שבוע 35 להריון
שבוע 35 להריון: התפתחות התינוק שלך
בשבוע הזה, הזרועות והרגליים של תינוקך מתעבים ועורו נעשה ורוד וחלק. הוא מתחיל להתכונן לחיבוקים שלך! הציפוי על עור התינוק, המגן עליו מפני מי השפיר, הוורניקס (Vernix), מתעבה יחסית לשבועות הקודמים. פלומת השיער העדינה הנקראת לאנוגו (Lanugo) שכיסתה את גופו, כמעט ונעלמת בשלב הזה.
הריאות של תינוקך ממשיכות להתפתח ומייצרות סורפקטנט (Surfactant). זהו חומר המסייע לריאותיו לתפקד בצורה תקינה, ויאפשר לו לקחת שאיפת אוויר כשהוא יצא מהרחם. המוח ומערכת העצבים של התינוק עדיין מתפתחים. בשבוע 35, מחזור הדם ומערכת שרירי השלד שלו כבר מפותחים לחלוטין, ויש להניח שהוא עובר לתנוחה שבה ראשו פונה מטה, כדי להתכונן ללידה.
שבוע 35 להריון עם תאומים או שלישייה? כדאי שתדעי מה הם הסימנים של לידה מוקדמת: התכווצויות, לחץ בגב התחתון, שלשול, והפרשה מהנרתיק באופן מוגבר.. עם תאומים הסיכוי ללידה מוקדמת גבוה ב-50 אחוז. אם יש לך שלישייה, הסיכוי ללידה מוקדמת גבוה ב-90 אחוז. צרי קשר עם הרופא מיד אם הבחנת באחד הסימנים של לידה מוקדמת.
כלי שימושי לתקופת ההריון
מחולל שמות לתינוקות
סינון לפי מגדר:
סינון לפי נושא:
הריון שבוע 35: מה גודלו של העובר שלך?
שבוע 35 להריון, ותינוקך הוא בגודל של מלון. אורכו 43.1-46.9 ס"מ ומשקלו כ-2.49 ק"ג. בשלב זה, מוחו שוקל כשני-שלישים בקירוב ממשקלו הסופי שיהיה בשבוע 39 או בשבוע 40 – מועד הלידה המשוער.
גוף האם בשבוע 35 להריון
את תוהה כמה שבועות הריון עוד נותרו לך? בשבוע 35 נותרו לך עוד 4 עד 5 שבועות עד למועד - תאריך הלידה המשוער, שמתוכנן בדרך כלל משבוע 39 עד 40. היום הגדול שלך מתקרב!
ייתכן ואת סקרנית לגבי האפשרות שתזדקקי ללידה קיסרית – מצב בו מיילדים את תינוק דרך חתך בבטן של האם. אף שמרבית התינוקות נולדים בלידה וגינלית, לידות קיסריות הן נפוצות. ישנם מצבים בהם לידה קיסרית נחשבת לאפשרות בטוחה יותר מאשר לידה וגינלית לאם או לתינוק. דוגמה לכך היא כאשר הלידה אטית או נעצרת. זה יכול לקרות, אם הצירים חלשים מדי, או שאינם מגיעים בתכיפות הנדרשת, כדי להרחיב את צוואר הרחם, במידה שתאפשר לתינוק לעבור בו. מצב נוסף הוא קצב לב לא תקין של התינוק, או בעיה עם חבל הטבור, שעלולה למנוע מהתינוק לקבל מספיק חמצן.
ייתכן שהרופאים ימליצו על לידה קיסרית מתוכננת עוד לפני תחילת הצירים. הסיבות האפשריות לכך הן:
תינוקך במנח עכוז או במנח לא תקין
שליית פתח, מצב שבו השליה חוסמת את יציאת התינוק מהרחם בבטחה
תינוקך גדול מדי כדי לעבור באגן ובנרתיק
עברת ניתוח קיסרי בעבר ולכן, ניתוח קיסרי נוסף יהיה בטוח יותר עבורך
בביקור מעקב ההריון הבא שלך, שאלי על הסיכויים שתזדקקי לניתוח קיסרי, ומה צפוי לך אם בסופו של דבר תעברי ניתוח זה.
