כל מה שצריך לדעת על ירידת מים
לפעמים, לפני שמתחילים הצירים את כבר חווה ירידת מים, שהיא סימן שהלידה מתחילה. ולא, לא תמיד המים יורדים בבום פתאומי ודרמטי כמו בסרטים. אז מהי ירידת מים? איך מרגישים שזה באמת קורה? ומה חשוב לעשות במקרה של ירידת מים מוקדמת?
מהי ירידת מים?
במהלך ההריון, מוקף העובר שלך במי שפיר בתוך שק השפיר, שמרפד את העובר ומגן עליו. מי השפיר מסייעים להתפתחות הריאות ומערכת העיכול של העובר, כשהם שומרים על טמפרטורה מאוזנת סביבו. במהלך חציו השני של ההריון, מי השפיר מורכבים ברובם מן השתן של העובר, אבל נמצאים בו גם חומרי מזון, הורמונים ונוגדנים (המסייעים להיאבק בזיהומים). בתחילת הלידה, בשלב מאוחר יותר בלידה, או במקרים מסוימים, לפני תחילת הלידה, נקרעים קרומי השק. לכך קוראים ירידת מי שפיר או בפשטות "ירידת מים".
לרוב מדובר באחד הסימנים המוקדמים ללידה. מומחים אינם יודעים בוודאות מה גורם לירידת המים.
מה מרגישים בזמן שזה קורה?
נשים רבות המצפות ללידה שואלות עצמן איך יודעים שיש ירידת מים – למעשה, אין תשובה אחת העונה לכל המקרים משום שזוהי חוויה ייחודית בכל הריון. לא זו בלבד, אם זו לא הלידה הראשונה שלך, החוויה שלך כעת יכולה בהחלט להיות שונה מהפעם הקודמת. הסימנים כוללים תחושה של דליפה איטית או שטף של מים. לעיתים בתהליך ירידת מים כמות קטנה של נוזל בלבד. חלק מהנשים חשות מעין פקיעה פתאומית ואחרות מרגישות שנוזל קולח מתוכן כשהן משנות תנוחה. האופן שבו בוקעים המים יכול להשתנות מכיוון שראשו של העובר מתפקד לעתים כמו פקק הסותם את צוואר הרחם, כך שכאשר הוא זז בורח יותר נוזל החוצה. עוד מים יכולים לרדת בשלב הצירים, והטפטוף יימשך עד שהתינוק ייוולד. כדאי לך להניח מגבת בכל מקום שאת יושבת בו בבית או ברכב בדרך לבית החולים, כדי למנוע התרטבות מנוזל השפיר.
צבע הנוזל בעת ירידת המים הוא בדרך שקוף או צהוב בהיר, והוא נטול ריח. כמות מי השפיר מגיעה לשיאה סביב השבוע ה-36 להריון, ועומדת על כ-4 כוסות של נוזל, אך משלב זה מתחילה לרדת בהדרגתיות.
איך מזהים ירידת מים
לעתים קשה לדעת האם מדובר במצב של ירידת מים או הפרשה - בייחוד אם את חווה רק זרם אחד קטן, או שאת מוצאת רק כתם לח בתחתונים. אם יש לך ספק, פני לרופא/ה שלך. תמיד אפשר לוודא זאת בעזרת בדיקה גופנית או אולטרסאונד.
מה קורה לאחר מכן?
אם את חושדת שירדו לך המים, רשמי לפניך את השעה שבה זה קרה. כדאי גם להתחיל בתהליך תזמון צירים - אם החלו כבר. יתכן שנכנסת כבר לתהליך של לידה, אבל גם אם לא, לידה מתחילה זמן קצר אחרי שירדו המים. את בטח שואלת את עצמך כמה זמן אחרי ירידת מים צריך ללדת, אך קשה לומר בוודאות. אורך הלידה שונה אצל כל אישה, והוא תלוי בגורמים אחרים כולל מועד ירידת המים, אם זו הלידה הראשונה, ואם כל שאר התהליך מתקדם באופן חלק. זכרי: חודשי ההמתנה הארוכים קרובים לסיומם, וממש בקרוב תוכלי לפגוש את התינוק שלך!
אם מתרחשת אצלך ירידה של מים לפני שאת נכנסת ללידה, המצב מכונה פקיעת קרומים מוקדמת (PROM). אירוע כזה מתרחש ל-8 עד 10 אחוזים מן הנשים בלבד; אצל מרבית הנשים מתרחש התהליך רק כשהן כבר בלידה. אם מתרחשת אצלך ירידת מים בלי צירים - יתכן שהרופא יציע לך זירוז לידה. התערבות למטרת זירוז צירים אחרי ירידת מים בהריון יכולה להקטין את הסיכוי לזיהום, מכיוון שהסיכון לכך גדל ככל שמתארך הזמן בין ירידת המים להתחלת הצירים.
אם את לא בטוחה שהתחילה אצלך לידה, התייעצי עם הרופא/ה שלך כדי לאשר זאת.
מתי צריך להתקשר לרופא?
אם סיימת תשעה חודשי הריון וירדו לך המים, אל תיבהלי. צרי קשר עם הרופא/ה שלך, כדי לדעת מתי לנסוע לבית החולים או למרכז הלידה. יש להתקשר לרופא/ה גם במצב של:
ירידת מים מוקדמת, כלומר לפני השבוע ה-37 להריון.
ירידת מים ללא צירים. במקרה של ירידת מים ללא צירים, יתכן שהצעת הרופא/ה תהיה ביצוע זירוז לידה.
אם הרופא/ה מציע/ה לך להגיע לבית החולים, ודאי שתיק בית החולים שלך מוכן מספיק זמן מראש עם כל הדברים שחשוב שיהיו שם. אל תשכחי לקחת אתך גם מספר עותקים של תוכנית הלידה.
מה לעשות/לא לעשות?
אחרי ירידת המים, תינוקך אינו מוגן מזיהום כפי שהיה כששק מי השפיר היה מלא. ולכן, ליתר ביטחון, המלצת הרופא/ה שלך תהיה להימנע מאמבטיה ומשימוש בטמפונים. אחרי ירידת המים, יהיה לך עוד לא מעט זמן להעביר עד שתתחיל לידה פעילה. את יכולה להמשיך לזוז כדי למצוא תנוחות נוחות, לקבל עיסוי טוב, לצפות בסרט, ואפילו לעיין בכל המאמרים המעניינים על לידה וטיפול בתינוק פה באתר של פמפרס!
מה קורה אם לא יורדים המים?
אם לא יורדים המים והרופא צריך להתערב כדי לזרז את הלידה, הוא יכול לפקוע את קרומי השק בזמן בדיקה וגינלית. במקרה כזה, אמורה להתחיל לידה תוך כמה שעות. ירידת המים אינה כואבת, אבל התהליך עצמו אינו נעים במיוחד; יתכן שתרגישי מעין משיכה שתלווה בנזילה עדינה או בזרם גדול של מים חמימים. הרופא/ה שלך נמצא/ת שם כדי להסביר לך מה קורה בעת התהליך עצמו, אבל תוכלי גם לקרוא על הסיבות לכך שתצטרכי זירוז לידה.
מה עושים במקרה של ירידת מים מוקדמת?
ירידת המים לפני שבוע 37 להריון נקראת פקיעת קרומים מוקדמת או PPROM. מצב זה שונה מ-PROM, שבו מתרחשת ירידת מים לפני תחילתה של לידה. צרי קשר עם הרופא/ה שלך מיד אם המים יורדים מוקדם. תוכלו להחליט יחד על דרך הפעולה הטובה ביותר בהתבסס על שבוע ההריון שלך ועל מצב העובר. ירידת המים המוקדמת מעלה את הסיכוי לזיהום ולהיפרדות שליה (מצב שבו השליה מתנתקת מדופן הרחם). דברי עם הרופא/ה לגבי הסיכונים הנלווים ללידת פג ולדחיית הלידה.
הגורמים שמעלים את הסיכון לירידת מים מוקדמת
קיים סיכון גבוה יותר שתחווי ירידת מים מוקדמת אם:
בהריון הקודם המים ירדו מוקדם.
נוצר זיהום של מי השפיר.
נוצר דימום נרתיקי במהלך השליש השלישי להריון.
האישה מעשנת בזמן ההריון
האישה סובלת מתת-משקל ותזונה לקויה
צוואר הרחם קצר
קראי עוד על סימנים ללידה מוקדמת, ומצאי עוד מידע שימושי בשאלות נפוצות על לידת פגים. כמו כן, אם את לקראת לידה, סימן נוסף ללידה המתקרבת שכדאי לקרוא עליו הוא יציאתו של הפקק הרירי.
לא משנה איך זה קורה – ירידה של מים היא סימן חשוב לכך שהתינוק מתכונן לפגוש אותך. קחי נשימה ארוכה והתמקדי במשימה שלפניך.
זה כבר ממש קרוב!
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: