בדיקות אולטרסאונד הריון
אם גיליתם זה עתה שאתם בהריון, אתם אולי תוהים לגבי בדיקת אולטרסאונד הריון ותפקידה. אולטרסאונד הריון (על-קול בעברית) הוא אנרגיה בצורה של גלי קול, שניתן להמיר לתמונות ויזואליות. בדיקת אולטרסאונד טיפוסית בהריון מספקת מידע על בריאות העובר ועל הגדילה שלו. היא גם יכולה להרגיע ולשמח את ההורים לעתיד, שיכולים לקבל הצצה ראשונה על הקטנטן שלהם.
מהי בדיקת אולטרסאונד?
בדיקת אולטראסאונד, שהינה כלי בטוח לשימוש בהריון, נמצאת בשימוש כחלק מבדיקות בהריון מעל 50 שנה. ניתן באופן תאורטי לבצע בדיקת אולטראסאונד בכל יום בהריון מבלי לגרום נזק לעובר. במהלך השנים מכשירי האולטראסאונד עברו מהפכות גדולות, וכיום ניתן לזהות את העובר ואת כל אבריו בתחילת הדרך, כשגודלו סנטימטרים בודדים בלבד, ולבצע בדיקות לתקינות העובר ברמת דיוק מרבית. מכשירי האולטראסאונד המתקדמים מאפשרים להפוך בעזרת תוכנת מחשב את התמונות הדו ממדיות של העובר לתמונות תלת ממד ואפילו ארבע ממד, שמאפשרות להציג באופן מציאותי ביותר את חיי העובר, כולל תווי פניו וגופו, בעודו ברחם.
איך מבצעים בדיקת אולטרסאונד?
בדיקות אולטרסאונד הריון אינן מכאיבות, אף שהן יכולות להיות כרוכות באי נוחות מסוימת. בדיקת אולטראסאונד יכולה להתבצע בגישה נרתיקית או בגישה בטנית. ככל שההריון צעיר יותר הוא ממוקם באגן וקל יותר לראותו מהנרתיק. עם גדילת ההריון, רוב הבדיקות יבוצעו מהבטן אך עדיין ייתכן צורך בבדיקה וגינלית, במיוחד כאשר קיים צורך לבדוק את צוואר הרחם או איברים הקרובים לאגן.
באולטרסאונד בטני ימרח הצוות הרפואי ג'ל קר על הבטן, ויניע עליה מכשיר פלסטי הנקרא מטמר. המטמר פולט גלי קול שחוזרים מהעובר ויוצרים את התמונה שמוצגת על המסך לצד המיטה. קיימות גם סקירות וגינליות בהן משתמש הצוות הרפואי במוט, עליו מלבישים קונדום ומורחים בחומר סיכה, שמוחדר לחלל הנרתיק.
מתי אעבור אולטרסאונד הריון ראשון?
המספר והעיתוי של בדיקת אולטרסאונד הריון ייקבעו על ידי הרופא/ה שלך, על פי הצרכים האישיים. כל אישה שונה מרעותה וכך גם אופי ומהלך ההריון. על פי החברה הישראלית לאולטראסאונד מיילדותי מומלץ לבצע בדיקת אולטראסאונד ראשונה בין שבועות 6-10 כדי לוודא כי ההריון תקין, שהעובר גדל בתוך הרחם וכי גודלו תואם את גיל ההריון המחושב על פי אולטראסאונד. בדיקה שניה (שקיפות עורפית) תעשה בין שבועות 11-13.6, במהלכה מודדים את קפל העורף של העובר, כמדד לחיזוי הסיכון לבעיות גנטיות ומומי לב. בשלב זה רופאים מומחים לאולטראסאונד יכולים כבר לזהות את מין העובר. בדיקה שניה הנדרשת גם היא להתבצע על ידי רופאים המתמחים באולטראסאונד הינה סקירת מערכות מוקדמת, אותה ניתן לבצע משבוע 14-16, במהלכה יבדקו כל אברי העובר. סקירה שניה תתבצע בשבוע 20-24.
לאחר שווידאנו כי העובר תקין, נמשיך לקיים בדיקות שמטרתן לוודא כי העובר גדל על פי המצופה ממנו, וכי אורך צוואר הרחם תקין - צוואר רחם קצר עלול לנבא סיכון מוגבר ללידה מוקדמת. אם את נושאת ברחמך יותר מעובר אחד, או שהצוות הרפואי שמטפל בך מודאג, ייתכן שתתבקשי לעבור בדיקות אולטרסאונד הריון רבות יותר במהלך ההריון.
כמה בדיקות אולטרסאונד עליי לעבור במהלך ההריון?
בהריון תקין של עובר יחיד תעברי בדיקת אולטראסאונד ראשון, בדיקת שקיפות עורפית, סקירות ומעקב חודשי. סך הכל כ8-10 בדיקות אולטראסאונד במהלך ההריון.
מהם סוגי סקירות האולטרסאונד?
אולטרסאונד הריון דו-ממדי הוא סוג הסקירה הנפוץ ביותר שמבצעים בתקופת ההריון. התמונות המופקות מראות תמונה מגורענת ושטוחה של התינוק, ובדרך כלל תקבלי צילום למזכרת הנקרא סונוגרם. בדיקות אלה משולבות פעמים רבות עם בדיקת דופלר, המאפשרת לשמוע את פעימות הלב של העובר. כיום מקובל לבצע בנוסף סקירה תלת ממדית של הפנים, הגפיים ועוד.
האם בדיקת אולטרסאונד הריון בטוחה בשבילי?
בדיקות אולטרסאונד נחשבות בטוחות באופן כללי כאשר הן מבוצעות מסיבות רפואיות על ידי אנשי מקצוע שהוכשרו ברפואה.
סקירות מערכות באולטרסאונד מספקות מבט מרגש על החיים הצומחים בתוכך, והורים רבים מרגישים שהבדיקה מרגיעה את חששותיהם. החדשות הטובות הן שלא יעבור עוד זמן רב ותפגשו את הקטנטן שלכם פנים-מול-פנים.
מהן התוצאות האפשריות שיכולות להתקבל בבדיקות האולטרסאונד?
ברוב המקרים התשובה שתתקבל תהיה שהסקירה תקינה ולא נצפו מומים בעובר. לעיתם ניתן לראות ממצאים שאינם מהווים מום או בעיה בעובר, אך עלולים להעיד שקיים חשד לבעיה ולכן דורשים המשך ברור, כדוגמת מוקד אקוגני בלב, הרחבה קלה של חדרי המוח, חסר עורק טבורי, הרחבה קלה של אגני כליה ועוד. במקרים אלו בדרך כלל ימליץ הצוות הרפואי על בדיקות נוספות כולל דיקור מי שפיר. במידה ומתגלים בבדיקת האולטראסאונד מומים בעובר (בכל אחת ממערכות הגוף), ניתן להעריך את חומרת המום ומשמעותו, והאם ניתן לתיקון או לא. ברוב המקרים, כאשר מתגלה מום, תופני להערכה נוספת ביחידת אולטראסאונד בבית החולים, לייעוץ גנטי ולעיתים גם לייעוץ של רופא/ה מומחה/ית למערכת בה נמצא הבעיה לדוגמא: קרדיולוג, מומחה כליות או אורטופד. הצוות הרפואי יציג את כל המידע המתייחס לממצאים וימליץ כיצד להמשיך.
את מוזמנת להיכנס לפירוט שבועות ההריון – שבוע אחר שבוע, כדי לרשום לעצמך תזכורת לגבי מועדי הבדיקות, מבלי לוותר על מעקב רפואי כמובן. במידה ואינך בטוחה לגבי תאריך הלידה המשוער, היכנסי למחשבון תאריך הלידה שלנו ובדקי אותו שוב.
ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.
האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת הנשים או המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.
הצטרפו למועדון של פמפרס וקבלו: