מעקב תנועות עובר - איך עושים את זה נכון?
את יושבת על הספה בסלון, נחה במיטה או נמצאת בעבודה, ופתאום זה קורה. הרגשה של תזוזה קלה מתוך הבטן שלך. ייתכן שתחשבי שזה קורה בדמיון, אבל אז זה קורה שוב! העובר שלך מתחיל לזוז !במהלך ההריון, את ככל הנראה תרגישי אותו זז לא מעט ולכן, עלייך להיות מודעת לתנועותיו, להבין מהן מסמלות וכיצד הן עשויות להשפיע על המשך ההריון.
לפניך המדריך המלא העוסק במעקב תנועות עובר - מה זה בעצם אומר? באיזה שבוע מרגישים תנועות עובר בהריון? והאם מלבד ההתרגשות והשמחה בשל הקשר הראשוני שנוצר עם התינוק לעתיד, יש משמעות רפואית לאותן תנועות בלילה או ביום?
מתי מרגישים תנועות עובר?
בין כל הסוגיות איתן את מתמודדת בתקופה זו, עולה גם השאלה: 'מתי מתחילים להרגיש תנועות עובר בהריון?' חשוב שתביני מאיזה שבוע מרגישים את אותן תנועות, שיכולות להפוך לבעיטות חזקות. כמו כן, מומלץ לדעת מאיזה שבוע יש לבצע מעקב אחר התזוזות של הקטנטן או הקטנטנה שלך, כפי שנסביר בהמשך.
בממוצע, העובר מתחיל לנוע בסביבות השבוע ה-20 להריון (חודש חמישי). חלק מהאימהות עשויות להרגיש תזוזות עובר כבר בשבועות 13-16, בעוד אימהות אחרות עשויות לא לחוש דבר עד שבועות 20-22. זכרי כי לכל אחת קצב משלה, מצב טבעי ולגיטימי לחלוטין. אם היית בהריון בעבר, אולי את מכירה את התחושה ולכן תוכלי לדעת מתי מרגישים תנועות עובר בהריון שני או שלישי, ולזהות אותן מעט מוקדם יותר, אפילו סביב שבוע 16 להריון. אם מדובר בהריון הראשון שלך, ייתכן שלא תדעי למה לצפות ותרגישי את התנועות רק סביב שבוע 22 להריון, ואפילו כמה שבועות מאחור יותר. זו רק דוגמה אחת לעובדה כי הריון שני יכול להרגיש אחרת מהראשון.
ספירת תנועות עובר
הרגשת תנועת העובר על בסיס יומיומי ובאופן קבוע, יכולה לשמש סימן מרגיע שהכל בסדר. ספירת תנועות עובר מומלצת במיוחד כשאת לא מרגישה את התנועות באופן קבוע.
איך מבצעים מעקב תנועות עובר?
ברוב המקרים תתבקשי על ידי הרופא/ה לבצע מעקב וספירת תנועות בשיטה הבאה: שכבי על צד שמאל, הניחי ידיים על הבטן וספרי תנועות במשך חצי שעה. במידה וספרת 3 תנועות או יותר, הכל בסדר. במידה וספרת פחות מ-3 תנועות, יש לגשת להיבדק.
נשאלת השאלה, כל כמה זמן צריך להרגיש תנועות עובר? כעיקרון, אין צורך לבצע ספירת תנועות כל זמן שאת מרגישה תנועות עובר, בכל פעם שאת מתרכזת בכך או בשעות בהן את רגילה להרגישו. אולם, במידה ועובר פרק זמן מסוים בו ציפית להרגיש תנועות ולא הרגשת, יש לבצע ספירת תנועות כמוסבר מעלה.
ככלל, חשוב לבצע ספירת תנועות עובר ברוגע ובשקט. מומלץ לבצע את המעקב לאחר ארוחה, או בשעות בהן את כבר מזהה שהתינוק שלך פעיל. במידה ואת לא מרגישה תנועות עובר אין צורך להיבהל. יש לשכב על צד שמאל (תנוחה המבטיחה זרימת דם לרחם, כך שהעובר ירגיש צורך לזוז), לנשום נשימות עמוקות ולנסות שנית. במידה ואת עדיין לא מרגישה בתזוזות עובר, ייתכן שהוא פשוט ישן. יחד עם זאת, במידה ואת עדיין לא חשה בתנועות במשך שעה או שעתיים, או לחילופין כשמדובר בתנועות עובר חלשות בלבד, כדאי להתייעץ עם רופא/ה.
כיצד מרגישים תנועות עובר?
כשהקטנטן שלך יתחיל לנוע, את עשויה לחוש מעין רפרוף, כמו בועות, גזים או פעילות מעיים, שלמעשה מדובר בתחושה ראשונה של תנועות עובר. בהדרגה הופכות התנועות לחזקות ורבות. לאורך ההריון תוכלי להרגיש באופן ברור את תנועות העובר ולהבדיל ביניהן לבין תסמיני הריון אחרים.
אילו גורמים משפיעים על קצב ותדירות תנועות העובר?
ישנם כמה גורמים שיכולים להשפיע על תנועות עובר, שחשוב להכיר:
התפתחות העובר. כאשר העובר מתפתח, הוא מבצע התמתחות וכיפוף איברים. ככל שההריון מתקדם, כך תנועות העובר מורגשות באופן ברור יותר. ייתכן שתדעי אפילו להבדיל בין בעיטות, לבין מכות אגרוף ואף גלגולים שהוא מבצע ברחם.
