להריון

בשבוע 8 רוב תופעות ההריון כבר מופיעות במלוא עוצמתן. ריחות שמעולם לא הטרידו אותך לפני כן יהיו מורגשים היטב, הודות לרמת הורמונים גבוהה שמגבירה את חוש הריח שלך וגורמת לבטן שלך להרגיש כאילו את באמצע נסיעה ברכבת הרים. ייתכן שתשמעי את פעימות הלב של התינוק בפעם הראשונה – סוף סוף פיצוי נעים על חלק מהתופעות הלא כל כך נעימות שאת חווה.

תופעות ההריון שלך

בחילות בוקר - ההורמונים שגורמים לבחילות בהריון סוערים עכשיו במלוא המרץ. החדשות הטובות הן שרמת ההורמונים אמורה להתחיל לרדת משבוע 10, לעתים אפילו קודם, ובשליש השני אף יותר מכך. בשלב זה עדיין כדאי שיהיו לידך קרקרים שתוכלי לכרסם לפני שאת יוצאת בבוקר מהמיטה ולאכול לאורך היום חמש עד שש ארוחות קטנות במקום שלוש ארוחות גדולות.

סלידה מריחות וממאכלים. טעמים וריחות מסוימים שמעולם לא הטרידו אותך, עלולים לדחות אותך במהלך ההריון. זה קורה בגלל רמת ההורמונים שעולה בתקופה זו, שיכולה לשפר את חוש הריח ולגרום לבטן שלך להרגיש כאילו עלית על רכבת הרים.

שלשול - קרוב לוודאי שמערכת העיכול שלך הרבה יותר רגישה מאשר בדרך כלל. הקפידי לשמור על הרגלי אכילה בריאים, כיוון ששלשול יכול להיגרם ממזון שאינו בריא. הקפידי לשתות הרבה וצרי קשר עם הרופא/ה שלך במידה שהמצב לא השתפר בחלוף 24 שעות, או שהוא מלווה בתסמינים אחרים. אל תשתמשי בתרופה שעוצרת שלשולים בהריון לפני בדיקה עם הרופא/ה שלך.

השתנה מרובה - כן, את עדיין הולכת המון לשירותים. התופעה הזו תלך ותחזור עם שינוי התנוחות של העובר במהלך ההריון.

רואים כבר בטן של הריון? זה בהחלט יכול לקרות החל מהשבוע ה-8, בייחוד בשעות הערב! את גם יכולה לראות עלייה קלה במשקל.

התכווצויות של הבטן - התכווצויות יכולות להיות קשורות להתרחבות המתמדת של הרחם שלך. אם ההתכווצויות חמורות או שהכאב שונה מזה של התכווצות רגילה, פני לרופא/ה שלך כדי לשלול בעיות.

כאבי גב. בשבוע 8 להריון את עלולה לסבול מכאבי גב, במיוחד באזור הגב התחתון. הסיבה לכך היא ששרירי הגב עובדים קצת יותר קשה מהרגיל. זה קורה בעקבות חלוקה שונה של עומס משקל הגוף, כדי לתת מענה לרחם הגדל. בנוסף, משתנה גם מרכז הכובד שלך והורמוני ההריון גורמים לרפיון הרצועות במפרק האגן.

כתמי דם קלים - כמה טיפות דם הן דבר שכיח, אולם אם את מוטרדת מהנושא זכרי לשאול את הרופא/ה על כך בבדיקה הבאה או התקשרי מיד אם מדובר בדימום כבד.

עייפות - תפסי עוד כמה דקות של שינה בכל זמן אפשרי. אם את מרגישה עייפות קשה, הקשיבי לגוף שלך

קושי בהירדמות - רמות ההורמונים המשתנות, אי נוחות, וביקורים תכופים בשירותים תורמים לקושי שלך לישון היטב. אם את ממש ערנית, נסי להאזין למוסיקה רגועה או לקרוא ספר. בכל מקרה, אל תפתחי את הטלפון הנייד או את הטאבלט שלך. במחקרים מהתקופה האחרונה נמצא כי האור העולה מן המכשירים האלקטרוניים יכול לתעתע במוח שלך ולגרום לו להיות ערני יותר, ובכך מחבל במאמצים שלך לחזור לישון.

שבוע 8 להריון: דברים שכדאי לקחת בחשבון

בניית מלתחה חדשה. הגיע הזמן להוסיף כמה בגדים נוחים ומבדים נמתחים למלתחה שלך, בהם תוכלי להשתמש גם כשהגוף גדל. ייתכן שכבר עכשיו הבגדים שלך צמודים מדי ובשלב הזה את מעדיפה להחליפם. אל תשכחי להתאים גם את מידת החזייה, שתוכל לשמש אותך לאורך כל ההריון, במיוחד כשהחזה גדל.

התעמלי ושמרי על עצמך. שמרת על כושר עד ההריון, בדרך כלל אין בעיה שתמשיכי לעשות את הפעילויות שאת נהנית מהם (ובכל מקרה, ודאי זאת עם הרופא/ה שלך כדי להיות בטוחה). לקבלת מידע נוסף וטיפים בנושא, את מוזמנת לקרוא את המאמר שלנו בנושא 'ספורט בהריון'.

חשוב שתשמרי על עצמך! הגיע הזמן לבדיקה אצל הרופא/ה. אם לא בחרת רופא/ה עד כה, זה הזמן. לנשים שהחלו את מעקב ההריון שלהן בשלושת החודשים הראשונים יש הריונות קלים יותר ותינוקות בריאים יותר מאשר נשים שלא עשו זאת. לא משנה אם בחרת ברופא נשים, רופא משפחה, אחות המתמחה בהריון או מיילדת, חשוב שתרגישי בנוח עם הגישה הטיפולית שלהם.

האם כדאי לי לספר על ההריון? הרבה דיונים עוסקים בשאלה הזו: מתי כדאי לי לבשר את הבשורה המשמחת לשאר העולם? יש זוגות שמספרים על ההריון מיד לכמה חברים ובני משפחה. אחרים בוחרים לחכות עד לאחר סיום השליש הראשון, אז הסיכון להפלה יורד באופן משמעותי. חלק מהנשים מעדיפות לחכות עד שהבטן ההריונית תופיע.

שאלי את הרופא/ה שלך

צרי קשר מידי עם הרופא/ה אם את מרגישה משהו לא תקין. דימום משמעותי, כאב השונה מהתכווצות רגילה, או סחרחורת קשה הם לרוב סימנים לבעיה.

תופעות ההריון יכולות להיעלם ולחזור. אם את מוטרדת לגבי משהו שקורה לך, התייעצי על כך עם הרופא/ה שלך. הוא או היא יוכלו לתת לך תשובה מבוססת לשאלותייך.

מה שלום התינוק שלי? אם יש לך תור לבדיקת אולטרסאונד השבוע, את בטח סקרנית לדעת מה ממוצע קצב הלב של העובר. כדאי לך לשאול את הרופא את השאלה המצוינת הזו; ובאופן עקרוני, עד סוף שבוע 9 דפיקות הלב אמורות להישמע חזק וברור, בקצב ממוצע של 140 עד 170 פעימות לדקה.

מעקב הריון. הביקורים שלך אצל הרופא/ה ו/או אחות ליווי הריון לפני הלידה, בדרך כלל יתואמו אתך במהלך ההריון ובהתאם למצבך, ויהפכו לתדירים יותר לקראת הלידה. מעקב ההריון הכולל גם בדיקות קבועות, מאפשר לך גם להציג שאלות ולהעלות חששות.

שבוע 8 של ההריון: הצ'ק ליסט שלך

  • מצאי רופא/ה, אח/ות או מיילד/ת שאת מחבבת וסומכת עליהם

  • כשבחרת אחד מאלו, קבעי תור למעקב הריון חודשי

  • ביחד עם בן/ בת זוגך, תכנני איך לספר לבני המשפחה ולחברים את החדשות הטובות

  • הירשמי לקבלת טיפים שבועיים להריון

איך כתבנו את המאמר

התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.