מאת ד"ר ישראל הנדלר

ייתכן ששאלת את עצמך לא פעם, מהו תפקידה של השליה במהלך ההיריון, ומה קורה איתה כשהתינוק יוצא לאוויר העולם. המשיכי לקרוא כדי להבין מה השליה עושה, אילו גורמים יכולים להשפיע על תפקודה, מה ההבדל בין שליה קדמית למצב של שליה אחורית ומדוע מדובר באיבר כה חשוב.

שליה - מהו תפקידה?

שליה היא איבר שמשתרש ברחם שלך במהלך ההיריון. השליה מספקת חמצן וחומרים מזינים לתינוק הגדל ומסלקת חומרי פסולת מדמו, באמצעות חבל הטבור. במהלך ההריון השליה נצמדת לדופן הרחם ומשתרשת לרוב בחלקו העליון, לצידו הקדמי או האחורי. במקרים נדירים, היא עשויה להשתרש בחלקו התחתון של הרחם. עם התקדמות ההריון וגדילת הרחם, השליה נודדת כלפי מעלה עם גוף הרחם ומתרחקת מחלקו התחתון. במקרים נדירים היא ננעצת בדופן הרחם.

מה משפיע על תפקוד ותקינות השליה?

גורמים שונים יכולים להשפיע על בריאות השליה במהלך ההיריון, את חלקם ניתן לשנות ואחרים יכולים להיות מאתגרים יותר:

  • גילה של האם. נשים מבוגרות, במיוחד מעל גיל 40, עלולות לסבול מבעיות בתפקוד השליה במהלך ההריון

  • טראומה לאזור הבטן. נפילה או מכה באזור הבטן, עלולות להוביל להיפרדות שליה מהרחם

  • בעיות גנטיות של העובר. עלולות לגרום גם לבעיות גנטיות בשליה ולהשפיע על תפקודה

  • ניתוח קיסרי בלידות הקודמות

  • בעיות שליה בלידות הקודמות

  • הריון רב עוברי

  • עישון

  • לחץ דם גבוה

  • הפרעות בקרישת דם

סוגי ומיקומי שליה

השליה עשויה להשתרש בכל מקום על פני הרחם. מיקום השליה משתנה מאשה לאשה ומהריון להריון:

שליה קדמית

שליה הצמודה לדופן הקדמי של הרחם, הנמצא בין העובר לבטן האם. מצב של שליה קדמית, יכול לגרום לכך שתחושי את תנועות העובר מעט מאוחר יותר, מאחר וזהו 'מחסום' בין הבטן לעובר. השליה עולה בהדרגה עם ההריון לחלקו הקדמי העליון של הרחם. שליה קדמית שכיחה ונפוצה, בדומה לשליה אחורית. לשליה קדמית משמעות מיוחדת אחרי ניתוח קיסרי, כאשר היא ממוקמת באזור הצלקת הרחמית ועלולה להינעץ ברחם.

שליה אחורית

שליה הצמודה לדופן האחורי של הרחם, וממוקמת בין העובר לבין גב האם. שליה אחורית הינה שכיחה ביותר ונמצאת במיקום אידאלי. גם היא תעלה עם התקדמות ההריון לחלק הגבוה של הדופן האחורי של הרחם.

בשליה קדמית תחושת התנועות של העובר מאוחרת יותר. פרט לכך אין משמעות להריון, באם זו שליה קדמית או אחורית. שליה אחורית גם שכיחה ונפוצה, בדומה לשליה קדמית, ואין לה השפעה על צורת הלידה, גם כאשר מדובר על ניתוח קיסרי.

שליה פונדלית

שליה הממוקמת בחלקו העליון של הרחם. חלקה הולך לקדמת הרחם וחלקה לאחוריו. מצב נוסף אפשרי הוא של שליה צידית הנמצאת יותר מצד ימין או שמאל של גוף הרחם.

שליה נמוכה

שליה הנמצאת בתחתית הרחם וקרובה לצוואר הרחם.

שליית פתח מלאה

שליה הנמצאת מעל לצוואר הרחם ומכסה אותו ( complete placenta previa ). תיתכן גם שליית פתח חלקית (Marginal placenta previa ) אשר מכסה את הצוואר רק בחלקו .

בדרך כלל המיקום (שליה קדמית, שליה אחורית או כל מצב אחר), אינו משפיע על ההיריון או על העובר, למעט מקרים של שליית  פתח, אשר אינה מאפשרת את יציאת העובר דרך פתח הצוואר החסום, ומחייבת ניתוח קיסרי. לציין כי אצל כ-20% מהעוברים, תתמקם השליה בפתח, בתחילת ההריון. ברובם היא תעלה עם גוף הרחם, כאשר הרחם יגדל ויתרחק מהצוואר. רק ב -1 מתוך 400 לידות קיימת שליית פתח בלידה במועד. ברוב המקרים בהם נראית שליית פתח בשלבים מוקדמים של ההריון, היא תתרחק בהדרגה מהפתח ולא תפריע ללידה, כאשר זו תגיע.

כיצד מאבחנים את מיקום השליה ?

השליה נוצרת כבר משבוע 8 להריון, וניתן להתחיל לראותה באולטראסאונד. מיקום השליה המאובחן בבדיקת אולטראסאונד, מצוין בדוח הבדיקה. החל משבוע 10 ואילך, ניתן למצוא את מיקום השליה במסגרת סקירת מערכות ראשונה . לאחר מכן, בכל בדיקת אולטראסאונד של העובר, יתרשם הבודק ממיקומה, גודלה והמראה של השליה.

תחושת תנועות ומיקום השליה

שליה קדמית הנו מצב שכיח בקרב נשים הרות. כאשר השליה קדמית - ממוקמת בין החלק הקדמי של הרחם לעובר - יתכן כי תחושת התנועות תדחה בשבוע עד שבועיים. מעבר לכך וברוב המקרים, מצב של שליה קדמית, שליה אחורית או פונדלית, אינו משפיע על מהלך ההריון או על בריאותו של העובר.

היפרדות שליה ((PLACENTAL ABRUPTION

בהריון תקין השליה תיפרד מגוף הרחם דקות ספורות לאחר הלידה. ייתכן מצב בו השליה נפרדת מגוף הרחם טרם הלידה. במקרה כזה מקור הזנת השליה שהינו הרחם מתנתק ממנה. כאשר השליה אינה מקבלת את אספקת הדם שלה מהרחם, העובר לא יכול להיות מוזן מהשליה. היפרדות שליה מלאה הינו מצב נדיר אך מסוכן ביותר. מנגד, היפרדות שליה חלקית קלה, יכולה להתרחש לעיתים קרובות יותר, ולהתבטא בדימום לדני קל. מצב כזה בדרך כלל ידרוש השגחה באשפוז.

הסימנים אשר מעלים חשד הינם:

נעיצות שליה (PLACENTA ACCRETA)

כאשר משתרשת השליה בדופן הרחם, נוצר גבול ברור בינה לבין הרחם, ממנו היא מתנתקת לאחר הלידה. במקרים נדירים, כאשר קיימת ברחם צלקת לאחר ניתוח קיסרי או לאחר פעולות אחרות שנעשו ברחם (כדוגמת גרידות או ניתוחי רחם אחרים, כגון כריתת שרירנים), השליה יכולה להשתרש באזור הצלקת הרחמית, ושם גבולותיה אינם ברורים. במצב זה, היא עלולה לחדור לתוך דופן הרחם ולהינעץ בה. במקרה של שליה נעוצה, קיים סיכון לדימום מוגבר לאחר הלידה. מצב זו דורש ניתוח קיסרי, עם הערכות מיוחדת בבית חולים המיומן בטיפול במקרים שכאלו. ייתכנו גם מקרים מאוד נדירים של שליה נעוצה, ללא ניתוחים קודמים ברחם.

מהי שליה שאינה נפרדת?

אם השליה לא מועברת תוך 30 דקות לאחר הלידה, היא ידועה כשליה שמורה. שליה שמורה עלולה להתרחש מכיוון שהשליה נלכדת מאחורי צוואר הרחם הסגור חלקית, או מכיוון שהשליה עדיין מחוברת לדופן הרחם. במקרים בהם השליה לא נפרדת עצמונית לאחר לידה, יש לבצע פעולה תחת הרדמה, בה מוציאים את השליה או את מה שנותר מהשליה ידנית.

מה קורה עם השליה לאחר הלידה?

לאחר שנולד התינוק, התכווצויות נוספות ידחפו את השליה החוצה דרך הנרתיק. אם החלטת להניק לאחר הלידה, יזה יכול לעזור לרחם להתכווץ ולדחוף את השליה החוצה. יציאתה של השליה לאחר הלידה, יכולה להיות כרוכה גם באובדן של דם.

לאחר הלידה יבדוק הצוות הרפואי את השליה והקרומים, כדי לוודא שהם שלמים וכי לא נותרו שאריות ברחם.

אחרי ניתוח קיסרי ולאחר שנולד תינוקך, השליה מחולצת על ידי הצוות המנתח. בנוסף, מתקיימת בדיקה ידנית של חלל הרחם, כדי לוודא כי לא נותרה שם שארית מן השליה.

מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה שלך בכל חשש או דאגה הקשורים לשליה. מעקב קבוע יכול לעזור במניעת סיבוכים, הכוללים גם את מיקום השליה.

מיקומה של השליה חשוב גם בהתאם לגיל ההריון. כפי שמסביר המאמר, ישנה חשיבות למיקום השליה בכל רגע נתון. זו סיבה נוספת כדי לדעת באיזה שבוע הריון את נמצאת. את מוזמנת גם להיכנס למחשבון ההריון שלנו, כדי לדעת מהו תאריך הלידה המשוער שלך

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.