איך תזהי סימנים לרעלת הריון?
במהלך ההריון וגם אחרי הלידה, חשוב להכיר את המחלה, וגם לדעת לזהות סימנים לרעלת הריון. אבחון וטיפול לאורך כל הדרך, יכולים למנוע מצב שמסכן אותך ואת העובר. המשיכי לקרוא כדי ללמוד על הנושא ולהכיר אותו, גם אם לא תפתחי את המחלה. רעלת הריון סימנים - כל מה שאת צריכה לדעת ויותר.
מה זה רעלת הריון ומה חומרת הבעיה?
רעלת הריון היא הפרעה בלחץ הדם המופיעה אחרי השבוע ה-20 להריון בשליש השני או השלישי להריון, או לאחר הלידה. התופעה מתרחשת ב-2 עד 8 אחוזים בלבד מכל ההריונות.
לחץ הדם הגבוה יכול להופיע כעלייה פתאומית, או עלייה הדרגתית אך יציבה. חומרת הבעיה יכולה לנוע בין קלה לחמורה. גם הפרעה בלחץ הדם היא אחת ממגוון סימנים לרעלת הריון, ולכן חשוב להכיר, לזהות ולטפל:
רעלת הריון קלה. גם עלייה קלה בלחץ הדם יכולה להיות סימן של רעלת ההריון, אך מאחר שהתסמינים לא קשים, ייתכן שאפילו לא תבחיני בהם. רעלת הריון קלה עדיין מחייבת מעקב צמוד של רופא/ה, וייתכן שתעברי זירוז מרגע שתגיעי להריון מלא (full-term).
רעלת הריון חמורה. לחץ הדם שלך יהיה גבוה מאוד, ותבחיני קרוב לוודאי בתסמינים של רעלת ההריון (עוד על כך בהמשך). רעלת הריון חמורה מחייבת אשפוז במקרים מסוימים. הטיפול ברעלת הריון הינו בילוד. במידה והרעלת מתרחשת בשלב צעיר בהריון בו עדיין אורבות לילוד סכנות משמעותיות של פגות, יעשה ניסיון להמשיך את ההריון לטובת הילוד ככל האפשר. במידה והרעלת הופיעה לקראת סוף ההריון הצפוי, יתבצע יילוד מיידי.
הרופא/ה יבדקו את מצב רעלת ההריון ויוענק לך טיפול לפי הצורך. מרבית הנשים עם רעלת בהריון יולדות תינוקות בריאים.
רעלת הריון ממאירה (אקלמפסיה): רעלת הריון נקראת פרה-אקלמפסיה. יש הנוטים לבלבל מצב זה עם אקלמפסיה. אקלמפסיה היא רעלת הריון ממאירה - בעיה חמורה ורצינית יותר הכרוכה בפרכוסים הקשורים ללחץ דם גבוה. אקלמפסיה מחייבת סיום ההריון, ללא קשר לשבוע ההריון.
רעלת הריון לאחר לידה: רעלת הריון לאחר לידה, כשמה כן היא, מתרחשת אחרי הלידה. ויכולה להתפתח גם במקרה שלא היו סימנים בזמן ההריון. סימנים לרעלת הריון אחרי לידה יכולים להופיע מיד לאחר יציאת הילוד ועד לשבוע מהלידה. מדובר באותם תסמינים לרעלת הריון שמופיעה בזמן ההריון, כולל לחץ דם גבוה אחרי הלידה. לידה יכולה לרפא רעלת בהריון שהתפתחה בזמן ההריון, אך כאשר התופעה מופיעה אחרי הלידה, מטפלים בה בדרך כלל על ידי תרופות להורדת לחץ דם ולמניעת פרכוסים.
חשוב לטפל במצב של רעלת הריון לאחר לידה, כדי להימנע מהשפעות לטווח ארוך של המחלה, עם דגש על מחלות לב, לחץ דם גבוה ובעיות נוספות בכלי הדם. במידה ואת נמצאת באחת מקבוצות הסיכון לפתח את המחלה, חשוב שתשימי לב שרעלת הריון אחרי לידה לא תפתיע אותך, כשאת עם התינוק בבית.
מה גורם לרעלת ההריון?
לא תמיד ברור מה גורם לתופעה, אך יש מספר גורמי סיכון, כגון:
הריון ראשון
הריון ראשון מאב חדש
רעלת הריון בהריון קודם
היסטוריה משפחתית של רעלת הריון
היסטוריה של לחץ דם גבוה או מחלת כליות
עברת את גיל 40
הריון של תאומים, שלישייה, או יותר
סכרת, הפרעה של קרישת דם, זאבת, או מיגרנות
השמנת יתר
הריון שנוצר מהפריה חוץ-גופית
תרומת ביצית
איך מונעים רעלת בהריון?
לא תמיד ניתן למנוע את התופעה, אך אם יש לך אחד מגורמי הסיכון, חשוב לזהות ואת התסמינים לרעלת הריון ולטפל לפני שתהרי, וגם לנקוט במספר אמצעי זהירות: הורידי במשקל אם צריך, ואם יש לך סכרת, ודאי שמצבך מאוזן לפני שתיכנסי להריון. הרופאים שלך יוכלו לייעץ לך לגבי הצעדים המומלצים ביותר עבורך אם כבר הרית, ויש לך אחד מגורמי סיכון אלה.
יש רופאים שימליצו על נטילת אספירין במינון נמוך החל משבוע 12 להריון, במידה ואת בקבוצת הסיכון המוגבר להופעת רעלת הריון.
רעלת הריון סימנים ותסמינים
סימנים לרעלת הריון הכוללים:
כאב ראש שאינו חולף
טשטוש ראיה בהריון הכולל: כתמים בראייה או שינויים אחרים בראייה
כאב בבטן העליונה מימין או במרכז
בחילות והקאות (במחצית השנייה של ההריון)
נפיחות פתאומית בפנים ובכפות הידיים
ירידה בכמות השתן
אחדים מתסמינים אלה (כמו נפיחות, בחילות, וכאבי ראש) הם גם תסמינים תקינים של הריון, ולכן לפעמים קשה לדעת שמשהו לא בסדר. הגיעי מיד לרופא/ה או לחדר מיון אם את מבחינה בסימנים כמו כאבי ראש קשים, טשטוש ראיה בהריון, כאב חריף בבטן, או קוצר נשימה חמור.
איך רופאים מאבחנים רעלת בהריון?
כדי לבדוק את קיום התופעה, ומכיוון שלחץ דם גבוה בהריון יכול להיות תסמין של רעלת הריון, נעשה מעקב אחר לחץ הדם בביקורי מעקב ההריון. ראשית, חשוב להבין, מה זה אומר: לחץ דם תקין בהריון.
כל מדד של לחץ דם מתחת ל- 140/90 מילימטר כספית בהריון, נחשב ללחץ דם תקין. ישנן נשים שסובלות ממצב של לחץ דם נמוך (מתחת ל- 100 מילימטר כספית) ומרגישות לפעמים חולשה, דבר שבדרך כלל אינו דורש טיפול או מעקב.
לחץ דם של 140/90 מילימטר כספית ומעלה בשתי בדיקות ובמרחק ארבע שעות לפחות - נחשב ללחץ דם גבוה בהריון, ולכן אינו תקין.
בנוסף לכך, גם חלבון בשתן בהריון בכמות חריגה הינו תסמין שכיח. הפרשת חלבון בשתן בהריון היא מדד לתפקוד הכלייתי. באופן תקין מופרש עד 300 מג ל24 שעות. כאשר הרמה גבוה יותר, זהו מדד לא תקין היכול להעיד על רעלת, ויש להתייעץ עם הרופא/ה בדחיפות.
הקפידי לומר לרופא/ה אם הבחנת בתסמינים, מפני שזה יסייע באבחון. הרופא/ה עשוי/ה לבצע בדיקות נוספות לאבחון, כגון:
בדיקות דם לתפקודי כבד, תפקוד הכליות, ורמת טסיות הדם.
בדיקות שתן לבדיקת כמות חלבון בשתן בהריון. כפי שהוסבר קודם לכן, אחת התופעות שקשורות ברעלת הריון הינה פגיעה בתפקוד הכלייתי, המתבטאת בהפרשה והגברת חלבון בשתן, מאחר והכליות לא מצליחות לשמור אותו בגוף.
