שבוע 10 להריון
שבוע 10 להריון: התפתחות התינוק שלך
חבל הטבור מתארך וראשו של העובר מתעגל לצורה אנושית יותר. הציפורניים והשיער מתחילים להיווצר, והעובר שלך מתאמן במרץ על שלל תנועות, כולל בליעה ובעיטה. הריאות הקטנות עדיין בשלבי בנייה, והמעיים והבטן נוצרים גם הם.
בשלב זה, אוזני העובר ממוקמות נמוך יחסית בצדי ראשו, אבל עם גדילת הראש הן יזוזו למקומן הנכון. גם העיניים של הקטנטן שלך מתפתחות. המבנה האופטי הבסיסי נמצא במקומו והעפעפיים מתחילות לכסות את העיניים, שממוקמות עדיין בשני צדי הראש, בנוסף גם הגבות שלו מתחילות לצמוח!
השן הראשונה של התינוק לא תבקע מבעד לחניכיים עד מספר חודשים לאחר הלידה, אך ניצני שיניים זעירות כבר מתחילים להיווצר.
מה גודל העובר שלך בשבוע 10 להריון?
הקטנטן שלך עדיין גדל במהירות! גודלו הממוצע של עובר הוא כשל תות שדה, משקלו 4 גרם בערך ואורכו כ- 2.5 ס"מ מאחוריו ועד קודקודו.
גוף האם בשבוע 10 להריון
הבטן שלך גדלה בהדרגה – לא מפליא בהתחשב בכך שזה עתה סיימת את החודשיים הראשונים של ההריון!
בשלב זה, רוב הסיכויים שכבר עברת בדיקה יסודית אצל הרופא/ה שלך. ייתכן שבמהלך הפגישה תעברי בדיקה וגינלית פנימית ובדיקת אולטרסאונד חיצונית, במטרה לקבוע את גודלו ומיקומו של העובר. בנוסף תתבקשי לעשות בדיקות כולל בדיקות דם, שיכולות להעיד על זיהומים כלשהם ולברר את סוג הדם שלך, בדיקה שקובעת האם את בעלת RH שלילי או חיובי, וסקירת החיסונים שקיבלת והאם הם עדכניים. יש עוד הרבה מה לעשות, אבל אל דאגה, הרופא/ה שלך או אחות טיפת חלב, יכולים להסביר לך מה שעוד צפוי לך, לתת לך הדרכה לגבי כל שלב בהריון ולקבוע פגישות ובדיקות עתידיות, במסגרת מעקב ההריון שתעברי עד הלידה.
שבוע 10 להריון: תופעות ההריון שלך
בחילות בוקר - אם את עדיין סובלת מבחילות בוקר בשבוע העשירי, דעי שאת לא לבד. אבל יש גם חדשות טובות: עוד מעט תתחילי להרגיש יותר טוב, בחילות הבוקר לרוב נעלמות לאחר הכניסה לשליש השני להריון.
כאבי מתיחה ברצועות - מכל תופעות ההריון בשבוע הנוכחי, זו כנראה התופעה הכי לא נעימה. גופך משתנה במהירות כדי לפנות מקום לעובר הגדל, וכאבי המתיחה ברצועות השונות יכולים להתרחש בכל שעות היממה! ייתכן שתרגישי דקירות חדות, עוויתות או התכווצויות בצד אחד או בשני הצדדים של אזור המפשעה או הבטן התחתונה. התכווצויות מהסוג הזה נחשבות לתופעה נורמלית אם את מרגישה אותן למשך כמה שניות בכל פעם; אבל אם הן מתעצמות או נעשות כואבות יותר מבדרך כלל, כדאי שתלכי להיבדק.
הבטן גדלה - הרחם שלך כעת מרגיש נוקשה והוא בערך בגודל של אשכולית גדולה. לפני ההריון הוא היה דומה בגודלו לאגס קטן ורך. ההתנפחות יכולה להמשיך לגרום להתעבות קו המותניים שלך.
עלייה מינימלית במשקל - למרות שאת גדלה מעט, סביר שלא עלית הרבה במשקל עד עכשיו. אם ה-BMI שלך תקין, את יכולה לצפות לעלייה של 2.5 -1.5 ק"ג בשליש הראשון . אם את סובלת מבחילות בוקר קשות, ייתכן שאפילו ירדת מעט במשקל. זכרי לדבר עם הרופא/ה שלך אם את מוטרדת מהעלייה או הירידה במשקל במהלך ההריון.
עייפות - העובר שלך יותר פעיל השבוע. את, לעומת זאת, מרגישה צורך עז לנמנם בכל הזדמנות. השתדלי לישון ככל שניתן. את ממש זקוקה לזה!
כאבי ראש ושינויים במצב הרוח - שבוע העשירי כאבי הראש יכולים לגרום לך הרגשה נוראית, ומצבי הרוח המשתנים לא עוזרים לעניין. ההורמונים הם האשמים בכל התופעות הלא-נעימות האלו; נסי להסיח את דעתך מהמצב על ידי שיחות עם חברות, צפייה בקומדיות או עיסויים מרגיעים ומפנקים.
הפרשה נרתיקית - אל תדאגי אם תראי כעת יותר הפרשות סמיכות, התגברות מחזור הדם לצד עלייה חדה בייצור האסטרוגן יכולות לגרום להתגברות ההפרשות הנרתיקיות, נטולות ריח כמעט, בצבע שקוף עד לבנבן. אם הבחנת שההפרשה, ולא משנה מה צבעה, מדיפה ריח רע, צרי קשר עם הרופא/ה שלך; עשי זאת גם אם ההפרשה דמית או במרקם של גבינת קוטג'. ספרי לרופא/ה מיד אם ההפרשה מלווה בצריבה, גירוד, התנפחות, אודם, כאב או תחושת אי-נוחות.
דברים שכדאי לקחת בחשבון
הימנעי מצריכת קפאין אם עדיין לא עשית זאת! רופאים רבים ממליצים להפחית את צריכת הקפאין או אף להימנע ממנו לחלוטין. קפאין גם עלול לתרום להתייבשות בזמן ההריון כיוון שהוא משתן. אם את חייבת לשתות את ההפוך שלך פעם ביום, או שתיה מוגזת על בסיס קפאין, אל תשכחי לשתות יותר מים כדי לפצות את הגוף שלך על אובדן נוזלים.
מנעי היווצרות של דליות. בשלב זה של ההריון, לבך מתחיל להעביר יותר דם דרך העורקים. למעשה, בשבוע 32, יזרום בגופך 40 עד 50 אחוז יותר דם, שיגיע ברובו לרחם ולשליה. יש כמה צעדים שכדאי שתעשי עכשיו לשיפור זרימת הדם שלך, ובשלבים מאוחרים יותר בהריון הם יסייעו במניעת היווצרות דליות בהריון. צעידה יומית, שכיבה על צד שמאל, הרמת הרגליים (עם תמיכה לברכיים), וויתור על ישיבה ברגליים מוצלבות ימנעו האטה בזרימת הדם שלך. הישארי פעילה וקראי על סוגים שונים של פעילות גופנית המתאימים למהלך ההריון (למידע נוסף, מוזמנים לקרוא את המאמר שלנו בנושא 'ספורט בתקופת ההריון').
את יכולה גם ליהנות קצת מתרפיה בקניות. זה זמן מעולה לקנות לעצמך הלבשה תחתונה חדשה. כדאי לך לבחור בדגמים תומכים ונוחים אבל לא להיסחף; הגוף שלך ימשיך לגדול בשבעת החודשים הבאים, ומטבע הדברים תצטרכי לקנות פריטים גדולים יותר. בזמן השופינג תוכלי גם למדוד כבר מכנסיים עם רצועת מותניים נמתחת וחולצות רפויות.
שבוע 10 להריון: שאלי את הרופא/ה שלך
מתי אוכל לשמוע את פעימות הלב של התינוק שלי?
אם החלטת לערוך בדיקות גנטיות בשליש הראשון להריון, השבוע העשירי הוא זמן אידיאלי לעשות זאת. הבדיקות הגנטיות לא מיועדות לכולם, והן לחלוטין לבחירתך. התייעצי עם הרופא/ה שלך או עם מומחה במחלות גנטיות כדי להחליט אם את צריכה לעבור את הבדיקות האלו, על סמך ההיסטוריה המשפחתית שלך. בדיקת סיסי שליה (CVS), לדוגמה, נעשית בין השבוע ה-10 לשבוע ה-12 להריון. בדיקת מי שפיר נערכת מאוחר יותר; בדרך כלל קובעים מועד בין השבוע ה-15 לשבוע ה-18. אולי גם תרצי לברר לגבי בדיקת דם לא פולשנית לבדיקת מינו של העובר. הבדיקה הזו יכולה להתבצע לאחר השבוע השביעי.
התקשרי מיד לרופא/ה במקרה של דימום כבד, או כאב השונה מהתכווצות רגילה.
שבוע 10 של ההריון: הצ'ק ליסט שלך
נסי להתאים חזייה נוחה שתתאים לחזה הגדל ורכשי גם תחתונים נוחים ונעימים.
זה השלב להתחיל לתכנן את החופשה של הטרימסטר השני! את נמצאת רגע לפני (או ליתר דיוק כשלושה שבועות לפני) השליש השני המכונה 'ירח הדבש של ההריון' וידוע כתקופה בה האנרגיה בדרך כלל חוזרת וכך גם היכולת שלך לנוח וליהנות. אחרי השליש השני, יכול להיות שלא יתאפשר לך (מבחינת זמן ו/או יכולת), לקחת הפסקה או לנוח, ולכן חשוב שתיהני כעת מטיול נעים או בילוי מרגיע.
הפחיתי את צריכת הקפאין שלך או הפסיקי אותה לגמרי
הליכה, הרמת הרגליים או שכיבה על צד שמאל יעזרו לשפר את זרימת הדם שלך
הקפידי לישון ולנוח די הצורך
הירשמי לקבלת טיפים שבועיים להריון
התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
שבוע 10 של ההריון - checklist