שבוע 35 להריון: תופעות ההריון שלך
השתנה תכופה - כאשר התינוק יורד לתוך האגן לקראת הלידה, ייתכן והוא לוחץ על שלפוחית השתן שלך. אחד התסמינים שמעידים על כך הוא שתרגישי דליפת שתן קלה כשאת צוחקת, משתעלת, מתעטשת, או אפילו מתכופפת. אחת הדרכים להתמודד עם בעיה זו היא פשוט ללכת לשירותים לעתים תכופות יותר, ולהשתמש במגן תחתון. דרך נוספת לסייע במניעת רגעי "אופס" כאלה היא לבצע תרגילי קיגל בקביעות, שיעזרו בחיזוק השרירים מסביב לפתח הנרתיק. התרגילים יכולים לסייע לך לשפר את השליטה בשלפוחית השתן, על ידי כיווץ השרירים הללו במקרה הצורך!
בעיות שינה - נשים הרות רבות סובלות מנדודי שינה בשבועות האחרונים להריון, פשוט מפני שקשה למצוא תנוחת שינה שמסתדרת עם הבטן! אל תניחי לזה להלחיץ אותך יותר מדי. תנסי לאפשר לך נוחות מרבית בחדר השינה. גם שינה על הצד עם כרית בין הברכיים עשויה להקל עלייך. נסי להניח את הכריות בדרכים שונות, כדי לראות באיזה אופן הן נותנות לך את התמיכה הטובה ביותר. בכל מקרה, השתדלי מאוד לנוח בכל הזדמנות, גם אם זה אומר שאת נעלמת לך לתנומות קלות לאורך היום.
נפיחות וכאב ברגליים - אצל מרבית הנשים, מתפתחת נפיחות ברגליים ובכפות הרגליים בתקופת ההריון. למה זה קורה? גופך אוגר יותר נוזלים כשאת בהריון. עוד גורם שתורם לכך הוא הרחם שלוחץ על הוורידים, מפריע להזרמת הדם חזרה ללב, וגורם לנפיחות. גם שינויים ברמות ההורמונים יכולים להיות טריגר לנפיחות. כדי לסייע בהפחתת הנפיחות, השתדלי להימנע מעמידה ממושכת. כשאת בישיבה, הרימי רגליים על הדום או היעזרי בכריות. בגדים רפויים ונעליים אורתופדיות גם יכולים לעזור.
חוסר תחושה בכפות הידיים והרגליים - הנפיחות בגוף יכולה ללחוץ על העצבים מדי פעם, ולגרום לחוסר תחושה, לעקצוץ או לתחושה של נימול בכפות הידיים והרגליים. אל תהססי לציין זאת בפני הצוות הרפואי, אם את סובלת מתופעה זו לעתים קרובות. סד קיבוע למפרק כף יד, יכול למנוע את העקצוץ בכפות הידיים. מנוחה בתנוחות שמורידות את הלחץ מכפות הידיים והרגליים, כמו הרמת הידיים והרגליים והנחתן על כריות, גם תוכל לעזור. תשמחי לדעת שחוסר התחושה והעקצוץ לרוב ייעלמו לאחר הלידה, וגם הנפיחות תרד.
צרבת - צרבת היא תחושת צריבה בחזה ובגרון. ההורמונים בתקופת ההריון, גורמים להרפיית השסתום בין הקיבה לוושט. חומצות הקיבה יכולות לעלות במעלה הוושט, וזה עלול לגרום לתופעה. כדי לסייע במניעת צרבת, השתדלי להימנע ממזון מטוגן או חריף, פירות הדר, ושוקולד. (מצטערים לגבי זה!). עוד דבר שעשוי להקל עלייך הוא אם תאכלי ארוחות קטנות, במקום ארוחות גדולות, שעלולות לגרום להרגשה לא טובה.
שבוע 35 להריון: דברים שכדאי לקחת בחשבון
חיזוק הקשר עם העובר - את מבלה זמן רב עם תינוקך כשהוא גדל ברחמך. בשלב זה הקשר ביניכם יתעצם אף יותר.
החל מהרגע שתחזיקי אותו בזרועותייך - זכרי שההיקשרות לתינוק היא לא אירוע גדול וחד-פעמי. זהו דבר שיתפתח לאט עם הזמן ככל שתלמדי להכיר את הקטנטן שלך. את צריכה לדאוג למיליון דברים, וההסתגלות להורות לא תמיד קלה. עם הזמן, ההיקשרות ההדדית לתינוק, תעזור לו לבנות את ביטחונו העצמי ותגרום לך לרצות להגן עליו ולעטוף אותו באהבה. אם יש לך שאלות על תחושותיך, כעת או אחרי הלידה, דברי עם הרופא/ה שלך ועם אנשים קרובים, עליהם את סומכת.
מעקב הריון - בשלב זה בהריון, את ודאי מגיעה לביקורי מעקב הריון כל שבועיים. הצוות הרפואי ימשיך עם הבדיקות הנחוצות במסגרת מעקב הריון. עד שבוע 37, ייתכן שתעברי בדיקה לזיהוי חיידק סטרפטוקוקוס מקבוצה B (GBS). חיידק זה בדרך כלל, אינו מזיק למבוגרים, אך עלול לגרום למחלה אצל מספר קטן של יילודים, במקרה של זיהום בזמן הלידה. לצורך בדיקת GBS, הרופא ייקח בעזרת משטח רפואי, דגימות מהנרתיק ומפי הטבעת שלך. אם התוצאה תהיה חיובית ל-GBS, את ככל הנראה תקבלי אנטיביוטיקה במהלך הלידה. כך יקטן הסיכוי שתינוקך יקבל זיהום בזמן הלידה.
רעלת הריון - מדובר בהפרעה חמורה בלחץ הדם, שיכולה להופיע אחרי השבוע ה-20 להריון, בשליש השלישי, או לאחר הלידה. חלק מסימניה של רעלת הריון הם: כאב ראש שאינו חולף, שינויים בראייה או כתמים בראייה, קשיי נשימה, או כאב בבטן העליונה או בכתפיים.
רגע לפני הלידה - אם את מתכננת ללדת בלידה וגינלית, עכשיו הוא זמן מתאים להתחיל לחשוב על התנוחות שתרצי לנסות בזמן הצירים והלידה. הכיני מראש עזרים כמו: כיסא, שרפרף, כדור פיזיו או בריכת מים. שאלי את הרופא/ה שלך מה יהיה זמין בזמן הלידה, ואם צריך להזמין את הציוד מראש. חשבי על האפשרויות שלך ומה תעדיפי. זכרי שזה בסדר גמור לשנות את דעתך, מרגע ההגעה לבית החולים, ואפילו אחרי שהצירים שלך נכנסו להילוך גבוה. הדבר החשוב בשלב זה הוא להכיר את כל האפשרויות, עומדות לרשותך.
שבוע 35 להריון: שאלי את הרופא או הרופאה שלך
מה הן האפשרויות להקלת הכאבים בלידה?
יש לי פטמות שקועות. עדיין אוכל להיניק?
ככל שמספר חודשי הריון עוברים, ישנם רגעים מביכים כאשר מעט שתן בורח לי כשאני משתעלת, מתעטשת או אפילו צוחקת. כשאני בשירותים, יש איזו דרך לשבת שתעזור לרוקן את השלפוחית לגמרי כדי להקטין את הסיכוי לרגעי "אופס" כאלה?
באילו נסיבות אני עשויה להזדקק לניתוח קיסרי? אם אצטרך לעבור לידה קיסרית, מה צפוי לי?
שבוע 35 להריון: רשימת המטלות שלך
היערכי לימים שלאחר הלידה – הצטיידי בתחבושות היגייניות אם את מתכננת לידה וגינלית, ואם את מתכננת לידה קיסרית, הכיני כמות יפה של תחבושות מתאימות לחתך, כדוגמת גזה. הצוות הרפואי שמטפל בך יוכל לומר לך בדיוק מה את צריכה
האם קיבלת כבר חיסון נגד שעלת? מומלץ לקבל חיסון שעלת בהריון בין שבועות 27-36, כדי לאפשר ייצור נוגדנים, העוברים דרך השליה ישירות לעובר. כך יכול התינוק לקבל כמות גדולה ומרבית של נוגדנים שיספקו לו הגנה עד לחיסון השעלת הראשון, אותו יקבל בגיל חודשיים
בדקי אם המרפאה שלך, בית החולים, או קופת חולים יוכלו לעזור לך עם מציאת יועצ/ת הנקה
הרשי לנו לעזור לך לתכנן את חופשת הלידה וגם לדעת את זכויותיך. אם את לא בטוחה באיזה תאריך לידה משוער את אמורה ללדת, כנסי לדף מחשבון הריון שלנו כדי לבצע חישוב שבוע הריון מותאם עבורך!
דברי על אפשרויות לשיכוך כאבים בלידה בהתאם לרצונות שלך
עברי בדיקה לחיידקי סטרפטוקוקוס מקבוצת B (GBS)
חשבתם על שמות לקטנטן או לקטנטנה? תוכלו להעזר במאגרי השמות לתינוקות שלנו
הירשמי לאתר ותוכלי לקבל מדי שבוע מידע על התפתחות תינוקך ברחם וטיפים מעולים עבורך
התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
שבוע 35 של ההריון - checklist