גירויים חיצוניים. תנועות עובר, יכולות להיות מושפעות מרעש, אור חזק או מנגיעות בבטן.
מצב הרוח שלך. מחקרים מצאו כי קיים קשר ישיר בין עיסוק במדיטציה, הרפיה או יוגה לבין תנועות עובר חלשות או מועטות. גם מצב הרוח שלך יכול להשפיע על העובר - ככל שאת נינוחה, כך הקטנטן שלך רגוע, וכך תחושי בפחות תנועות.
תנוחות שונות. אם את נמצאת בתנוחה לא נוחה, העובר עשוי לחוש זאת ולהגיב, דבר שיגרום לך להרגיש את תנועותיו.
רגישות למזון. מזונות מסוימים עשויים לגרום לתנועות עובר מרובות בהריון. רצוי שתשימי לב למה שאת אוכלת, ואיך זה משפיע.
מחזור וזמן השינה של העובר. כשהעובר נמצא ברחם הוא ישן ומתעורר לסירוגין. כשהוא ישן את ככל הנראה לא תחושי בו או שתרגישי פחות תנועות עובר. כשהוא מתעורר, הוא עשוי להתחיל לנוע ולגרום לך להרגיש בכך, כאילו הוא מברך אותך ב'בוקר טוב אמא'.
השפעה של תרופות. ישנן תרופות שמעלות את רמת הפעילות של העובר, וכך את עשויה לחוש את התינוק משתולל. ככלל, חשוב לצרוך תרופות במהלך ההריון, רק באישור הרופא/ה שלך.
מצבו הבריאותי של העובר. אם במהלך ההריון מתפתחות אצלך מחלות כדוגמת רעלת הריון, סוכרת הריון וכדומה, העובר עלול לחוש מצוקה ואת עשויה להרגיש תנועות עובר חלשות.
מהו ממוצע התנועות היומי?
החל מהשבוע ה-28 להריון, יש לשים לב לתנועות עובר. ממוצע התנועות היומי של העובר בשבוע ה-20 להריון הוא כ-200 תנועות ליום. ממוצע זה עולה ככל שמתקרבים למועד הלידה ויכול להגיע עד לכ-570 תנועות ביום, בסביבות השבוע ה-32 להריון. לאחר מכן תיתכן ירידה של עד כ-280 תנועות ביום בסמוך למועד לידה, זאת בשל גודלו של התינוק שלא מאפשר לו לנוע בחופשיות, ביחס לרחם שנהיה יותר ויותר צפוף.
חשוב לזכור גם כי תנועות העובר מורגשות באופן שונה במהלך היום והלילה. רוב הנשים יחושו יותר תנועות בלילה - בשיא הפעילות, בין השעות 21:00 ל-01:00. אחרות דווקא ירגישו בתנועות טוב יותר במהלך היום.
איפה מרגישים תנועות עובר?
מיקום התנועות מושפע ישירות ממיקום העובר ברחם. שינוי במיקומו, ישנה את מיקום התנועות. את רוב התנועות בדרך כלל תחושי באזור בו נמצאים הישבן או הגפיים של העובר.
איך גורמים לעובר לזוז?
אם את מעוניינת לחוש את תנועות העובר, כחלק מהרגשת התנועות וספירתן, חשוב שתדעי כי אכילת פחמימות יכולה להגביר את תנועותיו. כאמור, חשוב לשכב על צד שמאל ולנשום נשימות עמוקות בזמן ספירת התנועות.
מהן ריבוי תנועות עובר?
במהלך ביצוע מעקב תנועות, חשוב לשים לב גם למצבים של תנועות מרובות או תנועות עובר מרובות ללא הפסקה. במידה והקטנטן או הקטנטנה שלך מתחילים לנוע הרבה מהרגיל, כדאי להתייעץ עם רופא/ה על מנת לשלול מצבים הדורשים טיפול מיידי, כדוגמת כריכת חבל הטבור סביב צווארו של העובר, לחץ על חבל הטבור, אי ספיקה שלייתית, מיעוט מי שפיר או התייבשות שלך.
מה זה אומר, מיעוט תנועות עובר?
מיעוט תנועות בדרך כלל אינו מעיד על בעיה ויחד עם זאת, מאחר והרגשת תנועות זו הדרך הברורה ביותר בה ניתן לוודא כי העובר חש בטוב, אם את מרגישה מיעוט תנועות, כדאי שתיגשי להיבדק. הידיעה באיזה שבוע מתחילים להרגיש תנועות עובר, איך להרגיש את אותן תנועות ומה עושים במקרים של תנועות עובר מרובות ללא הפסקה או של מיעוט תנועות, יכולה לעזור לך לבצע מעקב לאורך כל ההריון. מעקב זה, כולל פנייה לרופא/ה במידת הצורך, חשוב מאין כמותו כדי לשמור על העובר, וגם כדי להזכיר לו שאת תמיד כאן בשבילו. הרגשת תנועות עובר משמשת עבורך גם תזכורת מרגיעה שהקטנטן שלך גדל ומתחזק מדי יום. כאמור, אם את לא בטוחה שאת אכן מרגישה בתנועות, או בכל מקרה של חשש, מומלץ לפנות לרופא/ה שלך. כאשר התנועות יתחזקו ויהפכו לבעיטות, את יכולה גם לשתף את מי שלצידך, כדי שגם הצד השני ירגיש את מה שאת מרגישה. שיתוף בחוויה יכול לגרום לך להרגיש את ההריון הזה אמיתי ונגיש יותר.
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: