ישנם מקרים בהם לידה וגינלית יכולה להתקדם ללידה מכשירנית, כדוגמת לידת ואקום. חשוב שתכירי את הנושא, החל מהגורמים ללידה מסוג זה, מה המשמעות שלה עבורך ועבור התינוק, האם ישנם כאבים לאחר ואקום בלידה, האם את חייבת בהכרח תפרים אחרי לידת ואקום וכמה זמן אורכת ההחלמה.

מהי לידת ואקום?

לידת ואקום הנה לידה מכשירנית בה התינוק יוצא בעזרת מכשיר ואקום שנצמד לקרקפת של התינוק. המכשיר עשוי בדרך כלל סיליקון או מתכת ונראה כמו כוס יניקה עם צינור. במהלך לידת ואקום הרופא/ה המיילד/ת מסייעים לך לחלץ את הילוד. בעת ציר את לוחצת והצוות הרפואי מושך בעדינות ובאופן מבוקר את הילוד, וכך בעבודת צוות הילוד יוצא לאוויר העולם.

איך מתקיימת בפועל לידת ואקום?

במהלך לידה זו תשכבי על הגב ותתבקשי לאחוז בידיות המיטה, כדי לתמוך בעצמך תוך כדי דחיפה. הרופא/ה המיילד/ת, יניחו את כוס היניקה על ראש התינוק אשר נמצא עדיין בתעלת הלידה, ואחרי שיעשו בדיקה שאין רקמות נרתיקיות שנלכדו באזור, יצרו תת לחץ. בכל פעם שיופיע ציר את תתבקשי לדחוף וללחוץ.  הרופא/ה המיילד/ת ימשכו את ראש הילוד בצורה מבוקרת ואיטית ובעדינות רבה עד שהתינוק יצא לאוויר העולם.

מתי קיים צורך בלידת ואקום

קיימים מגוון מצבים הדורשים לבצע ואקום בלידה:

  • כאשר הלידה לא מתקדמת - במידה ואת נמצאת בפתיחה מלאה של הצוואר מעל 3-4 שעות, ואת לוחצת ודוחפת עם כל ציר אבל הלידה לא מתקדמת, ייתכן והצוות הרפואי יחליט לבצע לידה באמצעות מכשיר ואקום.

  • שינוי בפעימות הלב של התינוק - במידה והצוות הרפואי חושש ממצוקה של העובר עקב ניטור עוברי לא תקין ונדרשת לידה מיידית, זה יכול להוביל ללידת ואקום.

הקריטריונים לואקום בלידה

ניתן לשקול לידת ואקום במידה והלידה שלך עומדת בקריטריונים הבאים:

  • ישנה פתיחה מלאה של צוואר הרחם

  • העובר נמצא במנח ראש והינו נמוך בתעלת הלידה

  • משקלו המשוער של תינוקך מתאים להליך זה

  • התינוק שלך נמצא בתעלת הלידה וגודל האגן שלך נראה מתאים ללידה נרתיקית

  • קרום הלידה נקרע והתינוק ירד לראש התעלה, אך אינך יכולה לדחוף את התינוק החוצה

  • לידת ואקום יכולה להתקיים רק במרכז לידה או בבית חולים, שם ניתן לבצע ניתוח קיסרי, במידת הצורך

חשוב שתדעי כי במקרים רבים ינקוט הצוות הרפואי במספר פעולות, במטרה להימנע בכל זאת מואקום בלידה, כגון: הפחתת חומר ההרדמה כדי לעודד דחיפה יעילה יותר וכדי לעורר התכווצויות חזקות יותר, מתן תרופות לתוך הוריד (פיטוצין) או ביצוע חתך חיץ ברקמה שבין הנרתיק שלך לפי הטבעת (אפיזיוטומיה) כדי להקל על הלידה. במידה ויחליט הצוות הרפואי כי לידת  ואקום היא האפשרות הטובה ביותר, יוסברו לך הסיכונים והיתרונות של ההליך ותידרש הסכמתך. בשלב הזה את יכולה גם לקבל מידע על חלופות, כדוגמת ניתוח קיסרי.

מתי עדיף להימנע מלידת ואקום?

הצוות הרפואי ימנע מלידת ואקום כאשר את נמצאת בשבוע 34 להריון או פחות, כאשר תינוקך סובל ממחלה או מום שמשפיע על חוזק העצמות שלו, כגון מחלת הפרכת (העצמות השבירות), במידה וישנו תפקוד לקוי של מנגנון הקרישה של התינוק (כפי שקורה במחלת המופיליה) ועוד. גם במקרים בהם ראשו של תינוקך אינו נמוך מספיק בתעלת הלידה, מיקום הראש של תינוקך אינו ידוע או שהראש אינו מוביל בתעלת הלידה, ישקלו הרופא/ה שוב האם לבצע לידת ואקום.

מהם היתרונות של לידת ואקום?

אחד היתרונות העיקריים של לידה וגינאלית, גם אם מדובר בלידת ואקום, הוא הימנעות ממצב של ניתוח קיסרי שיכול להיות ארוך ומסובך, הדורש החלמה ארוכה יותר.

לידת ואקום סיכונים

כאשר הצוות הרפואי ממליץ על לידת ואקום הוא מודע לסיכונים הכרוכים בכך. ברור לכולנו שעדיפה לידה לדנית רגילה ללא לידה מכשירנית. במצבים מסוימים כאשר יש רק שתי אפשרויות של לידה מכשירנית או ניתוח קיסרי, בפתיחה גמורה ובתנאים אלו, עדיפים הסיכונים הקיימים בלידת ואקום על פני אלו הקיימים בניתוח.

הסיבוכים האפשריים

אצלך....

  • כאבים באזור הרקמה שבין הנרתיק שלך לפי הטבעת - לאחר הלידה

  • קרעים באברי המין

  • קושי במתן שתן לטווח הקצר

  • דליפת שתן או צואה

אצל התינוק (נדיר)

  • פצעים בקרקפת

  • סיכון גבוה יותר שהכתף של התינוק תיתקע אחרי שהראש יעבור בתעלת הלידה (דיסטוציה של הכתף)

  • שבר או דימום בגולגולת

כישלון לידה מכשירנית

כאשר הילוד לא יוצא למרות ניסיונות המשיכה, יתבצע מעבר לניתוח קיסרי ברוב המקרים. כאשר מראש מתרשם הצוות הרפואי שסיכויי ההצלחה נמוכים אך עדיין יש עדיפות ללידת ואקום על פני ניתוח, יתבצע ניסיון הוואקום בחדר ניתוח, כאשר הצוות מוכן למעבר מידי לניתוח קיסרי, במידה והניסיון יכשל.

לידת ואקום החלמה

לאחר הלידה, תעברי בדיקה מקיפה על ידי הרופא/ה, כולל זיהוי פציעות שעלולות להיגרם כתוצאה מהלידה והשאיבה.  גם התינוק שלך יעבור בדיקה כדי למנוע סיבוכים.

במידה והוחלט לבצע חתך חיץ או שבמהלך הלידה נוצר קרע בנרתיק זמן ההחלמה שלך לאחר הלידה עלול להיות ארוך ולהימשך כמה שבועות. אל דאגה, ככל שהזמן יעבור אי הנוחות תשתפר בהדרגה ויחד עם זאת, במידה והכאב מחמיר, אינך מצליחה לשלוט על פעילות המעיים שלך, מתפתח חום או שאת מבחינה בסימנים של זיהום, צרי קשר עם הרופא/ה שלך.

גם אם בסופו של תהליך תלדי בלידה מכשירנית (לידת ואקום או מלקחיים), חשוב שתזכרי כי כל עוד את ערנית למתרחש בגופך ונמצאת במעקב של צוות רפואי מקצועי מדובר בסך הכל במהמורה קטנה בדרך. כדי להכיר טוב יותר את ההריון שלך, ולדעת מה העובר ואת עוברים בכל שלב , את מוזמנת להיכנס מדי שבוע לדף שבועות הריון ולהתעדכן.

עדיין לא בטוחה או לא זוכרת מתי את אמורה ללדת? היכנסי ל דף מחשבון הריון שלנו ותבדקי מתי את אמורה לפגוש את תינוקך. אם טרם בחרתם שם לתינוק החדש תוכלו למצוא מגוון רעיונות פה באתר. לדוגמא, שמות יפים לבניםשמות מיוחדים לבנות ועוד

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.

* התוכן פונה לשני המינים. במידה ונעשה לעיתים שימוש בלשון זכר או נקבה, הפנייה מיועדת לשני המגדרים.