אולטרסאונד עוברי לניטור הגדילה של התינוק, הערכת משקלו, ובדיקת כמות מי השפיר.
מוניטור עוברי (בדיקת NST) כדי לבדוק את תגובת הדופק של התינוק, בזמן שהוא נע.
פרופיל ביופיזי למדידת הנשימה, טונוס השרירים, והתנועה של התינוק.
סיבוכים הקשורים לרעלת ההריון
סיבוכים של רעלת הריון יכולים לכלול:
בטווח הקצר: תסמונת HELLP שכוללת: עלייה באנזימי הכבד, ירידה ברמת הטסיות, עדות לפרוק מוגבר של כדוריות דם אדומות, פגיעה קשה בתפקוד הכלייתי, בצקת ריאות, דימום מוחי או אקלמפסיה-פרכוסים בכלל הגוף, על רקע עליית לחצי דם ובצקת מוחית (חמורה יותר מרעלת הריון רגילה, כוללת פרכוסים) והיפרדות שליה (כשהשליה מתנתקת מדופן הרחם וגורמת לדימום כבד).
בטווח הארוך: סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית, מחלת כליות, התקף לב, שבץ, פגיעה מוחית, יתר לחץ דם בהמשך החיים וסיכון גבוה ללקות ברעלת הריון בהריון הבא.
רעלת הריון יכולה גם להשפיע על התינוק, ובפרט משקל נמוך בלידה. הסיכונים הבריאותיים לתינוק תלויים בשאלה עד כמה הלידה מוקדמת. מעריכים כי 15 אחוז מהלידות המוקדמות בארה"ב נגרמות מרעלת ההריון. אף שהתופעה חמורה ועלולה להיות קטלנית ללא טיפול, הרופא/ה שלך יכולים להדריך אותך לגבי אפשרויות הטיפול.
נשים תוהות לעתים אם רעלת ההריון עלולה לסבך לידה וגינלית, אך למעשה, לידה וגינלית יכולה להיות בטוחה יותר מלידה קיסרית כאשר קיימת רעלת. תוכלי להתייעץ עם הרופא/ה בנוגע לאפשרויות העומדות לרשותך בהתאם למצבך הספציפי.
אפשרויות טיפול ברעלת ההריון
לידת התינוק היא הריפוי היחיד, אולם לידה טרם זמנה עלולה להיות מסוכנת לתינוק, ובמקרה זה הרופא/ה ישקול/תשקול את אפשרויות הטיפול הטובות ביותר עבורך, בהתאם למצב רעלת ההריון - אם קלה או חמורה - ושבוע ההריון.
רעלת הריון קלה. ייתכן שתתבקשי להישאר בבית החולים, או שתקבלי טיפול במרפאות חוץ ,ותתבקשי לעקוב אחר תנועות העובר. יידרשו גם ביקורי מעקב הריון תכופים יותר. הרופא/ה עשוי/ה להמליץ על לידה בשבוע 37 ואילך.
רעלת הריון חמורה. מטופלת בדרך כלל בבית חולים. אם רעלת ההריון מחמירה, ייתכן שיזרזו את הלידה שלך בשבוע 34 או לפניו. את עשויה לקבל תרופות כדי לסייע בהפחתת לחץ הדם ובמניעת פרכוסים. ייתכן שתקבלי קורטיקו-סטרואידים כדי לעזור לריאות של תינוקך להגיע לבשלות, וכן עירוי מגנזיום למניעת אקלמפסיה. בנוסף ייתכן כי תקבלי תרופות שונות להורדת מקרים חמורים של לחץ דם שאינו תקין.
רעלת ההריון היא מצב נדיר שניתן לטפל בו, ואם לקית בו חשוב שתדעי לזהות סימנים לרעלת הריון ולגשת לייעוץ בכל פעם שעולה שאלה ואם קיים ספק. לרופא/ה שלך יש את היכולת לנטר ולנהל את מצבך. זכרי שמרבית הנשים עם רעלת ההריון יולדות תינוקות בריאים, ושזהו רק אחד מהסיכונים הרבים שכדאי לדעת עליהם, ולהכיר את סימניו במהלך ההריון
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: