דלקת בשתן בהריון - כל התשובות לשאלות הכי מטרידות!
מרגישה צריבה במהלך מתן שתן? מתעוררת בלילה שוב ושוב כדי לגשת לשירותים? בכל פעם שאת מטילה שתן, את מרגישה שלא התרוקנת לגמרה? ייתכן ואת סובלת מאחת מתופעות הלוואי השכיחות בהריון - דלקת בדרכי השתן! חשוב שתכירי את כל הסימנים שמעידים על דלקת בשתן בהריון, איך אפשר לנסות למנוע את הופעתה ומתי חשוב לגשת לרופא/ה שלך.
מהי דלקת בדרכי השתן?
דלקת בשתן בהריון(UTI) , המכונה גם דלקת בשלפוחית השתן והכליות, נוצרת כאשר קיים חיידק בשתן בהריון. נשים בהריון נמצאות בסיכון מוגבר לUTI.
מהי שכיחותה במהלך ההריון?
על פי מחקר של המרכז לבקרת ומניעת מחלות ,Centers for Disease Control and (CDC) כ-8% מהנשים בהריון, סובלות ממצב של דלקת בשתן בהריון. בחלק לא מבוטל של המקרים תתכן דלקת ASYMPTOMATIC BACTEURIA, שאינה מורגשת כלל.
מדוע נשים בהריון חשופות יותר לדלקות שתן?
דלקת בשתן בהריון נפוצה יותר בגלל שינויים בדרכי השתן. בתקופה זו, הרחם ממוקם ישירות על שלפוחית השתן. ככל שהרחם גדל, משקלו הגדל יכול לחסום את ניקוז השתן משלפוחית השתן, לגרום לחיידק בשתן בהריון ולזיהום.
מהם התסמינים של דלקת שתן בהריון?
דלקת בדרכי השתן בהריון, יכולה לבוא לידי ביטוי בכמה דרכים:
העדר תלונות כלל
כאב או צריבה (אי נוחות) בעת מתן שתן
דליפת שתן
שינוי בכמות השתן
שתן עכור או בעל ריח רע במיוחד
דם או ריר בשתן
התעוררות מתוך שינה במטרה לתת שתן
כאב או לחץ באזור שלפוחית השתן
התכווצויות או כאבים בבטן התחתונה
כאבים בזמן קיום יחסי מין
הזעה
כאשר חיידק בשתן בהריון מתפשט לכליות, זה יכול להוביל לכאבי גב, צמרמורות, חום, בחילה והקאות
איך ניתן לאבחן דלקת בשתן בהריון?
אבחון של דלקת בדרכי השתן בהריון, נעשה על ידי בדיקת תרבית שתן בכל שלב בהריון וגם במצב של דלקת בשתן אחרי לידה. מקובל במהלך ההריון לבצע בדיקת שתן לתרבית אחת לחודש, בכדי לאבחן דלקת סמויה בשתן.
האם דלקת בשתן בהריון מסוכנת לתינוק?
במידה ודלקת בשתן אינה מטופלת כמו שצריך במהלך ההריון, זה עלול להוביל לזיהום בכליות. דלקת בכליות בהריון עלולה לגרום ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך. דלקת בשתן בהריון שאינה מטופלת בזמן וכמו שצריך על ידי הרופא/ה המטפל/ת שלך, יכולה להיות מסוכנת לאם ולגרום ללידה מוקדמת.
מהם הסיבוכים האפשריים של דלקת בשתן בהריון?
ללא טיפול, דלקת שתן בהריון יכולה לגרום לזיהום בשתן ולסיבוכים שעשויים לכלול:
זיהום בכליות
אלח דם
משקל לידה נמוך של התינוק
דלקת בכליות בהריון, עלולה לגרום לסיבוכים נוספים, כמו:
אנמיה
לחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם
פירוק כדוריות הדם האדומות, או המוליזה
ספירת טסיות דם נמוכות, או טרומבוציטופניה
חיידקים בזרם הדם, או בקטרמיה
תסמונת מצוקה חריפה בדרכי נשימה
במקרים מסוימים הזיהום עלול להתפשט לרחם ויכול להיות בעייתי. מכאן החשיבות הגדולה של הטיפול בזמן הנכון ובאופן הנכון.
האם ניתן למנוע דלקת שתן בהריון?
את יכולה לנסות. הדרכים הבאות שמטרתן לנסות למנוע דלקת בשתן בהריון יכולות אולי לעזור, או לפחות להפחית את הסבירות שיהיה לך חיידק בשתן, במהלך ההריון:
שתי 6-8 כוסות מים בכל יום ומיץ חמוציות לא ממותק באופן קבוע
נסי להימנע מצריכה של מיצי פירות, קפאין, אלכוהול וסוכר (קראי עוד בנושא 'מה אסור לאכול בהריון')
כאשר את מרגישה בצורך להטיל שתן, נסי לרוקן את שלפוחית השתן לחלוטין
נסי להטיל שתן לפני ואחרי קיום יחסי מין
שמרי על אזור שלפוחית השתן ואיבר המין נקי, לאחר הטלת שתן. תמיד נגבי מקדימה לכיוון החלק האחורי (של הגב)
הימנעי משימוש בסבונים המכילים חומרים פעילים חזקים, משחות חיטוי, תרסיסי היגיינה נשית ואבקות
אל תרחצי באמבט יותר מחצי שעה ויותר מפעמים ביום
לבשי תחתונים ומכנסיים מבד כותנה
החליפי תחתונים וגרביונים בכל יום
הימנעי מלבישת מכנסיים הדוקים
טיפול בדלקת במהלך ההריון
ניתן לתת אנטיביוטיקה לדלקת בשתן בהריון, באישור רופא/ה בלבד. בדרך כלל תתבקשי לקחת אנטיביוטיקה אותה יאשרו הרופא/ה שלך, במשך 5-7 יום. חשוב שתפני לרופא/ה במידה ואת סובלת מחום, צמרמורות, כאבי בטן תחתונה, בחילה, הקאות, התכווצויות, או אם לאחר נטילת תרופה במשך שלושה ימים, עדיין יש לך תחושת צריבה כשאת מטילה שתן.
לציין כי רוב המכריע של סוגי האנטיביוטיקה בטוחות מאד לשימוש בהריון וגם בהנקה, ואינן גורמות נזק לעובר או לילוד. חשוב מאד לקחת טיפול אנטיביוטי לדלקת בשתן גם כאשר היא סמויה, ועל פי הנחיות הרופא המטפל.
תשובות לשאלות נפוצות בקצרה
שאלה: למה דלקת בדרכי השתן בהריון, יותר נפוצה בתקופה זו?
תשובה: כתוצאה משינויים בדרכי השתן. במהלך ההריון, הרחם ממוקם ישירות על שלפוחית השתן. ככל שהוא גדל, הוא עלול לחסום את ניקוז השתן משלפוחית השתן, ולגרום לזיהום.
שאלה: איך אדע שאני סובלת מחיידק בדרכי השתן?
תשובה: ישנם מגוון תסמינים שהוזכרו בהרחבה במאמר זה כדוגמת: כאב או צריבה (אי נוחות) בעת מתן שתן, תכיפות מוגברת יותר בצורך או במתן שתן, דם או ריר בשתן, הזעה ועוד. חשוב שתכירי אותם, ובמידה ועולה שאלה או שמתעורר ספק, להתייעץ עם הרופא/ה שלך. בכדי לוודא כי אין דלקת, יש לבצע באופן שגרתי בהריון בדיקות שתן אחת ל4 שבועות.
שאלה: האם אפשר להימנע מהופעת דלקת בדרכי השתן בהריון?
תשובה: בהחלט אפשר לנסות ויחד עם זאת, אין ערובה להצלחה. את מוזמנת לנסות אחת מבין כל הדרכים שהוזכרו, ושמטרתן למנוע דלקת שתן בהריון כדוגמת: שתייה מרובה של מים, שמירה על היגיינה,החלפת תחתונים וגרבים ועוד, כמפורט מעלה
לסיכום, במהלך ההריון את עלולה לסבול ממצב של דלקת שתן בהריון. במידה ואת סובלת מאחד מהסימפטומים או יותר, חשוב לפנות לרופא/ה שלך באופן מיידי. מתן מענה מהיר ונכון, יכול למנוע סיכונים לך או לעובר.
חשוב להיות במעקב הריון וגם לערוך, בהמלצת הרופא/ה שלך, את כל בדיקות ההריון השגרתיות, שעוזרות גם באיתור הסימנים המוקדמים של דלקת בדרכי השתן בהריון. במידה ואת לא בטוחה מתי את צריכה ללדת, והאם אכן עשית את כל הבדיקות, את מוזמנת להיכנס למחשבון ההריון של פמפרס, שיכול לעזור לך לחשב בקלות את תאריך הלידה המשוער שלך. ומה עם שם לתינוק או לתינוקת? גם כאן נשמח לעזורעם מגוון עצום של שמות לבנים וגם שמות לבנות
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. התוכן והמידע במאמר זה, מבוססים על מקורות רפואיים וממשלתיים מהארץ ומהעולם, ואינם מחליפים ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועית של גורם רפואי מוסמך. יש להתייעץ תמיד עם אנשי מקצוע בתחום הרפואה לצורך אבחון וטיפול מלא.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: