סקירת מערכות - מה בודקים, ומדוע מבצעים אותה פעמיים
מאת ד"ר ישראל הנדלר וד"ר יוסף הר טוב
סקירת מערכות הינה בדיקת העובר בעזרת אולטרסאונד. מכיוון שלא ניתן לראות את העובר או למששו כפי שעושים בבדיקת ילוד, ילד או מבוגר, בדיקת האולטרסאונד הינה הדרך הנוחה והיעילה שבה ניתן לבדוק את העובר המתפתח ברחם האם.
הסקירה מתבצעת בדרך כלל פעמיים במהלך ההיריון ולעיתים גם שלוש פעמים. ישנם מספר סוגים של סקירת מערכות, לפי שבוע הבדיקה ולפי האיברים שנבדקים: סקירת מערכות מוקדמת, סקירת מערכות מאוחרת (סקירה מורחבת), או סקירת מערכות שלישית.
באיזה שבוע עושים סקירת מערכות? לפי המלצת משרד הבריאות סקירת מערכות מוקדמת תתבצע בשבועות 13-17, סקירת מערכות מאוחרת תתבצע בשבועות 19-25.
מה בודקים בסקירת מערכות?
לפי המלצות משרד הבריאות – וזה המינימום הנדרש – יש לבדוק:
גולגולת ומוח - הגולגולת, מבנה המוחון והמרווח שמאחוריו (צרבלום וציסטרנה גדולה), חדרים צדדיים במוחוקו האמצע
פנים - ארובות עיניים ושפתיים
חזה - ראות, ארבעה מדורי לב ומוצא כלי הדם הגדולים, בטן: קיבה, כליות, כיס שתן והשרשת חבל הטבור לקיר הבטן
שלד - עמוד שדרה, קיום עצמות גפיים וכפות ידיים ורגליים (ללא אצבעות).
בנוסף: מספר כלי דם בחבל הטבור, שליה, כמות מי שפיר, דופק ותנועות.
כמובן שניתן תמיד להרחיב את הבדיקה, בין אם מדובר על סקירת מערכות מוקדמת או סקירת מערכות מאוחרת , דבר שמתבצע בדרך כלל במסגרת בדיקות פרטיות.
אם יש חשד למום - מתבצעת הרחבה מכוונת למומים חשודים גם במסגרת קופות החולים. בסקירה שנעשית דרך הקופה בהתאם להמלצות משרד הבריאות אין חובה להסתכל על אצבעות, אוזניים, שלמות החך, חוט השדרה, ארובות העיניים, העדשות קשת אבי העורקים ועוד. ניתן לבצע הבדיקה באופן פרטי אצל מומחה אולטראסאונד שיבדוק את כל המצוין לעיל.
סקירת מערכות מוקדמת
סקירת מערכות מוקדמת בדרך כלל מתבצעת בשבועות 13-17. מטרת הבדיקה הנה סקירה של כל האברים של העובר (למרות שחלקם עדיין לא התפתחו לגמרי) ואיתור מומים או ממצאים חריגים, בשלבים המוקדמים של ההריון. במהלך סקירת מערכות מוקדמת, בודק/ת הרופא/ה את מיקומה של השליה וכמות מי השפיר. שיעור זיהוי המומים עומד כיום על 90% ואינו כולל מומים כרומוזומליים או גנטיים כדוגמת תסמונת דאון. בגלל שהעובר קטן וקרוב לצוואר הרחם, סקירת מערכות מוקדמת בדרך כלל מבוצעת בגישה וגינלית (נרתיקית). בבדיקה זו הרזולוציה טובה (דרך הנרתיק) וישנן פעמים שהיא מבוצעת דרך הבטן. בגלל השבוע המוקדם, לא כל האיברים מפותחים מספיק, ויש צורך בבדיקה נוספת בשבועות מאוחרים יותר של ההריון – דבר הנעשה במסגרת סקירת מערכות מאוחרת.
קיימת אפשרות לקיים את סקירת המערכות יחד עם בדיקת שקיפות עורפית או אחריה. במידה והצוות הרפואי זיהה מומים או ממצאים מחשידים, תתבקשי לערוך בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.
סקירת מערכות מוקדמת (סקירה ראשונה) שאינה כלולה בסל הבריאות, אלא בביטוחים המשלימים של קופות החולים.
סקירת מערכות מאוחרת
סקירת מערכות מאוחרת מבוצעת בדרך כלל בין שבועות 19-25, (אבל לא לפני שבוע 19 או אחרי שבוע 25). רובה מתבצעת בגישה בטנית, ורק חלק קטן ממנה (אורך צוואר הרחם ובדיקת האיברים שצמודים לנרתיק) בגישה וגינלית. ברוב המקרים בדיקת סקירת מערכות מאוחרת, תגלה ממצאים זהים או דומים לאילו שאובחנו בבדיקת סקירת מערכות מוקדמת. בשלבים המאוחרים יותר של ההריון, העובר כבר מפותח יותר, וכך גם אבריו ומערכות גופו. חשיבותה של בדיקת סקירת מערכות מאוחרת היא ביכולת של הרופא/ה לזהות מומים שהיו קטנים מאוד או בלתי נראים בסקירה הראשונה, כדוגמת הקורפוס קלוזום - גשר עצבי שמחבר את שתי האונות של המוח, פיתוליות המוח ועוד.
סקירת מערכות מאוחרת הינה סקירה שגרתית, המבוצעת לכל המבוטחות ללא תשלום.
בנוסף, יש סקירה מכוונת, שמיועדת לבדוק איברים מבודדים בעובר, במקרה של חשד למום מסוים.
היום יש המבצעים גם סקירה שלישית (אשר כלולה בסל הבריאות בארצות כמו צרפת ובלגיה) בין שבועות 30-33.
חשיבות הסקירה השלישית
איברי העובר מתפתחים לאורך ההריון, וגם אם נצפו תקינים בבדיקות המוקדמות (סקירת מערכות מוקדמת או סקירת מערכות מאוחרת) - יכולים להתפתח מומים שלא ניתן היה לזהותם לפני כן. הסקירה השלישית נערכת בשלבים מתקדמים של ההריון, בין שבועות 30-32, זמן בו יכולים להתגלות מומים או ממצאים מסוימים. בדרך כלל ימליץ הצוות הרפואי על סקירה שלישית, במקרים בהם התגלו בסקירות הקודמות ממצאים מחשידים או פוטנציאל למומים. סקירה שלישית חשובה מאוד להערכה נוספת של המוח - האיבר שמתפתח לאורך כל ההריון וגם בילדות, מעיים, מערכת השתן, גפיים (גמדות).
נשאלת השאלה, מה ניתן לעשות, כאשר מתגלה מום בשלב זה של ההריון החוק בארץ קובע כי במקרים בהם התגלה מום קשה הגורם לפגיעה קשה בתפקוד לאחר הלידה, ניתן להפסיק הריון גם בשבועות מאוחרים. לעיתים ישנם מצבים הדורשים התיחסות בהמשך ההריון או לאחר הלידה - כדוגמת מומי לב שעלולים להופיע רק בשבועות מאוחרים.
היכן ניתן לבצע את כל אחת מהבדיקות?
סקירת מערכות מוקדמת, מאוחרת או שלישית ניתן לבצע בקופות החולים, במרכזים לבריאות האישה או באופן פרטי, אצל רופאים המתמחים בסוג זה של בדיקה. חשוב שתפני לגורם בו בחרת, במטרה לבדוק אילו מסמכים עליך להציג (הפנייה מהרופא/ה המטפל/ת, טופס 17, טופס החזר מהביטוח הפרטי ועוד) ואילו הכנות עליך לעשות. בדרך כלל ההתנהלות לפני ואחרי הבדיקה אינה שונה משגרת היום יום שלך.
כל אחת מהבדיקות: סקירת מערכות מוקדמת, סקירת מערכות מאוחרת או סקירה שלישית, יכולות גם להפוך למזכרת נהדרת. בכל אחת מהבדיקות תוכלו לקבל דיסק ובו תמונות של התינוק, לעיתים גם במכשיר תלת או ארבע ממד, מזוויות שונות ותנוחות שונות שיהפכו למזכרת נהדרת.
חשוב שתדעי באיזה שבוע הריון את נמצאת. תוכלי לחשב זאת באמצעות מחשבון ההריון שלנו. כך תוכלו לעקוב גם את, על המועד הרצוי של כל אחת מהסקירות וביצוען בזמן. רוצה ללמוד עוד על התפתחות העובר וההריון בכל שבוע ושבוע, בקרי בדף שבועות ההריון של פמפרס.
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: