ניתוח קיסרי - כל מה שצריך לדעת
כ- 50% מהניתוחים הקיסריים המתבצעים בבתי החולים, אינם מתוכננים מראש. כ- 10% מכלל הלידות מסתיימות בניתוח קיסרי, וכ- 20% מהלידות הראשונות שהחלו בלידה, מסתיימות בניתוח קיסרי. גם אם קיווית ללידה וגינלית, לעתים יש צורך בניתוח קיסרי (ניתוח אלקטיבי או חירום), כדי להבטיח את בריאותך ואת בריאות תינוקך. מאחר שמדובר בניתוח משמעותי, טבעי שתרצי לדעת איך מתנהלת לידה קיסרית, וייתכן ויש לך גם שאלות רבות. לכן, בין אם הניתוח מתוכנן או לא, לפניך כמה מהשאלות הנפוצות על ניתוחים קיסריים - והתשובות שלנו.
מה זה ניתוח קיסרי?
ההגדרה של הניתוח הקיסרי הוא ילוד תינוק דרך חתך בדופן הבטן והרחם של האם, במקום דרך הנרתיק. זהו גם מקור הביטוי בעברית "יוצא דופן". בארה"ב כיום, מעט יותר מ-30 אחוז מהלידות מתבצעות בניתוח קיסרי אלקטיבי או ניתוח חירום. בישראל מתקרבים באיטיות למספרים אלו, אך כיום שיעור הניתוחים הממוצע עומד על כ-22% ונע בין 14-28% בבתי החולים השונים.
נהוג לקיים ניתוח קיסרי מתוכנן במקרים הבאים:
1. עובר במצג עכוז - כאשר העובר בוחר להיות עם הישבן למטה סמוך לצוואר הרחם, מצב הקורה במועד הלידה בכ - 3% מההריונות. קיים סיכון במהלך לידת עכוז לקושי ביציאת ראש הילוד, מאחר והחלק המפלס לו את הדרך החוצה - העכוז - קטן מהראש. הסבירות של מצב זה נמוכה ויחד עם זאת, במידה והראש אכן נתקע ולא יוצא לאחר ששאר הגוף של הילוד כבר מחוץ לגוף האם, הדבר עלול לפגוע בחמצון הילוד ולגרום לנזק משמעותי.
במידה והעובר במצג עכוז, מעבר לשבוע 37 להריון, מומלץ לבצע היפוך חיצוני על ידי רופא/ה המתמחים בתחום, ולהפוך את העובר למצג ראש. ההיפוך נעשה בעדינות ובזהירות תחת הנחיית אולטרסאונד. סיכויי ההצלחה הם כ - 40-70%. הסיכון בפעולה זו הינו הופעת האטה בדופק העוברי, שתחייב ניתוח דחוף בכ-1-2% מהמקרים. במידה וההיפוך לא צלח או שבחרת שלא לנסות, ההמלצה הינה לניתוח קיסרי. במידה ותבחרי לנסות לידת עכוז, יש לוודא כי הצוות תומך בך ומיומן בכך
2. התינוק גדול מאוד - במקרים בהם התינוק גדול, יעדיף בדרך כלל הצוות הרפואי ליילד בניתוח קיסרי. הגורם העיקרי הוא מצב שנקרא 'כליאת כתפיים', בו נתקעות הכתפיים של הילוד בתעלת הלידה, מצב חירום שמסכן את העובר ואותך. ההמלצה הינה לבצע ניתוח קיסרי עקב עובר גדול, כאשר העובר המוערך מעל 4500 ג' ללא סכרת, או עובר המוערך מעל 4000 ג' בנוכחות סכרת הריון
3. הריון רב-עוברים - כאשר שני העוברים נמצאים במצג ראש, ההמלצה היא ליילד בלידה וגינלית (שמתקיימת בכל מקרה בחדר ניתוח). כך גם אם העובר הראשון בלבד נמצא במצג ראש. במידה והעובר הראשון לא נמצא במצג ראש, אז ההמלצה תהיה לנתח. כאשר מדובר בהריון מרובה עוברים, כל מקרה לגופו ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא/ה
4. מבנה רחם או שרירנים ברחם אשר לא מאפשרים לידה
5. מחלה כרונית אימהית שעלולה להגביר את הסיכונים בלידה וגינלית, כמו מחלת לב, סוכרת, לחץ דם גבוה או מחלת כליות
6. שליית פתח - במידה והשליה חוסמת באופן חלקי או מלא את צוואר הרחם, דהיינו שליית פתח, האפשרות היחידה היא ללדת בניתוח קיסרי
7. יש אמהות שבוחרות ללדת בניתוח קיסרי ללא סיבה רפואית (וזו זכותן המלאה) אולם, אם מדובר בהריון בסיכון נמוך, הרופאים ממליצים על פי רוב על לידה וגינלית.
ניתוח קיסרי חוזר
אם עברת ניתוח קיסרי בעבר, ייערך עימך דיון לגבי האם לבצע ניתוח חוזר או לבצע ניסיון לידה לדנית (לידה וגינלית/דרך הנרתיק), אחרי ניתוח קיסרי (TRIAL OF LABOR AFTER CESAREAN_TOLAC).
סיכויי ההצלחה ללידה לדנית תלויים במספר גורמים:
הסיבה לניתוח הקודם
גודל העובר - האם המצב מאפשר לידה רגילה ללא קשר לניתוח הקודם. לדוגמא, אם השליה בפתח הרחם, לא ניתן ללדת לדנית בכל מקרה
האם הלידה מתפתחת עצמונית או שיש צורך בזירוז
משקל היולדת ועוד
סה"כ סיכויי ההצלחה ללידה דרך הנרתיק כשמדובר בלידה שנייה אחרי ניתוח קיסרי, נעים בין 60-85%. מנגד, קיים סיכון לקרע של הרחם במהלך ניסיון לידה רגילה אחרי ניתוח בעבר, מצב העלול לסכן את היולדת וגם את הילוד. הסיכון עומד על 0.4-1.2%, כתלות בגורמים שונים. לאחר דיון עם הצוות הרפואי וקבלת המלצתם, תחליטי האם את מעוניינת בלידה וגינלית אחרי ניתוח קיסרי. במידה ולא, יקבע מועד לניתוח מתוכנן.
ניתוח קיסרי צרפתי
בניתוח קיסרי צרפתי, המתבצע בשלב זה בבית החולים האנגלי בנצרת בלבד, יש שימור טוב יותר של דופן הבטן ודאגה ל- BONDING מיטבי בינך לילוד.
בניתוח זה, החתך בעור הינו רוחבי תחתון ב"קו הביקיני", כמו זה המקובל כיום, אך שלבי הניתוח הפנימי שונים לגמרי. לניתוח ע"ש Fauck המכונה גם "FAUCS" כראשי-תיבות של – French AmbUlatory Cesarean Section, רשימה של יתרונות בולטים:
הפרדת שרירי הבטן האורכיים לא מבוצעת ברקמת החיבור בקו האמצע, מצב שגורם לכך שנשים רבות לאחר ניתוח קיסרי סובלות מהיפרדות של שרירי הבטן האורכיים. הפרדת סיבי השריר נעשית משמאל לקו האמצע, בין סיבי השריר, במקום בו מופעלים פחות כוחות לחץ, ולכן מתאפשרת החלמה קלה ומהירה יותר
הניתוח נעשה ללא הכנסת צנתר (קטטר) לשלפוחית השתן, דבר שמפחית את הסיכוי לפציעה בצינור השתן, זיהומים או דלקת בדרכי השתן
בניתוח אין חיתוך של קרום הפריטונאום (אותו קרום המצפה את רוב איברי הבטן הפנימיים ובהם גם המעיים, הקרוי בעברית – צפק), לכן אין חדירת נוזלים (מי שפיר או דם) או אויר אל חלל הפריטונאום. מצב זה יכול להפחית את הסיכון לתסחיף מי שפיר, מפחית כאב בצורה מהותית וגם את הסיכוי לבעיה במעי לאחר הניתוח, כמו גם מבטל את הצורך בצום לאחר הניתוח.
תפירת הרחם נעשית בתפר מעגלי ולא אורכי, מה שיכול לצמצם הסיכון לדמם או להיחלשות דופן הרחם לקראת הלידה הבאה, ומקטין באופן מהותי את הצלקת שתיוותר ברחם.
הניתוח הצרפתי משלב גישה ידידותית וטבעית, המבקשת לאפשר גם בניתוח חוויה הדומה ללידה. היולדת יכולה לבחור לקחת חלק אקטיבי, ולהצטרף להוצאת התינוק ע"י "לחיצה" מבוקרת. השתתפות אקטיבית זו מקלה על הוצאת התינוק, ומאפשרת לאם לחוות את רגע יציאתו, ממש כמו בלידה רגילה. היילוד מונח על האם מיציאתו ועד תום הניתוח, תוך עידוד הנקה ומגע עור לעור ממושך ככל האפשר.
תפירת העור בסיום הניתוח מבוצעת על ידי תפר תת עורי, כאשר העור עצמו מודבק בדבק רפואי בלבד, ללא סיכות או תפרים כואבים, וללא צורך בחבישה חיצונית.
שילוב כל הצעדים הללו מפחית משמעותית את הכאב לאחר הניתוח, ומאפשר חזרה לתנועה קלה ומהירה יותר, אכילה ושתייה בשלב מוקדם לאחר הניתוח ושחרור מהיר יחסית מבית החולים. היולדת-המנותחת מתנהלת יום לאחר הניתוח כמו יולדת לאחר לידה רגילה.
מתי מוכרחים לבצע ניתוח קיסרי בחירום?
ייתכן וקיווית ללידה וגינלית ועדיין, יש מקרים שבהם צריך לבצע ניתוח חירום כדי ליילד את התינוק, בניגוד לניתוח קיסרי אלקטיבי, מצב בו הניתוח מתוכנן מראש. הרופאים עשויים להמליץ על לידה קיסרית בשלב מאוחר של ההריון, או במהלך לידה.
הניתוח הקיסרי יכול להיות הכרחי במצבים הבאים:
1. חוסר התקדמות בלידה במהלך לידה - מצב שיכול להתרחש בכל שלב של הלידה הפעילה
2. ניטור עוברי לא מספק עם חשש למצוקה עוברית - כאשר העובר עדיין רחוק משלב היציאה החוצה
3. חשד לקרע ברחם - במהלך לידה ולאחר ניתוח קיסרי בעבר
4. אם יש לך זיהום הרפס וגינלי פעיל באזור הלידה (נרתיק, צוואר הרחם, פי הטבעת) - בזמן הלידה, כאשר התינוק עובר בתעלת הלידה, הוא עלול להידבק. מצב זה עלול להיות מסוכן, ואף לגרום נזקים לתינוק
5. בעיה בחבל הטבור - כאשר חבל הטבור צונח לפני הילוד, מדובר על מצב חירום בו אספקת הדם לעובר יכולה להיפסק ברגע, ולכן מחייב ניתוח קיסרי
6. כאשר ניסיון ללידה מכשירנית בעזרת מלקחיים או ואקום, לא מצליח
7. רעלת הריון - כאשר יש צורך ליילד את האישה מהר עקב מחלה דוהרת כדוגמת 'רעלת הריון', ואין זמן להמתין להתפתחות לידה וגינלית
8. כאשר העובר קטן מאד לגיל ההריון וקיים חשש כי לא יעמוד בלידה
איך אתכונן לניתוח קיסרי?
ההכנה דומה מאוד ללידה וגינלית, וכוללת אריזת תיק לבית החולים ואולי גם הכנת תוכנית לידה. הרופאים ידברו איתך מבעוד מועד על אפשרויות לניהול כאבים אחרי הניתוח. אם מדובר בניתוח קיסרי אלקטיבי, תתבקשי לצום לילה לפני. בדרך כלל גם תתבקשי לחתום על טופס הסכמה לניתוח.
האם אבחין בסימני הצירים לפני ניתוח קיסרי?
אם המועד שקבעו לך לניתוח הוא לפני שהצירים מתחילים, לא תבחיני בשום סימנים שהלידה מתקרבת. אולם, לעתים הצורך בניתוח קיסרי מופיע רק לאחר שהצירים כבר החלו. לכן, בין אם את נערכת מראש לניתוח קיסרי ובין אם לאו, טוב לדעת מה הם הסימנים להתחלת הצירים, כדי שתוכלי לזהות כשהם יגיעו בשליש השלישי להריון, לרוב משבוע 38 עד 42.
מה קורה במהלך ניתוח קיסרי?
כמו בכל ניתוח, תעברי הכנה רפואית, תקבלי נוזלים לווריד וירחצו אותך בתמיסה אנטיספטית. במקרה של ניתוח קיסרי אלקטיבי, תקבלי הרדמה ספינאלית - הרדמה אזורית בגב, הדומה להרדמה אפידורלית. זו ההרדמה המקובלת בניתוחים קיסריים. ברוב המקרים האחרים, כמו בניתוח קיסרי בחירום, תקבלי הרדמה אפידורלית. לעיתים, כאשר הניתוח הינו בהול, ייתכן שתקבלי הרדמה כללית.
בניתוח קיסרי הנעשה ברוב בתי החולים בישראל, המנתח מבצע חתך אופקי של 10-15 ס"מ לאורך עצם החיק (קו הביקיני). הרופא/ה יחתכו לעומק דרך הרקמות ויפרידו את שרירי הבטן, ולאחר מכן יפתחו את הרחם. ייתכן שתחושי תחושת לחץ ברגע שבו יוציאו את התינוק. לאחר מכן יחתכו את חבל הטבור וירחיקו את התינוק.
בן זוגך יוכל בדרך כלל להצטרף אלייך בחדר הניתוח, כשהוא לבוש בבגדים סניטריים של בית החולים. אם את או בן זוגך רגישים, עדיף לא להביט כשמוציאים את התינוק, אם כי בכל מקרה מקובל שמציבים מחיצה בין פלג הגוף העליון והתחתון של גופך.
לאחר הלידה תוכלי בדרך כלל לראות את התינוק, אך בשלב זה המפגש ביניכם יהיה קצר, מפני שצוות בית החולים יצטרך לבדוק את קצב הלב, הצבע והחום של התינוק. בזמן שיבדקו את בריאותו של התינוק, יוציאו את השליה ויתפרו את החתך ברחם ובבטן. בנוסף, תקבלי אנטיביוטיקה כדי לסייע במניעת זיהום. לאחר מכן תהיי במעקב צמוד עם מכשירי ניטור במשך מספר שעות, בחדר ההתאוששות. בדרך כלל יאפשרו לך להחזיק את התינוק, לנסות להניק וליהנות ממגע של עור בעור.
האם אהיה ערה במהלך הניתוח הקיסרי?
אם מדובר בניתוח מתוכנן או דחוף, סביר מאוד שתקבלי הרדמה אפידורלית או ספינאלית, ותישארי ערה במהלך הלידה. לעתים, במקרה של ניתוח בהול תעברי הרדמה כללית, כדי להבטיח לידה בטוחה ומהירה.
כמה זמן נמשך ניתוח קיסרי?
משך הניתוח שונה בין אישה, אחת לחברתה. בדרך כלל הניתוח נמשך 25-45 דקות.
האם אוכל להחזיק את התינוק מיד לאחר הניתוח הקיסרי?
דברי על כך עם הרופא/ה לפני הניתוח. הדבר תלוי במדיניות בית החולים. ישנם בתי חולים שירשו לך לפגוש ולנשק את תינוקך, כמעט מיד לאחר הלידה. במקרים אלו, מיד לאחר שיסיימו את תפירת החתך, תוכלי לאפשר לשניכם למגע עור-בעור החשוב כל כך, שלו יתרונות רבים ושעוזר לחזק את הקשר שלך עם התינוק. בבתי חולים אחרים או במקרים מסוימים, ייתכן כי תיפגשי עם ילדך רק מספר שעות מתום הניתוח. כאמור, יש לתאם ציפיות בנושא זה מול המחלקה בה את מנותחת.
האם אוכל להניק אחרי הניתוח?
אין הבדל בין לידה וגינלית לניתוח קיסרי בכל הקשור להנקה. החלב עשוי גם להגיע מיד לאחר הלידה. בהנחה שאת ותינוקך מרגישים טוב, תינוקך יוכל לנסות להיצמד לשד כדי לקבל קולוסטרום מזין, זמן קצר אחרי הלידה.
במה כרוך תהליך ההחלמה, והאם יהיו לי כאבים אחרי ניתוח קיסרי?
בימים שלאחר הניתוח, את עלולה להמשיך ולהרגיש כאבים באופן כללי ובאזור הניתוח. במידה והמקום רגיש, חם ונפוח, חשוב לגשת במיידי לצוות הרפואי. כך גם אם הדימום מהנרתיק, שיכול להמשך עד 4 שבועות, מתגבר או שמלווה בריח רע. החלמה מניתוח קיסרי יכולה גם להיות מלווה בעצירות, טחורים ובצקות.
כמה ניתוחים קיסריים אפשר לעבור?
הדבר משתנה מאישה לאישה. כל ניתוח קיסרי מעלה במעט הסיכונים בהריון הבא, אולם ניתן להביא גם עשרה ילדים בניתוחים קיסריים. ייתכן שהאתגר הכירורגי יגדל מניתוח לניתוח, ולכן חשוב תמיד לוודא שנמצאים בידיים טובות.
מהו זמן החלמה מניתוח קיסרי?
בשעות הראשונות של ההתאוששות מניתוח קיסרי את עלולה לסבול מכאבים ברחם, בחילות והקאות או מיובש בפה. חשוב שתדווחי על כל כאב או שינוי לצוות הרפואי, המצויד בכל הכלים כדי לעזור לך. זכרי כי בשלב הזה את עדיין בצום ועם עירוי. תנאים אילו והעובדה שאת אחרי ניתוח, יכולים גם להגביל את תנועתך.
ההחלמה מניתוח קיסרי, פיזית או נפשית, היא הדבר החשוב ביותר עבורך. זמן החלמה מניתוח קיסרי שונה מאישה לאישה, ותלוי גם בסוג הניתוח: קיסרי או צרפתי. ברוב המקרים ההחלמה מניתוח קיסרי אורכת זמן רב יותר בהשוואה ללידה וגינלית. בדרך כלל אחרי ניתוח קיסרי תישארי בבית החולים כמה ימים נוספים, כדי שהרופאים יוכלו לוודא שאת בריאה ומחלימה יפה וללא כאבים. הניתוח הצרפתי מאפשר החלמה קצרה יותר המאפשרת לך לצאת מהמיטה תוך כ-3 שעות, וכעבור יומיים לצאת לביתך.
איך עלי להתנהג בימים שלאחר הניתוח?
על מנת להקל על זמן החלמה מניתוח קיסרי השתדלי לנוח עד כמה שאפשר, גם אם זה אתגר לא מבוטל עם תינוק שרק נולד. במהלך תקופת משכב הלידה, ולעיתים גם מאוחר יותר, נסי להימנע מהרמת משאות שמשקלם כבד מהתינוק. במידה ואין מדובר בתפר תוך עורי או דבק, עלייך להגיע לרופא/ה שלך כדי להסיר את התפרים או הסיכות בבטן (תפרי הרחם יימסו מאליהם). זכרי גם לשמור על ניקיון צלקת הניתוח הקיסרי. כדי למנוע זיהום הקפידי ללבוש בגדים רפויים, אל תשפשפי את הצלקת ואל תגרמי לגירוי באזור. נהיגה ופעילות גופנית יהיו מחוץ לתחום עבורך, עד שהרופא/ה שלך יתנו לך אישור, בדרך כלל שבועיים עד ארבעה שבועות אחרי הלידה. החלמה מניתוח קיסרי ללא סיבוכים יכולה להימשך ארבעה עד שישה שבועות.
לאחר ניתוח קיסרי צרפתי, ניתן להרים התינוק כבר כעבור 3 שעות ולהתחיל לחזור לפעילות תוך ימים ספורים. יחד עם זאת, החלמה מלאה של הצלקת הרחמית אורכת גם כאן מספר שבועות, שבמהלכם מרבית הנשים ירגישו טוב מאד וכך גם לגבי קצב ההחלמה והחזרה לשגרה.
האם יהיו לי סיבוכים לאחר ניתוח קיסרי?
לידה קיסרית היא ניתוח משמעותי, וכמו בכל לידה, סיבוכים לאחר ניתוח קיסרי הם נדירים אך קיימים. הרופא/ה שלך הם האנשים המתאימים ביותר לייעץ על אופציית הלידה הטובה ביותר לצרכיך הרפואיים. הרופאים ישקלו תמיד את הסיכונים והסיבוכים לאחר ניתוח קיסרי, כנגד הסיכונים של לידה וגינלית. לטובת השקט הנפשי שלך, כדאי שתשאלי תמיד מדוע ממליצים לך על ניתוח קיסרי, והאם קיימות חלופות אחרות עבורך.
סימנים המחייבים פנייה מיידית לרופא/ה
דימום בלתי פוסק מהנרתיק, המלווה בקרישי דם רבים וגדולים
חום של 38 מעלות או יותר
אזור הניתוח נפוח, אדום, כואב ועם הפרשות
מצבי רוח והרגשת דיכאון ועצב
השתדלי לזכור שבין אם תעברי לידה קיסרית או לידה וגינלית, הצוות הרפואי יעניק לך את הטיפול הטוב ביותר
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: